Kesihatan kulit

Jenis Dermatitis Yang Perlu Anda Ketahui, Apa Perbezaannya?

Dermatitis adalah keradangan kronik pada kulit yang menyebabkan pembengkakan, kemerahan, dan gatal-gatal. Terdapat pelbagai jenis dermatitis dan setiap jenisnya mempunyai gejala, faktor pencetus, dan rawatan yang berbeza.

Jenis dermatitis yang paling biasa

Setiap orang boleh mengalami dermatitis. Walau bagaimanapun, setiap orang mungkin mempunyai dermatitis yang berbeza antara satu sama lain.

Beberapa jenis dermatitis cenderung menyerang kumpulan orang atau usia tertentu, seperti dermatitis atopik (eksim) yang biasanya terjadi pada bayi. Sebaliknya, anda juga boleh mempunyai lebih daripada satu jenis dermatitis pada masa yang sama.

Berikut adalah jenis dermatitis yang paling biasa.

1. Dermatitis atopik (eksim)

Dermatitis atopik biasanya dikenali sebagai eksim atau eksim kering. Kerana penyakit ini menjadikan kulit gatal, kering, dan mengelupas. Sekiranya kulit yang terkena terus tercalar, gejalanya akan bertambah teruk dan kulit akan menjadi lebih rosak.

Penyebab eksim berkaitan dengan perbezaan gen yang mempengaruhi kemampuan kulit untuk melindungi tubuh daripada kuman, alergen, dan bahan yang menjengkelkan. Risiko lebih tinggi pada orang yang mempunyai riwayat keluarga ekzema, alahan, atau asma.

Kerana sifat genetiknya, eksim biasanya muncul pada masa kanak-kanak dan boleh berlanjutan hingga dewasa. Pada akhirnya, ekzema menjadi penyakit kronik (kronik) yang gejalanya boleh muncul pada bila-bila masa.

Dermatitis atopik tidak dapat disembuhkan, tetapi gejalanya dapat dikendalikan dengan cara berikut.

 • Pastikan kulit sentiasa lembap dengan kerap menggunakan pelembap.
 • Memohon ubat kortikosteroid ke kulit seperti yang disarankan oleh doktor.
 • Mengambil ubat yang mengawal kerja sistem imun.
 • Lakukan terapi sinar ultraviolet (UV).

2. Hubungi dermatitis

Keradangan pada kulit akibat sentuhan langsung dengan bahan dikenali sebagai dermatitis kontak. Penyakit ini dicirikan oleh ruam merah, gatal dan kulit kering dan bersisik. Kadang kala, bengkak atau lepuh muncul yang boleh meletup dan mengeluarkan cecair.

Terdapat dua jenis dermatitis kontak, iaitu dermatitis kontak iritasi dan dermatitis kontak alergi. Kedua-duanya dibezakan berdasarkan sebab dan zat yang mencetuskannya.

Dermatitis kontak yang merengsa

Ini adalah dermatitis kontak yang paling biasa. Reaksi berlaku kerana kulit cedera akibat geseran, suhu rendah, bahan kimia seperti asid, basa, dan detergen, atau pencetus lain. Bahan atau produk yang mencetuskannya merangkumi:

 • produk pembersih seperti peluntur atau bahan pencuci,
 • menggosok alkohol,
 • sabun, syampu dan pembersih badan yang lain,
 • tanaman tertentu,
 • baja, pembersih perosak, dan lain-lain.

Dermatitis kontak alahan

Keadaan ini berlaku apabila anda bersentuhan dengan bahan yang mencetuskan tindak balas sistem imun pada kulit. Reaksi juga boleh berlaku apabila alergen memasuki tubuh anda melalui makanan, ubat-ubatan, atau prosedur perubatan seperti pemeriksaan gigi.

Bahan dan produk yang sering menjadi pencetus adalah:

 • logam perhiasan,
 • ubat-ubatan, termasuk krim antibiotik dan ubat alergi antihistamin,
 • deodoran, sabun, pewarna rambut, dan kosmetik,
 • tumbuh-tumbuhan seperti racun ivy, begitu juga
 • susu getah dan getah.

3. Dermatitis seborrheic

Dermatitis seborrheic sedikit berbeza dengan jenis dermatitis lain. Keradangan biasanya menyerang kulit kepala dan menyebabkan kulit kering dan bersisik seperti kelemumur. Pada remaja dan dewasa, gejala juga dapat muncul di dahi, dada, dan pangkal paha.

Penyakit ini bermula dengan pertumbuhan kulat Malassezia yang tidak terkawal. Sistem kekebalan tubuh cuba membunuh kulat dengan menghasilkan keradangan. Walau bagaimanapun, tindak balas ini sebenarnya menyebabkan gejala yang bertambah buruk apabila ia berlaku:

 • tekanan,
 • penyakit atau perubahan hormon,
 • perubahan cuaca menjadi sejuk dan kering, atau
 • pendedahan kepada produk pembersih yang teruk pada kulit.

