Kesihatan kulit

Petua Memakai Patch Jerawat untuk Pemulihan Jerawat Lebih Cepat •

Gunakan tompok jerawat atau pelekat jerawat adalah salah satu cara untuk menghilangkan masalah jerawat yang degil. Ramai orang memilih untuk menggunakan kaedah ini kerana agak praktikal dan tidak rumit.

Sebilangan dari anda mungkin bertanya, adakah anda pernah menggunakan pelekat jerawat, tetapi mengapa jerawat anda tidak hilang? Cari jawapan di bawah dan cara menggunakannya.

Sebab jerawat tidak sembuh walaupun anda telah menggunakannya tompok jerawat

tompok jerawat menjadi produk popular hari ini. Hanya dengan melekatkan pelekat pada jerawat, ia adalah penyelesaian untuk kulit licin lagi. Lebih-lebih lagi, pelekat jerawat kecil dan telus, sehingga tidak kelihatan ketika dipakai.

Namun, sebilangan orang mengadu bahawa pelekat ini tidak berfungsi kerana jerawat tetap ada. Lancarkan halaman Garis Kesihatan, pelekat jerawat berfungsi pada jerawat yang tumbuh di permukaan kulit atas dan bintik hitam. Malangnya, pelekat jerawat ini tidak dapat menyelesaikan masalah jerawat sista yang tumbuh di bahagian kulit yang lebih dalam.

Sekiranya anda mempunyai jerawat cystic dan cuba mengatasinya tompok jerawat, ini bukan kaedah yang betul untuk menyingkirkannya. Jerawat kistik dapat dirawat dengan selamat oleh pakar dermatologi.

Bercakap mengenai penggunaan tompok jerawat, Pelekat ini sebenarnya menghalang kebiasaan menyentuh atau memerah jerawat secara langsung. Namun, jika kebiasaan itu berterusan setelah anda mengeluarkan pelekat jerawat, bakteria pada jari anda boleh menyebabkan jerawat menjadi radang dan tidak sembuh.

Oleh itu, agar penggunaan pelekat jerawat berkesan dalam menyembuhkan jerawat, ketahui penjelasan seterusnya mengenai petua menggunakan pelekat ini dengan betul.

Petua untuk menggunakan tompok jerawat supaya jerawat tidak muncul

Oleh itu tompok jerawat Untuk bekerja secara optimum dalam mengatasi jerawat, cubalah langkah berikut.

1. Cuci muka

Sebelum menggunakan tompok jerawat, Anda perlu mencuci muka terlebih dahulu. Gunakan sabun muka yang sesuai dengan jenis kulit anda. Basuh muka dengan air suam dengan air suam.

Lap seluruh wajah dengan lembut dan jangan gunakan scrub. Selepas itu, basuh dan keringkan wajah anda dengan tuala dengan menepuk lembut.

2. Sapukan serum

Ambil bebola kapas dan sapukan serum di atasnya. Untuk mempercepat penyembuhan jerawat, anda boleh memilih serum dengan kandungan asid salisilik. Asid salisilik berfungsi mengempis dan mengurangkan kemerahan jerawat dan membersihkan liang pori yang tersumbat.

Minyak pokok teh juga boleh menjadi pilihan untuk merawat jerawat. Minyak pokok teh antimikrob dan anti-radang. Ia berfungsi untuk merawat kemerahan, radang, dan pembengkakan jerawat. Lain daripada itu, minyak pokok teh Ia juga merawat kulit dengan mengurangkan parut jerawat dan melembutkan kulit.

Kami mengesyorkan menggunakannya sebelum anda menampal tompok jerawat atas jerawat.

3. Pastikan memilih ukuran yang betul

Jerawat datang dalam pelbagai saiz. Untuk berpasangan tompok jerawat, Anda mesti memastikan permukaan pelekat melekat dengan sempurna untuk menutup jerawat.

Anda boleh menyediakan pelekat jerawat dengan pelbagai saiz. Biasanya, saiz di pasaran boleh didapati dari 7 mm hingga 12 mm. Dengan cara itu, ketika jerawat muncul, anda dapat menyesuaikan ukuran jerawat dengan pelekat jerawat.

4. Pilih isi yang betul

Selepas itu, anda dapat menentukan kandungan pelekat yang betul untuk merawat jerawat. Terdapat tompok jerawat yang mengandungi asid salisilat dan niacinamide yang bersifat anti-radang untuk menyembuhkan jerawat dengan cepat.

Secara umum, pelekat jerawat mengandungi bahan hidrokoloid yang berfungsi dengan menyerap cecair di kawasan yang terjejas, bertujuan untuk mengeringkan jerawat. Bahan ini berfungsi untuk menyerap toksin yang terperangkap di bawah kulit.

5. Elakkan memerah jerawat

Walaupun ada pelekat jerawat yang melindungi dan mencegah menyentuh jerawat, mungkin ada godaan untuk memerah jerawat dari luar. Jadi, tetap kuat dan elakkan tabiat memerah jerawat. Supaya jerawat dapat sembuh sepenuhnya tanpa parut.