Keibubapaan

Ketahui Punca dan Cara Mencegah Riket pada Kanak-kanak •

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, riket telah mendapat perhatian di seluruh dunia. Sebabnya, ini disebabkan oleh kekurangan zat makanan pada kanak-kanak. Apa sebenarnya riket, apa yang menyebabkannya dan bagaimana mencegah riket pada kanak-kanak? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Apa yang menyebabkan riket pada kanak-kanak?

Riket adalah gangguan tulang yang menyebabkan tulang menjadi lembut dan lemah. Secara amnya, penyakit ini menyerang kanak-kanak berumur 6 dan 36 bulan.

Keadaan ini disebabkan oleh kekurangan vitamin D yang teruk sehingga penyerapan kalsium dan fosforus terganggu.

Anda perlu tahu bahawa vitamin D diperlukan untuk merangsang penyerapan kalsium dan fosfor sebagai bahan penting dalam pembentukan tulang yang sihat dan kuat.

Tanpa vitamin ini, tubuh akan kekurangan kalsium dan fosforus sehingga tulang anak tidak dapat berkembang dengan optimum. Akibatnya dia menjadi rapuh dan lemah.

Selain kekurangan pengambilan vitamin D, riket juga dapat terjadi kerana anak mempunyai masalah dengan penyerapan vitamin D di dalam badan. Dalam beberapa kes, riket dapat turun temurun.

Kajian mengenai Jurnal Farmakologi dan Farmakoterapi menyatakan bahawa hampir separuh daripada keseluruhan populasi di dunia kekurangan vitamin D. Kira-kira 1 bilion dari pelbagai negara mempunyai keadaan ini.

Kekurangan vitamin D yang menjadi penyebab utama riket telah menjadi perhatian seluruh dunia. Pelbagai institusi kesihatan berusaha untuk mencegah terjadinya riket pada kanak-kanak sebanyak mungkin.

Apakah tanda-tanda dan gejala riket pada kanak-kanak?

Sebelum mengetahui cara mencegah riket pada kanak-kanak, anda perlu terlebih dahulu mengenal pasti apakah tanda-tanda dan gejala penyakit ini. Berikut adalah beberapa tanda dan gejala riket yang dapat anda perhatikan:

  • pertumbuhan yang tertangguh,
  • sakit di tulang belakang, pelvis, dan kaki,
  • kelemahan otot,
  • postur kaki anak yang tidak normal (bengkok kaki ke luar),
  • penebalan pergelangan tangan dan kaki,
  • tulang patah, dan
  • pembentukan gigi yang tertangguh.

Sekiranya anak anda mempunyai tanda-tanda ini, anda mesti berjumpa doktor dengan segera. Sebabnya, jika tidak dirawat selama tempoh pertumbuhan anak, postur anak berisiko tidak sempurna ketika dia dewasa.

Bagaimana untuk mengelakkan kanak-kanak dari riket?

Untuk mengelakkan riket pada anak anda, anda perlu memastikan bahawa dia tidak kekurangan vitamin D. Kaedahnya adalah seperti berikut.

1. Keperluan pemakanan yang mencukupi yang penting untuk tulang

Dengan bertambahnya usia, tulang anak akan terus tumbuh. Untuk menyokong pertumbuhan ini, nutrien seperti kalsium, fosforus dan vitamin D sangat diperlukan.

Menurut Permenkes No. 28 tahun 2019, keperluan vitamin D pada bayi berusia 0 hingga 11 bulan adalah 10 mikrogram sehari. Manakala untuk kanak-kanak berumur 1 hingga 18 tahun adalah 15 mikrogram sehari.

Vitamin D dan nutrien lain yang penting untuk pertumbuhan kanak-kanak boleh didapati dalam beberapa makanan seperti ikan berlemak, kuning telur, dan susu segar.

Selain itu, vitamin D juga dapat diperoleh dari makanan yang diperkaya oleh vitamin seperti oatmeal, bijirin, susu formula, dan jus jeruk.

2. Berjemur di bawah cahaya matahari

Cara seterusnya yang perlu anda lakukan untuk mencegah riket pada kanak-kanak adalah berjemur di bawah sinar matahari.

Vitamin D tidak hanya terdapat dalam makanan, tetapi dapat dihasilkan di kulit secara semula jadi ketika terkena cahaya matahari.

Melancarkan Persatuan Pediatrik Indonesia, anda harus meluangkan masa untuk mengeringkan anak anda pada waktu pagi dan malam selama lebih kurang 10 minit.

3. Meningkatkan aktiviti luar

Pada zaman ini, kanak-kanak lebih kerap aktif di dalam rumah. Menurut Rathish Nair dari Torrent Pharmaceuticals India, perubahan gaya hidup seperti ini adalah faktor utama yang menyebabkan peningkatan kes kekurangan vitamin D pada kanak-kanak di seluruh dunia.

Kanak-kanak yang jarang keluar rumah akan sukar mendapat sinar UVB, yang merupakan gelombang dari matahari yang berfungsi untuk menyokong penyerapan kalsium dalam tulang.

Oleh itu, untuk mengelakkan riket pada kanak-kanak, seboleh mungkin buat aktiviti luar dengan anak kecil anda seperti bermain, keluar atau bersenam.

4. Elakkan pencemaran

Pencemaran udara di kawasan bandar dapat mengelakkan sinar matahari sampai ke bumi. Hasilnya, persekitaran anda tidak mendapat gelombang UVB yang mencukupi.

Untuk mendapatkan cahaya matahari yang optimum, kadang-kadang anda perlu berjemur di kawasan bebas pencemaran seperti pinggir bandar dan pesisir.

Buat jadual untuk membawa anak-anak anda bercuti di tempat-tempat ini. Selain mencegah riket pada kanak-kanak, aktiviti ini juga dapat memberi kegembiraan kepada mereka sendiri.

5. Mengatasi gangguan penyerapan vitamin D

Sebilangan kanak-kanak mungkin mengalami gangguan penyerapan vitamin D kerana penyakit tertentu seperti penyakit seliak, sindrom iritasi usus, dan gangguan buah pinggang.

Untuk memastikan perkara ini, berjumpa doktor. Anda boleh mencegah riket pada kanak-kanak bersama dengan merawat penyakit ini.

6. Rujuk doktor sebelum memberi ubat kepada anak-anak

Selain penyakit, penyerapan vitamin D yang terganggu juga dapat terjadi akibat pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti ubat anti-sawan.

Untuk mengelakkan riket pada kanak-kanak, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memberi ubat kepada anak anda.

7. Sediakan makanan tambahan vitamin D

Penting untuk diperhatikan bahawa susu ibu hanya mengandungi sedikit vitamin D. Sekiranya bayi anda masih menyusu, disarankan untuk mengambil suplemen vitamin D setiap hari.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh melakukannya dengan segera tanpa berunding dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu.

8. Mencegah riket pada anak dari rahim

Tidak hanya selepas kelahiran, ternyata anda juga dapat mencegah anak-anak dari riket bahkan di dalam rahim.

Ini dapat dilakukan dengan memastikan jumlah vitamin D yang mencukupi semasa kehamilan. Bukan hanya untuk mencegah penyakit, vitamin D juga akan membantu perkembangan tulang bayi di dalam rahim.

Sekiranya anda mempunyai kulit yang lebih gelap atau tinggal di persekitaran yang jarang terdedah kepada cahaya matahari, tanyakan kepada doktor anda mengenai tambahan vitamin semasa mengandung.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