Kesihatan wanita

Kelebihan dan Kekurangan Tatu Kening •

Kening adalah bingkai wajah yang mempunyai fungsi sosial yang penting sebagai penanda ekspresi emosi dan proses pengecaman wajah. Sayangnya, alis lebat dan penuh bukan ciri wajah yang dilahirkan oleh semua wanita secara automatik. Oleh itu, banyak wanita ingin memperbaiki penampilan dengan mendapatkan sepasang alis cantik yang tebal, tetapi tetap kelihatan semula jadi.

Sekiranya anda mempunyai kening yang tipis (atau bahkan kehilangan alis kegemaran anda dalam kejadian tertentu), mungkin anda mempunyai alis penuh tanpa menggunakan alat solek atau pertumbuhan rambut tertentu. Adakah anda tahu bahawa tatu alis adalah salah satu trend kecantikan terbaru yang disukai oleh banyak wanita dari pelbagai lapisan masyarakat dan kebelakangan ini?

Trend solek kekal, seperti tatu alis, kelihatan seperti idea yang baik dan menjimatkan masa. Wanita yang mempunyai kening tipis atau kelihatan botak mungkin terpengaruh oleh kenyataan bahawa solek kekal dapat memberi mereka penampilan alis yang cantik tanpa kerumitan pensil dan sikat.

Bagaimana prosedur tatu alis dilakukan?

Prosedur tatu alis dilakukan melalui proses mikropigmentasi untuk meletakkan dakwat kekal pada lapisan atas dermis, menghasilkan bentuk dan warna alis yang bertahan sekitar satu tahun. Peranti yang digunakan termasuk mesin tatu, pena elektronik atau pensil yang membuat sapuan berus untuk meniru penampilan rambut alis sebenar. Berikut adalah langkah-langkahnya secara ringkas:

  1. Juruteknik tatu alis akan menentukan warna warna dan bentuk alis baru anda mengikut bentuk wajah anda, yang dilakukan pada rundingan pertama.
  2. Krim anestetik akan digunakan pada kawasan di sekitar kening supaya prosedur tatu tidak menyakitkan.
  3. Juruteknik akan mula membuat bentuk alis baru anda. Secara amnya, anda tidak perlu mencukur alis lama anda. Ini akan membuat alis baru ke arah pertumbuhan alis semula jadi dan menerapkan beberapa pigmen warna kekal pada setiap lekukan alis anda.
  4. Anda akan diberi rawatan salap atau krim untuk mempercepat proses pemulihan kening.
  5. Pada janji temu anda yang seterusnya, juruteknik tatu alis dapat memberikan perkhidmatan tambahan untuk meningkatkan kening baru anda dengan penampilan semula jadi.

Walau bagaimanapun, solek kekal bukan tanpa kontroversi. Sebelum anda memutuskan untuk menatu alis anda, ada baiknya menimbang kebaikan dan keburukan dengan bijak.

Apa kelebihan tatu alis?

1. Jimat masa dan wang

Mempunyai kening yang kekal dapat memendekkan rutin solek anda. Apabila anda membingkai alis dengan pensil atau maskara, anda memerlukan banyak masa untuk menggambar dan mengisi jurang, atau bahkan mengulangi keseluruhan proses kerana penampilan yang tidak simetri di antara keduanya. Anda tidak perlu lagi melalui penderitaan sesi mencabut alis. Kening yang pudar atau pudar kerana peluh juga tidak lagi menjadi masalah bagi anda

Dengan tatu alis, anda tidak perlu lagi membuang masa untuk menggayakan solek anda. Anda boleh bangun pada waktu pagi, setiap hari, dengan kening yang cantik dan penuh dengan usaha yang minimum. Ia mahal, tetapi dalam jangka masa panjang anda akan dapat menjimatkan banyak wang dengan tidak perlu lagi melabur dalam produk solek alis.

2. Penampilan keseluruhan yang lebih harmoni

Sepasang alis tebal, cantik, dan simetris dapat menjadikan penampilan wajah kelihatan lebih nipis dan rapi, untuk membantu menjadikan mata kelihatan lebih besar. Sebilangan wanita mungkin memilih untuk mencukur alis semula jadi sebelum menjalani proses tatu alis, untuk mempermudah mengekalkan alis baru mereka.

3. Permudahkan bagi anda yang mempunyai keadaan perubatan tertentu

Alat solek kekal dapat membantu orang yang alergi terhadap bahan kimia tertentu dalam solek (beberapa produk dakwat tatu alis tersedia dalam versi vegan dan bukan gliserin), serta mereka yang mempunyai had pergerakan yang menyukarkan mereka untuk memakai solek, seperti selepas- strok atau keadaan tertentu, misalnya. Bell's palsy.

