Kesihatan Seksual

Adakah Gay Berjangkit? Ini adalah Jawapan dari Pakar •

Munculnya isu LGBT (lesbian, gay, biseksual, dan transgender) yang muncul hari ini mengundang satu persoalan besar. Bolehkah tingkah laku LGBT atau gay diteruskan kepada orang lain? Sebabnya, orang bimbang bahawa menerima komuniti LGBT bermakna lebih banyak orang akan dijangkiti dan akhirnya menjadi gay. Nah, sekarang adalah masa untuk menyelidiki mitos sama ada gay menular.

Homoseksual bukanlah gangguan mental

Masih banyak kesalahpahaman yang dipercayai orang mengenai homoseksual. Salah satunya ialah homoseksual adalah gangguan mental. Walau bagaimanapun, homoseksual secara perubatan tidak digolongkan sebagai gangguan psikiatri. Pada masa lalu, homoseksual dianggap sebagai kelainan. Walau bagaimanapun, pada tahun 1973 Persatuan Psikiatri Amerika Syarikat membuang homoseksual dari kategori gangguan mental dalam edisi kelima dari Panduan Mengelaskan Gangguan Mental (PPDGJ).

Di Indonesia, homoseksual diklasifikasikan sebagai orang yang berisiko mengalami gangguan mental (tidak didiagnosis dengan gangguan mental). Menurut ketua Persatuan Pakar Perubatan Mental Indonesia (PDSKJI), dr. Danardi Sosrosumihardjo, SpKJ kategori ini sama dengan mangsa bencana alam. Ini tidak bermaksud bahawa mereka mempunyai gangguan mental, tetapi hanya mereka terdedah kepada gangguan mental akibat tekanan sosial dan situasi sukar yang harus dihadapi.

Mengapa seseorang boleh menjadi gay?

Homoseksualiti, sama seperti heteroseksual (menyukai lawan jenis) adalah orientasi seksual. Dari pelbagai kajian di seluruh dunia, diketahui bahawa orientasi seksual dapat terbentuk sejak rahim, iaitu ketika anda masih janin.

Terdapat kod genetik khas yang membezakan homoseksual dengan heteroseksual, iaitu Xq28. Walaupun tidak pasti bahawa gen ini menentukan orientasi seksual seseorang, para penyelidik menyimpulkan bahawa kod genetik ini masih mempunyai peranan penting dalam pembentukan identiti seksual manusia.

Kajian lain menunjukkan bahawa struktur otak homoseksual cenderung berbeza dengan heteroseksual. Hipotalamus anterior heteroseksual hampir dua kali lebih besar daripada homoseksual. Ini kerana saraf otak di hipotalamus homoseksual lebih padat sementara saraf di otak heteroseksual cenderung longgar.

Pakar juga melihat bahawa perbezaan tahap hormon dapat membuat seseorang lebih suka menyukai lawan jenis, jantina yang sama, atau kedua-duanya. Walau bagaimanapun, terapi hormon tidak dapat mengubahnya menjadi "normal" lagi. Sebabnya, perbezaan reaksi hormon ini berlaku di otak. Jadi suntikan hormon sahaja tidak akan dapat mengubah orientasi seksual manusia.

Adakah gayness menular?

Tidak, anda tidak boleh menangkap atau menyebarkan homoseksual. Walaupun anda mempunyai rakan rapat atau ahli keluarga yang gay, anda tidak akan menjadi gay kecuali anda homoseksual secara biologi.

Kajian yang dijalankan dari tahun 1994 hingga 2002 menunjukkan bahawa homoseksual tidak meluas dalam hubungan remaja di Amerika Syarikat dan Britain. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Archives of Sexual Behavior, berjaya mematahkan mitos bahawa berkawan dengan orang gay atau lesbian akan menjadikan seseorang itu gay.

Rakan gay tidak akan menjadikan anda gay

Dilaporkan dari Kompas, dr. Roslan Yusni Hasan, Sp.BS, pakar bedah saraf dari Mayapada Hospital, menekankan bahawa orientasi seksual tidak dapat ditularkan. Masyarakat berpendapat bahawa bergaul dengan orang gay akan menjadikannya juga gay. Walaupun menurut dr. Roslan hanya kerana orang itu pada dasarnya sudah mempunyai bakat gay secara biologi. Kemudian dia akan bergaul dengan orang yang mempunyai nasib yang sama atau berfikir seperti dirinya.

Pada orang yang memiliki bakat homoseksual sejak lahir, dia kemudian menemukan persamaan dengan orang homoseksual yang lain. Ini menjadikannya lebih yakin dan selesa dengan identitinya. Lama kelamaan dia dapat menerima dan mengakui bahawa dia dilahirkan gay. Inilah sebabnya mengapa banyak orang secara keliru menganggap bahawa menjadi gay adalah berjangkit.

Sekiranya anda tidak mempunyai bakat gen homoseksual, tidak perlu risau sama ada gay menular. Orientasi seksual tidak akan berubah hanya kerana anda bergaul dengan homoseksual. Begitu juga, anda yang heteroseksual tidak dapat menyampaikan orientasi anda kepada homoseksual. Seperti yang dijelaskan oleh dr. Roslan, orientasi seksual tidak boleh diubah kerana tidak perlu. Menjadi homoseksual bukanlah satu kesalahan, tetapi kepelbagaian.