Ubat dan Makanan Tambahan

Paclitaxel •

Ubat Paclitaxel apa?

Untuk apa paclitaxel?

Paclitaxel adalah ubat yang digunakan untuk merawat pelbagai jenis barah. Ubat ini adalah ubat kemoterapi barah yang berfungsi dengan melambatkan atau menghentikan pertumbuhan sel barah.

Bagaimana cara menggunakan paclitaxel?

Baca maklumat pada risalah yang ada dari ahli farmasi anda sebelum anda mula menggunakan paclitaxel. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Ubat ini diberikan melalui suntikan ke pembuluh darah oleh profesional penjagaan kesihatan. Ubat ini diberikan mengikut jadual yang diarahkan oleh doktor anda. Dos berdasarkan keadaan perubatan anda, ukuran badan anda, dan tindak balas terhadap rawatan.

Bagaimana cara menyimpan paclitaxel?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.