Kanser

Jenis Rawatan dan Pilihan Dadah untuk Kanser Gastrik (Perut) -

Kanser perut atau juga sering disebut barah perut mesti segera diubati. WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia) menyatakan bahawa kanser gastrik adalah sejenis barah yang berada di kedudukan ketiga di dunia yang menyebabkan kematian terbanyak. Jadi, bagaimana merawat barah perut? Adakah cukup dengan minum ubat, barah perut (perut) dapat disembuhkan? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Ubat barah perut dan jenis rawatan yang biasa digunakan

Rawatan barah boleh menggunakan ubat-ubatan serta prosedur perubatan lain yang dapat membunuh atau menghilangkan sel barah dalam sistem pencernaan. Lebih terperinci, mari kita bincangkan satu persatu rawatan berikut.

1. Kemoterapi

Kemoterapi adalah rawatan barah dengan menggunakan ubat-ubatan yang disuntik ke dalam vena atau diambil melalui mulut dalam bentuk pil. Ubat ini berfungsi dengan membunuh sel-sel barah kerana dapat bercampur dengan aliran darah sehingga mencapai seluruh kawasan tubuh.

Kemoterapi boleh diberikan sebelum pembedahan untuk mengecilkan tumor dan memudahkan pembedahan. Rawatan ini juga dapat dilakukan setelah pembedahan membuang sel barah. Tujuannya, untuk membunuh sel barah yang masih belum dapat dikeluarkan sepenuhnya semasa pembedahan.

Sejumlah ubat digunakan untuk merawat barah perut (perut), termasuk:

 • 5-FU (fluorouracil), sering diberikan bersama dengan leucovorin (asid folinik).
 • Capecitabine (Xeloda).
 • Karboplatin.
 • cisplatin.
 • Docetaxel (Taxotere).
 • Epirubicin (Ellence).
 • Irinotecan (Camptosar).
 • Oxaliplatin (Eloxatin).
 • Paclitaxel (Taxol).
 • Trifluridine dan tipiracil (Lonsurf).

Ubat-ubatan di atas boleh digunakan sendiri, atau dalam kombinasi untuk menjadikannya lebih berkesan dalam memerangi barah. Contoh ubat gabungan yang sering disyorkan oleh ahli onkologi untuk kanser gastrik (perut) adalah:

 • ECF (epirubicin, cisplatin, dan 5-FU), yang boleh diberikan sebelum dan selepas pembedahan.
 • Docetaxel atau paclitaxel plus 5-FU atau capecitabine, digabungkan dengan radioterapi sebagai rawatan pra operasi.
 • Cisplatin plus 5-FU atau capecitabine, digabungkan dengan radioterapi sebagai rawatan pra operasi.
 • Paclitaxel dan carboplatin, digabungkan dengan radioterapi sebagai rawatan pra operasi.

Ramai doktor lebih suka gabungan 2 ubat kemoterapi untuk merawat barah gastrik (perut). Sebabnya ialah gabungan lebih daripada dua ubat, misalnya tiga ubat, boleh menyebabkan lebih banyak kesan sampingan. Secara amnya, kombinasi ini hanya untuk orang yang berada dalam keadaan sihat.

Walaupun berkesan, kemoterapi untuk kanser perut boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti mual dan muntah, selera makan yang buruk, keguguran rambut, dan cirit-birit. Dalam jangka masa panjang, ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan kerosakan jantung dan saraf.

2. Pembedahan barah

Kanser perut (perut) menyebabkan tumor terbentuk. Itulah sebabnya pembedahan barah gastrik (perut) kadang-kadang menjadi pilihan rawatan utama dengan peluang penyembuhan yang tinggi.

Jenis pembedahan akan bergantung pada bahagian perut yang terkena barah dan berapa banyak tisu atau organ lain yang terjejas. Jenis pembedahan yang biasanya disyorkan oleh doktor adalah:

Reseksi endoskopi (reseksi endoskopi)

Prosedur ini dilakukan ketika peringkat kanser sangat awal, atau kemungkinan barah merebak ke kelenjar getah bening sangat rendah. Pakar bedah tidak membuat sayatan, tetapi memasukkan endoskopi ke kerongkong dan ke dalam perut. Dengan alat ini, doktor dapat membuang tumor di lapisan perut.

Gastrektomi separa (gastrektomi subtotal)

Pembedahan jenis ini dilakukan ketika sel barah berada di bahagian atas perut. Kadang-kadang hanya bahagian perut yang dikeluarkan, kadang-kadang bersama dengan bahagian esofagus atau bahagian pertama usus kecil. Bahagian perut yang selebihnya akan dilekatkan kembali.

