Keibubapaan

Kanak-kanak sering mengigau, adakah ini keadaan biasa? |

Anda mungkin mendapati anak anda tidur dengan gelisah dan mengasyikkan atau bercakap dengan dirinya sendiri. Ini tentu membuatkan ibu risau kerana mengganggu rehat si kecil. Apa sebenarnya yang menyebabkan kanak-kanak sering mengigau? Lalu bagaimana menyelesaikannya? Ayuh, lihat penjelasan berikut!

Apa yang menyebabkan kanak-kanak sering mengigau?

Apabila mengigau, kanak-kanak boleh bercakap, ketawa, mengerang, atau menangis ketika tidur nyenyak. Mereka tidak melakukan ini secara sedar dan akan lupa dengan sendirinya ketika mereka bangun.

Anak-anak yang mengigau boleh kelihatan seolah-olah mereka bercakap dengan diri sendiri atau berbual dengan orang lain.

Kata-kata itu mungkin berkaitan dengan perbualan atau kenangan masa lalu atau tidak ada kaitan dengan apa-apa.

Uniknya, sesetengah kanak-kanak menggemari suara yang sama sekali berbeza dengan suara asalnya.

Mereka mungkin mengucapkan ayat yang lengkap, kata-kata rawak, atau rintihan yang tidak serentak yang sering terdengar lucu bagi ibu bapa.

Delirium pada mulanya dianggap berkaitan dengan perubahan fasa tidur.

Walau bagaimanapun, walaupun saintis tidak pasti akan hal ini kerana kanak-kanak dan orang dewasa boleh mengigau pada tahap tidur apa pun.

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan kanak-kanak sering mengigau, termasuk:

 • faktor keturunan dari ibu bapa yang sering mengigau,
 • keletihan, kegelisahan, dan tekanan,
 • semangat untuk perkara atau aktiviti tertentu,
 • kurang tidur.
 • anak demam,
 • gangguan psikologi pada kanak-kanak, dan juga
 • ada ubat tertentu.

Apa yang harus dilakukan sekiranya anak itu sering mengigau?

Anak-anak sering mengigau kerana keturunan mungkin bukan sesuatu yang perlu anda bimbangkan.

Walau bagaimanapun, jika anda mengesyaki gangguan psikologi yang mungkin dialami oleh anak anda, anda harus berjumpa dengan pakar psikologi atau pakar psikiatri.

Di samping itu, jika kanak-kanak tidur dengan gelisah dan tidak senang hati setelah mengambil ubat-ubatan tertentu, anda harus bertanya kepada doktor sama ada kesan ubat tersebut dan adakah perlu untuk menukar ubat tersebut.

Elakkan mengabaikan anak ketika dia mengigau ketika tidur. Walaupun ini sering berlaku, adalah idea yang baik untuk memeriksa keadaannya.

Jangan biarkan si kecil anda sakit atau demam tinggi yang memerlukan penjagaan ibu bapa.

Adakah normal kanak-kanak mengigau setiap hari?

Melancarkan laman web Sleep for Kids, sebanyak 69% kanak-kanak di bawah usia 10 tahun mengalami gangguan tidur, termasuk tidur yang tidak menyenangkan.

Pada dasarnya, keadaan ini normal dan tidak berbahaya.

Namun, keadaan ini dapat menunjukkan bahawa terdapat situasi tertentu yang mengurangkan kualiti tidur. Inilah yang harus diterokai dan ditangani oleh ibu bapa dengan segera.

Sekiranya anak anda mengidap seminggu sekali, ini adalah perkara biasa. Anda hanya perlu mengetahui corak tidur si kecil jika dia mengigau setiap malam selama sebulan berturut-turut.

Terlalu mengigau mungkin menunjukkan bahawa anak kecil anda mempunyai gangguan tidur yang lebih serius, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan.

1. Gangguan tingkah laku tidur REM (RBD)

Semasa fasa REM (pergerakan mata cepat), tubuh mengalami kelumpuhan sementara disertai dengan pergerakan mata secara rawak dan cepat.

RBD menghilangkan fasa kelumpuhan ini sehingga anak-anak dapat menjerit, marah, dan bahkan bertindak ganas ketika bermimpi.

2. Mengganas tidur

Salah satu penyebab kanak-kanak sering mengigau ini juga sering disebut sebagai keganasan malam. Gangguan ini menyebabkan perasaan ketakutan berlebihan pada beberapa jam pertama selepas tidur.

Melancarkan Klinik Mayo, ketakutan tidur dapat menyebabkan seseorang melakukan sejumlah tindakan tidak wajar ketika tidur, seperti menjerit, ketakutan yang berlebihan, berusaha mencapai sesuatu, dan kadang-kadang bahkan tidur sambil berjalan.

Keganasan malam biasanya dipicu oleh keletihan yang teruk, kurang tidur, tekanan dan demam. Kanak-kanak yang mengalaminya mungkin menjerit, memukul, atau menendang sebagai tindak balas terhadap mimpi buruk.

3. Gangguan makan yang berkaitan dengan tidur malam (NS-RED)

Sering mengigau juga boleh menjadi tanda bahawa anak itu mengalami gangguan NS-RED. Gangguan ini boleh dipicu oleh tekanan, gangguan tidur yang lain, dan kelaparan pada siang hari.

Kanak-kanak dengan NS-RED sering bangun mencari makanan.

Tingkah laku ini sering disertai dengan kecelaruan. Keesokan harinya, kanak-kanak itu biasanya tidak ingat bahawa dia terbangun di tengah malam.

Bagaimana menangani anak-anak yang sering mengigau

Adalah wajar bagi ibu bapa untuk merasa cemas apabila mengetahui bahawa anak mereka sering mengigau.

Untuk mengurangkan kebimbangan anda, berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan agar anak-anak tidur lebih lena.

 • Biasakan tidur dan bangun pada waktu yang sama.
 • Pastikan anak anda cukup tidur, iaitu selama 11-14 jam.
 • Elakkan aktiviti berlebihan yang membuat kanak-kanak letih.
 • Jangan berikan makanan berat sebelum tidur.
 • Latih anak-anak untuk kembali tidur ketika mereka bangun pada waktu malam.
 • Atur suhu tempat tidur dan bilik kanak-kanak supaya dia dapat tidur dengan selesa.
 • Baca kisah sebelum tidur dan berdoalah bersama untuk menenangkannya.

Kaedah ini boleh digunakan sekiranya tingkah laku mengigau anak diklasifikasikan sebagai ringan.

Sementara itu, kanak-kanak yang terlalu mengigau, sering mengalami mimpi buruk, atau menjerit ketika mengigau mungkin memerlukan pemeriksaan lebih lanjut dengan pakar.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