Kesihatan Seksual

3 Penyakit Seksual Yang Selalunya Mempengaruhi Wanita •

Dilaporkan dari Medical Daily, CDC memberi amaran bahawa penyakit kelamin menyebabkan kemandulan pada hampir 24,000 wanita setiap tahun. Angka ini menunjukkan bahawa wanita juga rentan terhadap penyakit kelamin. Apakah penyakit menular seksual yang paling biasa pada wanita?

Penyakit menular seksual yang paling biasa pada wanita, ditambah cara mencegahnya

1. Chlamydia

Kes klamidia lebih banyak daripada dua kali ganda pada wanita berbanding lelaki. Chlamydia disebabkan oleh jangkitan bakteria yang disebut chlamydia trachomatis dan dapat menular melalui hubungan seks. Lebih buruk lagi, klamidia dapat menular melalui ibu dan bayinya yang baru lahir.

Penyakit kelamin ini pada wanita tidak langsung menimbulkan gejala, tetapi boleh muncul beberapa minggu setelah anda pertama kali dijangkiti. Salah satu ciri klamidia adalah keputihan dan pendarahan berat semasa haid.

Sekiranya anda ingin membersihkan vagina, anda boleh memilih pembersih faraj yang mengandungi povidone-iodin. Pembersih feminin yang mengandungi povidone-iodin, dapat meningkatkan bakteria baik dalam vagina dan mencegah jangkitan bakteria.

2. Gonorea atau gonorea

Gonorea adalah jangkitan bakteria gonokokus yang boleh disebarkan dari orang ke orang ketika anda melakukan hubungan seksual dengan orang yang dijangkiti, atau terdedah kepada cairan tubuh mereka. Ia biasanya terdapat di cairan vagina orang yang dijangkiti. Oleh itu, gonorea juga boleh menular dari ibu ke anak.

Gejala awalnya mungkin sangat ringan atau halus sehingga sering disalah anggap sebagai jangkitan pada saluran vagina atau saluran kencing. Gejala gonorea yang sering muncul, baik pada lelaki dan wanita, termasuk membuang air kecil yang menyakitkan atau menyakitkan dan pembuangan tebal seperti nanah kuning atau hijau dari faraj atau zakar.

Walau bagaimanapun, jangkitan akan merebak ke organ pelvis wanita jika tidak dirawat dengan segera dan boleh menyebabkan pendarahan vagina, sakit perut bawah, demam, dan sakit semasa hubungan seksual.

3. Herpes genital

Herpes genital adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh virus herpes simplex, juga dikenal sebagai HSV. Biasanya terdapat ruam merah di sekitar mulut, dubur dan alat kelamin tentu saja. Kadang-kadang keadaan penyakit kelamin ini pada wanita boleh menyebabkan rasa sakit atau gatal ketika membuang air kecil.

4. Sifilis

Sama seperti klamidia, sifilis adalah penyakit kelamin pada wanita yang gejalanya tidak dapat dikesan. Wanita boleh menghidap sifilis sehingga 90 hari. Sekiranya dikesan lebih awal, sifilis akan lebih mudah disembuhkan dan tidak akan menyebabkan kerosakan kekal. Walau bagaimanapun, sifilis yang tidak dirawat boleh menyebabkan kerosakan serius pada otak atau sistem saraf dan organ lain, termasuk jantung.