4. Neurodermatitis

Neurodermatitis adalah penyakit kulit yang bermula dengan gatal di kawasan kecil kulit. Sekiranya bahagian kulit yang gatal terus tergores, bintik-bintik merah kecil akan muncul yang kemudian melebar menjadi tompok.

Penyakit ini boleh menyebabkan gatal-gatal di pelbagai bahagian badan seperti leher, lengan dan kaki, ke kawasan kemaluan. Penyebabnya tidak diketahui, tetapi risikonya lebih tinggi pada wanita, orang dengan gangguan kecemasan, dan orang yang mempunyai riwayat keluarga ekzema.

5. Dermatitis nummular

Dermatitis nummular atau eksim discoid adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh ruam berbentuk koin berwarna merah. Penyakit ini juga boleh menyebabkan lepuh yang diisi dengan cairan yang secara beransur-ansur dapat mengering menjadi bisul.

Punca sebenarnya tidak diketahui, tetapi pencetus boleh datang dari kulit kering, sensitif, gigitan serangga, atau jenis dermatitis lain. Eksim discoid yang muncul di kaki mungkin disebabkan oleh kekurangan aliran darah ke bahagian bawah badan.

Jenis dermatitis lain yang perlu anda ketahui

Selain dermatitis yang dialami oleh banyak orang, terdapat juga jenis dermatitis lain yang dibezakan dari lokasi penampilan gejala, bentuk ruam pada kulit, dan lain-lain. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

1. Dermatitis venenata

Dermatitis venenata mempunyai simptom khas dalam bentuk lepuh panjang yang terasa sakit dan panas. Keadaan ini sering disalah anggap sebagai herpes zoster, tetapi penyebabnya adalah gigitan, air liur, atau rambut serangga yang melekat pada kulit.

2. Dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis adalah gangguan autoimun yang disebabkan oleh penumpukan antibodi IgA, yang biasanya dipicu oleh pengambilan gluten. Gejalanya serupa dengan gigitan serangga, tetapi gatalnya sering tidak tertahankan dan mesti diatasi dengan ubat.

3. Dermatitis stasis

Juga dikenali sebagai eksim vena, penyakit ini disebabkan oleh kekurangan aliran darah ke kaki. Pesakit dengan dermatitis stasis biasanya juga menderita kegemukan, tekanan darah tinggi, kegagalan buah pinggang, dan penyakit lain yang mengganggu peredaran darah.

4. Dermatitis perioral

Dermatitis perioral menyerang kulit di sekitar mulut. Punca sebenarnya tidak diketahui, tetapi mungkin berkaitan dengan masalah dengan kemampuan pelindung kulit, sistem imun, atau ketidakseimbangan jumlah bakteria dan jamur pada kulit.

5. Dermatitis yang saling berkaitan

Sumber: MedicineNet

Umumnya dikenali sebagai intertrigo, penyakit kulit ini menyebabkan ruam pada lipatan kulit, seperti di belakang telinga, leher, dan pangkal paha. Bakteria berkembang di lipatan kulit yang lembap. Secara beransur-ansur, pertumbuhan boleh menyebabkan keradangan.

6. Dermatitis medicamentosa

Dermatitis medicamentosa juga dikenali sebagai letusan ubat. Sebabnya, keadaan ini disebabkan oleh penggunaan minuman keras, suntikan, atau ubat-ubatan yang dihirup yang secara tidak sengaja mencetuskan reaksi alergi. Walau bagaimanapun, reaksi perlu dibezakan dari dermatitis kontak kerana ubat topikal.

7. Dermatitis pengelupasan

Dermatitis eksfoliatif atau eritroderma dicirikan oleh ruam merah dan kulit mengelupas di kawasan yang luas. Penyebabnya sangat beragam, mulai dari reaksi ubat, jenis dermatitis lain, barah dalam bentuk leukemia dan limfoma, hingga gangguan autoimun.

8. Dyshidrosis

Dyshidrosis menyebabkan gatal-gatal yang teruk dan lepuh di telapak tangan, tapak kaki, dan hujung jari. Penyebabnya tidak diketahui, tetapi mungkin berkaitan dengan genetik kerana banyak orang dengan eksim mempunyai sejarah keluarga.

Dermatitis pada dasarnya adalah keradangan pada kulit. Sebab dan simptomnya sangat pelbagai, menjadikan dermatitis terbahagi kepada banyak jenis. Jenis dermatitis yang berlainan mungkin memerlukan rawatan yang berbeza.

Inilah sebabnya mengapa anda perlu berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom dermatitis. Doktor akan menjalankan beberapa siri pemeriksaan untuk menentukan diagnosis dan jenis dermatitis yang anda alami sehingga rawatan menjadi lebih optimum.