Kesihatan ENT

Mengatasi telinga gatal yang selamat dan berkesan selain calar

Telinga adalah salah satu bahagian badan yang penuh dengan serat saraf sensitif. Akibatnya, telinga gatal akan mudah terjadi, baik kerana perkara kecil seperti keadaan kotor hingga serius seperti jangkitan. Untuk mengubati telinga gatal, anda perlu mengetahui puncanya terlebih dahulu. Berikut adalah pelbagai cara untuk mengatasi telinga gatal mengikut penyebabnya.

Cara menghilangkan telinga gatal

Berikut adalah pelbagai kaedah yang berkesan untuk merawat telinga gatal:

1. Gunakan minyak untuk melembapkan telinga

Sumber: Garis Kesihatan

Telinga yang kering dan gatal dapat dirawat dengan satu atau dua tetes minyak sayuran atau minyak bayi. Ini dilakukan untuk membantu melembapkannya. Namun, jangan cuai! Anda tidak boleh memasukkan minyak ke telinga anda jika anda mengalami jangkitan atau jika gendang telinga anda pecah.

2. Pembersihan telinga

Sumber: Sohu

Telinga yang terlalu kotor kadang-kadang menjadikannya gatal. Sekiranya ini berlaku, cuba bersihkan dengan minyak, gliserin, atau titisan telinga khas yang biasanya mengandungi hidrogen peroksida. Biasanya kotoran yang mula melembutkan akan keluar dengan sendirinya. Jangan gunakan Putik kapas untuk membersihkan telinga anda, bukannya lilin akan keluar tetapi boleh menyebabkannya terdorong lebih dalam ke telinga sehingga lilin lebih sukar dikeluarkan. Sekiranya anda takut membersihkannya, berjumpa doktor ENT untuk mendapatkan bantuan.

3. Berhenti menggunakan produk tertentu

Kadang kala telinga akan terasa gatal sebagai reaksi alahan. Sama ada syampu, anting-anting, atau yang lain. Dengan cara itu, segera berhenti menggunakannya agar gatal yang muncul tidak bertambah teruk. Sekiranya tidak mereda, segera berjumpa doktor. Biasanya, doktor akan menetapkan ubat antihistamin atau suntikan alahan jika diperlukan.

4. Menggunakan ubat doktor

Telinga gatal yang disebabkan oleh jangkitan atau keadaan kesihatan yang lain perlu dirawat dengan ubat dan rawatan dari doktor. Dengan merawat penyakit yang mendasari, keadaan telinga anda juga akan bertambah baik secara beransur-ansur. Antihistamin, antibiotik, dan juga antijamur dapat diberikan sesuai dengan penyebabnya. Sementara itu, titisan telinga kortikosteroid juga cukup berkesan untuk merawat gatal dan mengurangkan keradangan.

Perkara yang paling penting adalah selalu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat untuk merawat telinga gatal. Jangan hanya menggunakan salap atau titisan tanpa mengetahui kandungan dan fungsinya. Di samping itu, jadilah janji temu secara berkala dengan doktor THT anda untuk membantu menjaga kebersihan dan kesihatan telinga anda.