Beberapa wanita dan lelaki mempunyai keadaan yang disebut alopecia, yang menyebabkan mereka kehilangan semua rambut badan mereka, termasuk rambut alis. Tatu alis dapat membantu mereka mengembalikan kening ke bentuk semula jadi - lebih baik lagi - dengan memberikan warna dan bentuk yang tepat, membantu menyamarkan kebotakan.

Apakah kelemahan tatu alis?

1. Satu peluang sahaja

Kelemahan utama alis tatu adalah bahawa anda mungkin akhirnya terjebak dengan apa yang anda dapat - dan mungkin tidak suka - pada percubaan pertama. Ini bermakna apabila anda mendapat tatu alis, sangat sedikit yang dapat dilakukan untuk menyelamatkan 'tragedi' yang mungkin berlaku.

Seberapa kekal tatu alis? Ini bergantung kepada setiap orang. Sebilangan orang mungkin memerlukan prosedur cantikkan selepas setahun, sementara yang lain akan mempunyai sepasang tatu alis selama-lamanya. Ini boleh bermanfaat jika anda benar-benar jatuh cinta dengan reka bentuk dan warna tatu anda yang baru.

Lama kelamaan, dalam kes tertentu, beberapa warna dapat berpindah ke dalam kulit, dan hasilnya dapat sangat menakutkan. Ini kemungkinan besar berlaku apabila pengamal tatu alis menggunakan dakwat hitam India (yang tidak boleh digunakan dalam proses mikropigmentasi) untuk proses pewarnaan. Pigmentasi dakwat hitam India mempunyai ukuran zarah yang sangat kecil sehingga hampir melumurkan kulit. Sementara itu, pigmen besi oksida tidak bertindak balas secara metabolik. Hanya ada sejumlah kecil yang dapat berpindah dengan besi oksida.

2. Trend yang sentiasa berubah

Alis lebat yang indah adalah trend yang telah dipaparkan sejak kebelakangan ini. Lebih dari satu dekad yang lalu, alis simetri adalah fesyen fesyen dunia, kemudian berubah menjadi alis yang tipis dan tinggi, yang hingga baru-baru ini digantikan oleh alis tebal seperti tidak terawat. Perubahan fesyen dan bentuk alis yang tidak dapat diramalkan dapat menjadikan kening kekal anda tidak lagi lama lagi.

Sebagai tambahan kepada faktor fesyen, kulit anda akan mengalami perubahan yang ketara seiring bertambahnya usia. Kulit yang lembut dan lembut yang anda miliki pada usia 20-an dan 30-an tidak akan sama ketika anda berusia 50 tahun. Ini adalah satu perkara yang harus anda pertimbangkan dengan teliti sebelum anda memutuskan untuk menatu alis anda. Kulit pada usia pertengahan akan mulai kendur, yang dapat mengubah penampilan alis anda secara kekal.

3. Jangkitan dan kesan sampingan yang lain

Seorang juruteknik tatu alis yang mahir mesti dapat menggunakan anestetik dengan tepat untuk menyekat kesakitan sepenuhnya - terutamanya ketika bekerja di kawasan yang berisiko, seperti bibir dan mata, di mana satu gerakan yang salah boleh membawa maut.

Dilaporkan dari Wired, sebuah laporan yang diterbitkan dalam Clinical Infectious Diseases menemukan sekumpulan jangkitan di Switzerland pada wanita yang menjalani prosedur tatu alis: 12 jangkitan yang dijangkiti, 10 pembedahan diperlukan, dan 9 yang lain memerlukan penghapusan bukan hanya alis, tetapi juga seluruh atau sebahagiannya kelenjar parotid - kelenjar air liur besar di hadapan telinga, di mana kumpulan saraf wajah utama berhijrah. Semua wanita ini mempunyai simptom yang serupa: ruam merah di sekitar kening 2-7 minggu selepas prosedur diikuti dengan rasa sakit dan bengkak. Sebilangan kelenjar parotid pada responden membengkak, yang lain mengembangkan fistula (kelenjar yang dijangkiti dikeringkan melalui kulit). Setelah diperiksa, tinta tatu yang digunakan dalam prosedur tatu alis dicairkan dengan air paip yang tercemar dengan bakteria M. haemophilum.

Peralatan tatu, termasuk jarum, yang tidak steril juga dapat menyebarkan penyakit, seperti HIV / AIDS dan hepatitis.

Walau bagaimanapun, secara amnya, selain dari kesakitan ringan selepas prosedur, kesan sampingan tatu alis jarang berlaku dengan rawatan juruteknik yang mahir dan bertauliah di lapangan, atau di bawah pengawasan doktor pihak ketiga.

BACA JUGA:

  • Mempunyai komedo yang keras kepala, atasi 6 cara mudah ini
  • Apa yang dilihat oleh orang yang bermata silang?