Keibubapaan

Makanan yang menyebabkan sembelit pada bayi yang perlu dipantau

Bayi yang hanya diberi susu ibu biasanya kurang sembelit atau sukar membuang air besar. Walau bagaimanapun, gangguan pencernaan seperti sembelit mungkin berlaku setelah dia diperkenalkan dengan makanan pejal selain susu ibu (MPASI). Oleh itu, anda mesti bijak memilih makanan agar si kecil tidak sembelit. Betul, apakah makanan yang menyebabkan sembelit pada bayi? Ayuh, lihat di sini.

Makanan boleh menyebabkan sembelit pada kanak-kanak

Bayi rata-rata mempunyai sistem pencernaan yang tidak sempurna sepenuhnya. Itulah sebabnya sehingga usia 6 bulan mereka hanya diberi susu ibu. Setelah melewati usia itu, maka anak anda dapat makan makanan lain yang rasanya lebih pelbagai dan mempunyai tekstur yang lebih padat.

Makanan pejal adalah pelengkap susu ibu yang menyokong pertumbuhan, menghilangkan rasa lapar, dan membantu memenuhi keperluan tenaga dan pemakanan. Walau bagaimanapun, apabila bayi diperkenalkan dengan makanan ini, mereka cenderung mengalami sembelit.

Kesukaran bayi ini membuang air kecil adalah tanda bahawa sistem pencernaannya menyesuaikan diri atau pilihan makanan yang anda berikan tidak betul.

Senarai makanan yang menyebabkan sembelit pada bayi

Bayi yang baru lahir yang disusui biasanya akan membuang air besar lebih dari 4 kali sehari dan bayi yang diberi susu formula akan membuang air besar tidak lebih dari 4 kali. Lama kelamaan, kekerapan pergerakan usus mereka berkurang, sekurang-kurangnya sekali sehari.

Semasa bayi mengalami sembelit, dia tidak dapat membuang air besar dengan lancar dan selalu kelihatan kesakitan atau menangis setiap masa. Keadaan ini menyebabkan munculnya gejala sembelit lain, seperti pedih ulu hati dan kembung. Sudah tentu, ini boleh membuat bayi anda rewel dan membuat anda cemas.

Sekiranya anda mengesyaki penyebab sembelit pada bayi adalah makanan, anda harus mengelakkan atau membatasi penggunaannya. Makanan yang boleh mencetuskan sembelit pada anak anda termasuk:

1. Bijirin Beras

Sumber: Ini, Itu, dan Tali Lain

Tidak menghairankan lagi jika penyebab sembelit pada bayi kerana terlalu banyak makan makanan pejal. Salah satu makanan pejal yang sering diberikan kepada bayi adalah bijirin beras. Malangnya, makanan ini boleh menyebabkan sembelit kerana rendah serat.

Namun, anda tidak perlu risau kerana ada makanan lain yang boleh dijadikan pengganti. Cuba bijirin jem dan oatmeal, kerana makanan ini mengandungi lebih banyak serat.

Sekiranya perlu, tambahkan juga sedikit epal atau sari pir ke dalam bijirin untuk memberikan varian rasa yang lebih enak sambil membantu mencegah sembelit.

2. Pisang

Pisang sering dijadikan makanan pejal untuk menemani susu ibu kerana selain teksturnya yang lembut, buah ini juga mempunyai rasa manis sehingga banyak bayi menyukainya. Sayangnya, pisang adalah salah satu makanan yang menyebabkan sembelit pada beberapa bayi.

Namun, ini kemungkinan besar berlaku jika buah berkulit kuning yang diberikan kepada si kecil anda belum matang sepenuhnya.

Ya, pisang yang belum masak ini boleh menyebabkan sembelit kerana mengandungi sejenis pati yang tidak dapat dicerna oleh tubuh. Oleh itu, pastikan pisang yang akan diberikan kepada anak kecil anda sudah matang, ya.

3. Produk tenusu

Sekiranya diminum dalam kuantiti yang banyak, produk tenusu, seperti susu, yogurt, ais krim, atau keju boleh menyebabkan sembelit. Tidak diketahui dengan pasti mengapa produk tenusu adalah makanan yang menyebabkan sembelit pada bayi.

Walau bagaimanapun, kebanyakan percaya bahawa kandungan lemak tinggi dan kandungan serat rendah dalam produk tenusu dapat melambatkan proses pencernaan dan menyebabkan sembelit. Bukan hanya itu, kandungan laktosa dalam susu dipercayai menyebabkan kembung atau gas.

Ini juga berlaku untuk bayi yang mengambil susu formula. Sebabnya, jika bayi anda minum susu formula, ada kemungkinan penyebab sembelit yang dialaminya berasal dari salah satu komponen protein dalam susu formula.

Dapatkan nasihat doktor sama ada salah satu ramuan dalam formula yang dimakannya menyebabkan dia mengalami sembelit atau tidak.

4. Makanan lain

Ketika bayi dinilai dapat mengunyah makanan padat, dia telah menikmati makanan yang lebih bervariasi, misalnya makan makanan segera.

Makanan yang terdiri daripada ayam goreng, kentang goreng, atau nugget ayam boleh menjadi penyebab sembelit pada bayi. Sebabnya, makanan ini mengandungi banyak minyak dan lemak dapat membuat pencernaan anak bergerak lebih perlahan, menyebabkan sembelit.

Seperti makanan segera, makanan yang mengandung gula seperti soda, kek, ais krim dan gula-gula, juga menyebabkan sembelit.

Oleh itu, anda harus memberi makanan yang dimasak kepada kanak-kanak dengan cara mengukus atau mendidih untuk mengelakkan sembelit.

Petua untuk memberi makan bayi supaya mereka tidak mencetuskan sembelit

Makanan yang disebutkan di atas tidak dilarang sama sekali diberikan kepada bayi. Walau bagaimanapun, pengambilannya sangat penting. Melaporkan dari laman web Mayo Clinic, terdapat beberapa petua agar makanan ini tidak menyebabkan sembelit pada bayi, termasuk:

  • Jangan berikan makanan lebih daripada bahagian yang disyorkan. Pertimbangkan pengambilan serat dari makanan pelengkap lain.
  • Pastikan si kecil anda minum air secukupnya untuk mengimbangi serat makanan yang diterimanya.
  • Perkenalkan makanan baru satu demi satu, tidak semuanya sekaligus. Selepas 3 atau 5 hari, anda akan menukar makanan lain.

Agar sembelit pada bayi tidak berlaku, pastikan anda selalu menyediakan makanan yang kaya dengan serat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Serat dari makanan ini jauh lebih mudah dicerna usus, sehingga tidak menyebabkan sembelit.

Kemudian, lebih baik jika anda tidak memberikan makanan segera kepada si kecil. Bukan hanya sembelit, makanan jenis ini juga tidak sihat untuk tubuh secara keseluruhan kerana tinggi gula, garam, dan minyak.

Penyebab sembelit pada bayi bukan hanya makanan

Punca sembelit pada bayi bukan semata-mata dari pilihan makanan. Ini juga boleh menjadi gabungan faktor pemicu lain, seperti bayi tidak mendapat cukup cairan atau mengalami masalah kesihatan yang menyukarkan pencernaan makanan.

Sekiranya anda telah mengubah diet anda dan anak anda masih sembelit, segera berjumpa dengan pakar pediatrik. Doktor akan membantu mencari penyebabnya serta menentukan rawatan yang sesuai. Rawatan ini mungkin merangkumi rawatan di rumah atau ubat untuk menghilangkan gejala sembelit bayi.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