Pemakanan

Adakah benar bahawa makan pada waktu malam menjadikan anda gemuk? •

Adakah anda salah seorang yang takut gemuk sehingga mereka selalu mengelakkan makan pada waktu malam? Ternyata tidak semestinya seperti itu. Jadi apakah fakta sebenar?

Dari manakah mitos "makan malam membuat anda gemuk"?

"Makan pada waktu malam boleh menjadikan badan menjadi gemuk" adalah pernyataan yang telah lama dibincangkan, tetapi masih diperdebatkan. Penyelidikan yang pernah dilakukan ke atas pekerja pergeseran malam, menunjukkan bahawa pekerja pergeseran sering makan makanan pada waktu malam dan menunjukkan peningkatan berat badan. Sebuah jurnal juga menyokong hasil penyelidikan sebelumnya dengan menyatakan bahawa makan pada waktu malam berisiko meningkatkan kalori yang dimakan.

Berbagai alasan yang menyebabkan orang makan pada waktu malam selain rasa lapar yang muncul di malam hari, adalah kerana mereka ingin memuaskan selera makan mereka yang mungkin kelaparan palsu, menghilangkan tekanan, atau kerana mereka bosan. Biasanya orang yang makan lewat malam kerana ingin memuaskan selera makan atau kerana ingin menghilangkan tekanan cenderung memilih makanan ringan tetapi tinggi kalori. Mereka memakannya dalam jumlah kecil, tetapi kalori yang terdapat dalam makanan ringan ini sangat banyak. Perkara seperti ini boleh menyebabkan kegemukan.

Orang yang mempunyai kebiasaan makan pada waktu malam boleh dianggap mempunyai sindrom makan malam (NES). NES mempunyai ciri-ciri, iaitu makan banyak pada waktu malam, sering bangun lewat atau insomnia, dan anoreksia yang berlaku pada waktu pagi. NES sering dikaitkan dengan kemurungan dan tekanan yang menyebabkan selera makan meningkat. Apabila selera makan meningkat, apa yang dimakan pada masa itu adalah makanan yang tinggi kalori dan tinggi gula, dan inilah yang dianggap sebagai penyebab kegemukan.

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa makan pada waktu malam sebenarnya enak, asalkan….

Pelbagai kajian yang dilakukan baru-baru ini, mendapati bahawa pengambilan makanan ringan rendah kalori pada waktu malam sebenarnya menurunkan risiko berat badan berlebihan pada wanita. Bahkan kajian yang dilakukan terhadap atlet, menunjukkan bahawa pengambilan makanan ringan berprotein tinggi 30 minit sebelum tidur dapat membantu dalam proses pengeluaran tenaga yang berguna untuk mengekalkan fungsi tubuh yang normal pada waktu rehat.

Dalam kajian lain yang dilakukan oleh Groen dan rakan-rakannya, didapati bahawa pengambilan makanan ringan protein tinggi pada orang tua dapat meningkatkan sintesis protein otot. Ini kerana waktu terbaik untuk metabolisme dan sintesis protein adalah pada waktu malam. Jadi, makan makanan yang tinggi protein sebelum tidur dapat memaksimumkan proses pencernaan protein dalam badan. Kajian ini juga membuktikan bahawa pengambilan protein sebelum tidur dapat mencegah penuaan dan kehilangan jisim otot pada orang tua.

Kajian lain yang membuktikan salah satu kelebihan makan makanan ringan sebelum tidur adalah dapat mengurangkan pengambilan kalori pada kumpulan wanita yang berlebihan berat badan dan gemuk. Kumpulan wanita yang mempunyai berat badan berlebihan diberi makanan ringan rendah lemak, rendah kalori, dan serat tinggi, seperti bijirin gandum, setiap 90 minit selepas makan malam. Ini terbukti dapat mengurangkan selera makan pada keesokan harinya, sehingga mengurangkan pengambilan kalori harian mereka.

Figueroa dan rakan-rakannya juga melakukan penyelidikan mengenai kumpulan tersebut, tetapi ingin melihat perubahan tekanan darah yang berlaku jika kumpulan itu makan makanan ringan pada waktu malam. Akibatnya, makanan ringan yang mengandungi protein disertai dengan latihan biasa dapat menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko aterosklerosis pada kelompok wanita. berat badan berlebihan.

Jadi, bolehkah makan malam menjadikan anda gemuk?

Badan kita bekerja sepanjang masa, termasuk membakar kalori. Memang betul bahawa ketika anda tidur, badan anda membakar lebih sedikit kalori daripada ketika anda aktif, tetapi tidur berkualiti adalah salah satu faktor terpenting dalam menjaga berat badan. Dalam kes ini, apa yang sebenarnya berperanan dalam menentukan sama ada berat badan anda meningkat, menurun, atau kekal adalah jumlah kalori yang anda makan dalam sehari, bukan waktu makan yang paling menentukan. Apabila anda makan malam dan makan makanan yang tinggi kalori dan lemak, ia boleh mempengaruhi kenaikan berat badan.

Anda mungkin memakan kira-kira 10% daripada jumlah kalori harian anda pada waktu malam, tetapi lebih baik melakukan ini 3 jam sebelum tidur. Dan jika ini dilakukan secara teratur dan seimbang dengan senaman yang teratur, ini sebenarnya akan menjaga kestabilan dan fungsi tubuh.

Sebenarnya, bukti saintifik masih diperlukan untuk membuktikan dengan pasti pernyataan mana yang benar, sama ada makan malam menjadikan anda gemuk atau benar-benar dapat membantu metabolisme nutrien dalam badan. Penyelidikan yang menyatakan bahawa makan pada waktu malam dapat membuat anda gemuk telah terbukti pada pekerja pergeseran malam dan pesakit yang mengalami sindrom makan malam, Ini juga disebabkan oleh kurang tidur dalam kumpulan ini, yang mempengaruhi hormon yang berfungsi mengatur selera makan dan metabolisme nutrien.

Sebaliknya, pada masa ini pelbagai kajian juga membuktikan bahawa makan pada waktu malam dengan keadaan tertentu sebenarnya dapat membantu seseorang untuk menjaga kesihatannya. Oleh itu, penyelidikan lain diperlukan untuk menyokong pernyataan ini.

BACA JUGA

  • 5 Cara Diet Salah Yang Mungkin Anda Lakukan
  • 4 Perkara Yang Perlu Dilakukan Apabila Anda Merasa Lapar pada Tengah Malam
  • Mengapa Tekanan Membuat Kita Berlebihan?