Dalam beberapa kes, tisu seperti lemak yang menutupi perut (omentum) dikeluarkan bersama dengan organ yang terjejas berdekatan, seperti kelenjar getah bening atau limpa.

Gastrektomi total

Cara mengubati barah dilakukan apabila sel-sel barah telah merebak ke seluruh perut dan lapisan atas perut berhampiran esofagus. Dalam kes ini, kelenjar getah bening, limpa, dan pankreas akan dikeluarkan. Hujung esofagus akan dilekatkan terus ke usus kecil.

Setelah pembedahan barah gastrik (perut) dilakukan, pesakit akan diberi ubat sakit. Pesakit yang sukar makan akan dibantu dengan tiub yang dimasukkan ke dalam usus semasa operasi. Tiub ini, yang disebut jejunostomi, berakhir di luar kulit perut. Pada bahagian ini, makanan cair berkhasiat akan dimasukkan terus sehingga boleh sampai ke usus.

Menurut American Cancer Society, pembedahan barah gastrik (perut) boleh menyebabkan kesan sampingan, mulai dari pendarahan, jangkitan, hingga pembekuan darah. Sebenarnya, ia boleh menyebabkan sekitar 1-2 peratus kematian dalam operasi yang kompleks.

3. Radioterapi

Selain mengambil ubat kemoterapi, pesakit barah juga dapat menjalani radioterapi. Prosedur perubatan ini menggunakan sinar bertenaga tinggi untuk membunuh sel barah di dalam badan. Kadang kala radioterapi dilakukan bersamaan dengan kemoterapi sebelum pembedahan.

Selepas pembedahan, radioterapi juga dapat dilakukan untuk membunuh sel-sel barah yang tersisa. Pada kanser lanjut, terapi barah ini digunakan untuk memperlambat pertumbuhan dan melegakan gejala barah perut, seperti sakit, pendarahan, dan gangguan makan.

Terapi sinaran biasanya diberikan 5 hari seminggu selama beberapa minggu atau bulan. Kesan sampingan radioterapi untuk kanser gastrik (perut) yang mungkin berlaku adalah masalah kulit, keletihan, dan jumlah sel darah merah yang rendah.

4. Terapi yang disasarkan

Apabila ubat kemoterapi tidak berkesan untuk menyembuhkan barah lambung, terapi yang disasarkan akan disarankan oleh doktor. Dalam terapi ini, ubat-ubatan yang digunakan dapat menargetkan sel-sel abnormal secara lebih khusus sehingga cukup efektif terhadap sel-sel barah. Beberapa ubat yang digunakan dalam terapi yang disasarkan termasuk:

 • Trastuzumab (Herceptin) dapat menekan protein HER2 sehingga ukuran tumor tidak meningkat. Ubat ini diberikan setiap 2 atau 3 minggu bersama dengan kemoterapi melalui suntikan ke dalam vena.
 • Ramucirumab dapat menyekat protein isyarat VEGF daripada membuat saluran darah baru untuk tumor. Ubat ini disuntik ke dalam urat setiap 2 minggu.

5. Imunoterapi

Rawatan barah seterusnya untuk barah gastrik (perut) adalah imunoterapi. Rawatan ini membantu pesakit untuk meningkatkan sistem ketahanannya sehingga lebih kuat dalam memusnahkan sel barah. Ubat yang digunakan dalam terapi ini adalah Pembrolizumab.

Pembrolizumab dapat menyekat protein PD-1 dan merangsang tindak balas imun menjadi lebih sensitif terhadap sel barah. Dengan ubat ini, tumor akan menyusut dan pertumbuhannya juga akan menjadi lebih perlahan. Biasanya ubat diberikan 3 minggu sekali dengan suntikan ke dalam urat.

Adakah barah gastrik (perut) dapat disembuhkan?

Kanser perut (perut) menyebabkan kematian yang agak tinggi, tetapi bolehkah seseorang pulih dari penyakit ini? Ini bergantung pada tahap barah gastrik yang dialami.

Pada peringkat 1 atau peringkat awal, barah gastrik (perut) dapat disembuhkan dengan pembedahan membuang sel barah. Kemudian, pada tahap 2 dan 3, penyakit ini juga dapat disembuhkan dengan kombinasi rawatan seperti kemoterapi, radioterapi, terapi sasaran, atau imunoterapi.

Namun, sebilangan pesakit dengan barah gastrik tahap 3 tahap lanjut mungkin tidak dapat disembuhkan. Begitu juga dengan pesakit barah tahap 4. Walaupun tidak dapat disembuhkan, pesakit masih harus menjalani rawatan. Tujuannya adalah untuk melegakan simptom barah dan memperlambat penyebaran sel barah sehingga dapat meningkatkan kualiti hidup pesakit.