Kesihatan mental

Hantu, Ketika Si Dia Hanya Berjalan Tanpa Kejelasan

Katanya, tempoh PDKT, lebih indah dan menggembirakan daripada tempoh pacaran. Tetapi bagi sebilangan orang, apalagi mempunyai waktu untuk merasai manisnya pacaran, mereka sebenarnya patah hati terlebih dahulu kerana perasaan mereka tiba-tiba hilang dan hilang tanpa berita seperti ditelan bumi. Mereka dibiarkan sendiri secara sepihak tanpa kejelasan atau sebab yang pasti, walaupun, sayangnya. Fenomena ini dikenali sebagai hantu. Adakah anda pernah mengalaminya?

Hantu bukanlah suatu fenomena baru, tetapi akhir-akhir ini istilah ini semakin popular digunakan oleh golongan muda yang sedang jatuh cinta. Terutama dalam era teknologi moden ini.

G pengacaraan adalah helah agresif pasif untuk menamatkan hubungan

Memetik Psikologi Hari Ini, hantu adalah strategi agresif pasif yang dilakukan oleh seseorang sebagai usaha untuk menghindari dan mengakhiri hubungan secara sepihak secara tiba-tiba.

Lihat, biasanya jika anda ingin mengakhiri hubungan, anda akan memberitahu orang itu niat dan alasan peribadi anda secara langsung kepada orang itu, bukan? Contohnya, dengan mengatakan "Maaf, saya rasa hubungan ini tidak akan berjalan lancar." sama ada melalui duduk bersemuka atau mungkin melalui pesanan ringkas.

Tidak seperti pelakunya hantu. Mereka secara harfiah akan hilang seperti hantu yang "tidak dijemput, dibiarkan tidak dihantar." Tidak ada ceramah kecil seperti “Mari kita putus, kan? Saya mahu memberi tumpuan kepada sekolah terlebih dahulu. " Mereka tiba-tiba memutuskan hubungan dan hilang dari peredaran, menjadikannya sukar dicari dan tidak dapat dihubungi dengan cara apa pun.

Sebenarnya, anda boleh mengatakan bahawa bunga percintaan sudah siap mekar (atau mungkin anda ada, untuk diri sendiri). Selalunya berjalan bersama, berkencan dengan ini dan tempat itu, panggil ke rumah ibu bapa, walaupun untuk membincangkan masa depan bersama, tetapi tiba-tiba dia menghilang tanpa ada penjelasan. Ringkasnya, anda merasa seperti sedang melayang-layang tanpa mengetahui kapan ia akan berakhir.

Hantu sangat biasa pada orang yang masih di peringkat PDKT. Namun, ada kemungkinan mereka yang telah lama menjalin hubungan, sama ada mereka tua atau muda, juga boleh menjadi mangsa hantu pasangannya sendiri.

Mengapa seseorang hantu?

1. Pilih main dengan selamat

Menurut Rachel Russo, penasihat hubungan di New York, ada banyak perkara yang boleh menjadi sebalik keputusan seseorang untuk tiba-tiba hilang tanpa amaran. Mereka umumnya merasakan ini adalah cara terbaik untuk menunjukkan bahawa mereka tidak lagi berminat atau mempunyai perasaan terhadap anda.

Mereka berpendapat bahawa menghilang adalah salah satu cara paling selamat untuk mengelakkan masalah yang berpotensi. Mereka melakukannya untuk mengelakkan akibat situasi atau drama yang canggung yang biasanya berlaku apabila mereka harus berbincang dari hati ke hati mengenai masa depan hubungan. Mungkin kerana anda takut atau tidak mahu menangani reaksi anda.

Alasannya, memang tidak semua orang dapat menganggapnya begitu saja jika hubungan cinta mereka ditamatkan oleh satu pihak. Keprihatinan pelaku hantu terhadap reaksi anda yang mungkin marah, menolak, menangis, dan menjerit, membuat usus mereka mengecil untuk memberitahu niat sebenar mereka.

2. Mencegah hubungan menjadi lebih mendalam

Tidak sedikit orang yang enggan mengatakan yang sebenarnya bahawa mereka tidak lagi mahu meneruskan hubungan. Saya tidak tahu apa sebabnya. Mungkin bosan kerana sudah lama mereka mengenali antara satu sama lain sehingga perbualan biasa terasa "tidak tenteram". Mungkin dia tidak menyangka kau semenarik yang dia fikirkan dulu, atau mungkin dia menyukai kamu.

Mereka juga mungkin berfikir bahawa tidak ada gunanya menjalin hubungan lagi atau bahkan meluangkan masa untuk memberitahu anda bahawa hubungan itu sudah berakhir.

Jadi daripada terus membiarkan perasaan anda terbawa-bawa dan terjebak dalam hubungan yang samar-samar yang jelas tidak dialu-alukan, mereka memilih untuk segera memutuskan hubungan tanpa banyak "ba-bi-bu".

Menurut pelaku hantu, hilang tanpa berita mengenai kesannya akan kurang menyakitkan daripada jika anda harus bercakap terus terang. Sebabnya ialah jika hubungan itu dibiarkan berterusan, perasaan yang memupuknya akan menjadi lebih kuat sehingga sakit hati ketika ditinggalkan juga akan terasa lebih menyakitkan.

3. Dia tidak mempunyai rasa empati

Terdapat banyak orang yang merasa wajar untuk dilakukan hantu kerana melihatnya sebagai cara biasa atau sopan untuk mengakhiri hubungan.

Menghilang tanpa berita boleh menjadi tanda bahawa orang itu tidak mempunyai rasa empati dan cenderung ingin menang sendiri dalam segala hal. Dia mungkin tidak peduli dengan perasaan anda. Kemudian, dia akan membiarkan anda pergi tanpa mengucapkan satu atau dua kata perpisahan. Terutama kasihan atau hati.

Sebenarnya, apa pun alasan di sebalik keputusan seseorang untuk hilang tanpa sepatah kata pun, hantu boleh menyebabkan bahaya psikologi kepada "mangsa".