Pemakanan

Lihat kandungan nutrien kacang polong yang sihat untuk tubuh

Kacang tanah adalah salah satu jenis kacang yang banyak diproses dalam masakan. Selain sedap, kacang ini juga sihat kerana mengandungi pelbagai nutrien. Namun, adakah anda tahu apa kandungan nutrien kacang polong? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Seperti apa kacang polong?

Kacang polong yang mempunyai nama Latin Pisum sativum L. termasuk kacang polong. Perbezaannya ialah, kacang ini digunakan bersama dengan buah (bahagian yang membungkus kacang).

Dikenal dengan kemasan nutrien, kacang polong dapat dinikmati dengan pelbagai cara. Jika dinikmati sebagai kacang polong, anda boleh menambahkan kacang ini ke stik, nasi goreng, sup, atau salad.

Namun, jika dinikmati sebagai kacang polong, umumnya kacang ini dijadikan sayur tumis. Biji masak juga sering digiling dan dijadikan campuran tepung.

Menurut Plants of A Future, kacang polong berkembang dalam campuran tanah liat dan pasir dengan pH tanah 6 hingga 7.5 dan lembab.

Kacang ini boleh tumbuh hingga ketinggian 2 meter, dilengkapi dengan bunga merah keunguan.

Kandungan nutrien kacang polong

Sayuran, buah, dan kacang kaya dengan nutrien. Walau bagaimanapun, setiap jenis mempunyai kandungan yang berbeza. Menurut Data Komposisi Makanan Indonesia, nutrien yang terkandung dalam kacang polong meliputi:

Air dan karbohidrat

Dalam 100 gram kacang polong mengandungi 17.7 gram karbohidrat. Nutrien ini akan diubah oleh tubuh menjadi tenaga sebagai bahan bakar anda untuk pelbagai aktiviti.

Sama seperti sayur-sayuran dan buah, kacang polong juga mengandungi sekitar 74.3 gram air per gram.

Walaupun tidak akan diminum dalam jumlah banyak, kandungan air kacang polong membantu anda memenuhi pengambilan cecair setiap hari.

Protein dan lemak

Tidak ketinggalan, kacang polong juga mengandungi nutrien makro yang diperlukan tubuh dalam jumlah besar, iaitu protein dan lemak.

Kacang polong mengandungi 6.7 gram protein dan 0.4 gram lemak. Kedua-duanya akan digunakan oleh badan sebagai blok bangunan dan sumber simpanan tenaga.

Vitamin

Kacang polong juga mengandungi pelbagai vitamin yang kaya dengan antioksidan.

Jelas, beta karoten (vitamin A) adalah 680 mcg, tiamin (vitamin B1) adalah 0.34 mcg, riboflavin (vitamin B2) adalah 0.16 mg, niasin (vitamin B3) adalah 2.4 mg, dan vitamin C adalah 26. mg.

Semua vitamin ini menyokong sistem imun dan mengekalkan otot dan saraf yang sihat.

Serat

Kemudian, nutrien lain yang terkandung dalam kacang polong adalah serat.

Dalam 100 gram kacang polong mengandungi 6.2 gram serat. Nutrien ini diperlukan oleh tubuh untuk menjaga kesihatan pencernaan sekaligus mencegah anda dari sembelit.

Mineral

Nutrien kacang polong menjadi lebih lengkap dengan adanya mineral.

Kacang polong mengandungi 22 mg kalsium, 122 mg fosfor, 6 gram natrium, 1,9 mg zat besi, 296,6 mg kalium, 0,21 mg tembaga dan 1,5 mg zink.

Semua nutrien ini dapat membantu sistem imun, menyeimbangkan cairan dalam sel, dan mengekalkan tisu dan organ yang sihat.

Manfaat kacang polong untuk kesihatan

Sumber: Rasa Rumah

Dilancarkan dari kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Nutrition, kacang polong yang dimakan bersama polong mengandungi pelbagai sebatian aktif.

Sebatian aktif termasuk antioksidan, antikanker, dan hipokolesterolemik. Hipokolesterolemik bermaksud bahawa sebatian ini mampu mengurangkan proses pembentukan kolesterol dalam badan.

Ini bermaksud, makan kacang polong memberi anda beberapa faedah seperti:

  • Menjaga kesihatan pencernaan
  • Mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh tekanan oksidatif
  • Berpotensi menurunkan kadar kolesterol jahat dan perkembangan barah

Anda boleh mendapat faedah ini jika kacang polong diproses dengan cara yang betul dan bersih. Elakkan pengambilan kacang-kacangan ini jika anda mempunyai alergi terhadap kacang.