Pemakanan

Air Sejuk Membakar Lebih Banyak Kalori, Betul?

Bagi mereka yang mengikuti program diet, anda sering menghadapi cadangan untuk minum lebih banyak air. Terutama jika air sejuk yang dianggap membakar lebih banyak kalori.

Secara amnya, air dipercayai dapat membantu menurunkan berat badan dengan mengawal selera makan dan menjadikan anda kenyang lebih cepat. Lebih baik lagi, air juga tidak mengandungi kalori dan gula.

Walau bagaimanapun, terdapat anggapan bahawa air sejuk lebih berkesan untuk membakar lebih banyak kalori. Adakah betul?

Adakah benar bahawa air sejuk membakar lebih banyak kalori?

Air sejuk dikatakan lebih berkesan untuk membakar kalori. Anggapan ini tidak sepenuhnya salah. American College of Sports Medicine dan Persatuan Pemakanan Sukan Antarabangsa malah mengesyorkan minum air sejuk selepas bersenam. Minum air sejuk akan membantu mengurangkan kenaikan suhu badan yang dapat menghalang tahap daya tahan badan semasa bersenam.

Kajian yang dilakukan di Jerman pada tahun 2003 juga membuat pemerhatian terhadap kesan air sejuk pada badan.

Berdasarkan hasil kajian dari 14 orang peserta, didapati bahawa minum 500 ml air sejuk dapat meningkatkan aktiviti tubuh membakar kalori hingga 30% selama lebih dari satu jam.

Ini kemungkinan besar disebabkan oleh reaksi badan terhadap kesan termogenik yang bekerja lebih keras untuk memanaskan air sehingga memberi kesan kepada pembakaran kalori.

Selain itu, keprihatinan terhadap air sejuk yang dapat mengganggu sistem pencernaan juga tidak terbukti. Sebabnya, air sejuk yang masuk ke dalam badan akan menyesuaikan diri dengan suhu badan sehingga akan menjadi lebih panas setelah lima minit meminumnya. Terutama jika diambil selepas bersenam, air akan menggantikan peluh yang hilang dan mencegah dehidrasi.

Air sejuk tidak memberi kesan yang besar terhadap pembakaran kalori

Air sejuk memang boleh membantu membakar kalori, tetapi kesan yang diberikan oleh air sejuk tidak terlalu ketara jika dibandingkan dengan air suhu bilik minum.

Kajian susulan juga menguji perbezaan kesan kedua-duanya. Ternyata kesan termogenik air sejuk hanya dapat membakar sekitar 5 kalori lebih banyak daripada air suhu bilik.

Kajian dari University of Washington juga menambah bahawa proses tubuh membuat satu gelas air sejuk suam hanya akan membakar 8 kalori. Sekiranya dikira dengan cadangan untuk minum 8 gelas air sehari, anda hanya membakar maksimum 64 kalori. Hasilnya sama dengan apa yang akan anda perolehi setelah melakukan senaman ringan selama sekitar 5 hingga 15 minit.

Bagaimana cara minum air untuk membakar kalori?

Ada baiknya jika anda tidak mengikuti program penurunan berat badan, pastikan anda minum air secukupnya sehari sangat penting untuk kesihatan anda. Pengambilan air yang mencukupi adalah kunci untuk menjadikan metabolisme badan anda berfungsi dengan baik.

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, anda boleh minum segelas air sebelum makan berat. Anda tidak perlu minum air sejuk untuk membakar kalori, anda juga boleh minum air pada suhu bilik atau air suam. Selain memberikan kesan pengisian, air juga dapat mengurangkan beberapa kalori dari makanan yang anda makan.

Untuk pelbagai rasa yang lebih menyegarkan, anda juga boleh membuatnya air yang disiram dengan buah-buahan dan sayur-sayuran yang dihiris seperti lemon, strawberi, dan timun.

Walaupun ia baik untuk kesihatan, anda tetap tidak disarankan untuk minum air berlebihan. Penggunaan air juga mesti seimbang dengan elektrolit. Apabila dikonsumsi secara berlebihan, anda akan meningkatkan risiko hiponatremia yang boleh menyebabkan serangan jantung dan juga kematian.