Ubat dan Makanan Tambahan

Mengapa Minyak Krill Perlu Dibandingkan Dengan Minyak Ikan? •

Minyak Krill atau minyak krill adalah inovasi terbaru dalam dunia perubatan yang mempunyai banyak faedah, salah satunya adalah menurunkan kadar lemak darah. Minyak Krill adalah nutrisi yang tepat yang mengandungi kebaikan alam, kerana ia dibuat dari bahan semula jadi yang hidup di perairan terbersih di bumi sehingga anda dapat mempertimbangkannya untuk dimakan setiap hari.

Manfaat minyak krill telah disiasat dalam pelbagai kajian. Minyak ini diambil dari zooplankton yang disebut krill yang tinggal di laut Antartika.

Secara amnya, minyak krill tinggi asam lemak omega-3, EPA, dan DHA. Oleh itu, banyak kajian mengkaji lebih mendalam mengenai manfaat minyak ini. Ayuh, pelajari 5 kebaikan minyak ini sekarang.

Kebaikan minyak krill

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa mengkonsumsi minyak krill seperti yang disarankan mempunyai banyak manfaat kesihatan tanpa menunjukkan kesan yang tidak diingini. Dari banyak kajian, terdapat 4 faedah utama yang mesti diketahui mengenai minyak ini.

Meningkatkan jumlah omega-3 dalam badan

Hasil kajian yang bertajuk Peningkatan indeks omega-3 pada individu yang sihat dengan tindak balas terhadap suplemen asid lemak N-3 selama 4 minggu dari minyak krill berbanding minyak ikan membuat kesimpulan, pengambilan minyak ini dapat meningkatkan jumlah omega-3 dalam badan. Ini penting kerana omega-3 tidak dapat dibuat oleh badan. Oleh itu, agar badan mempunyai pengambilan omega-3, sumber utama mesti berasal dari makanan atau makanan tambahan.

Mengkonsumsi minyak krill menjadikan jumlah asid lemak omega-3 hingga dua kali lebih tinggi daripada memakan minyak ikan. Ini berlaku kerana asid lemak minyak krill yang melekat pada fosfolipid memudahkan badan menyerapnya.

Ringkasnya, jumlah asid lemak omega-3 yang mencukupi dapat mengekalkan tubuh yang sihat. Mengonsumsi minyak krill juga boleh menjadi pilihan termudah dan terbaik untuk mendapatkan omega-3.

Minyak Krill baik untuk kesihatan jantung

Asid lemak omega-3, baik dari minyak krill atau sumber lain, dikelaskan sebagai lemak baik untuk badan. Lemak tak jenuh ini membantu memenuhi keperluan lemak harian anda sambil menjaga kesihatan jantung anda. Kebaikan omega-3 juga meminimumkan risiko penyakit jantung seseorang.

Memetik dari Mayo Clinic, asid lemak penting ini membantu kesihatan jantung dengan:

  • Mengurangkan pengumpulan lemak dalam darah
  • Mengurangkan risiko strok dan penyakit jantung
  • Menjaga kadar degupan jantung secara tetap

Kemudian, asid lemak penting diketahui berpotensi dalam pencegahan dan pengurusan gejala penyakit kronik. Salah satunya, asid lemak omega-3 dapat mengurangkan lemak darah aka trigliserida. Tahap lemak darah yang tinggi boleh mencetuskan penyumbatan pada saluran darah. Penyumbatan ini boleh mengakibatkan perkara yang boleh membawa maut, seperti penyakit jantung.

Namun, bagaimana dengan kemampuan asid lemak omega-3 yang diperoleh dari minyak krill? Penyelidik dari kajian tersebut Kesan penurun lipid dan anti-inflamasi ester etil omega 3 dan minyak krill: percubaan klinikal secara rawak, silang kata, kandungan minyak krill juga terbukti dapat menurunkan kadar lemak darah. Selain itu, minyak ini mampu meningkatkan kadar kolesterol "baik".

Mempunyai sifat antioksidan

Kandungan Astaxanthin dalam krill minyak Ia mempunyai sifat antioksidan yang baik untuk tubuh. Astaxanthin membantu menghalang proses penuaan dalam badan. Caranya ialah melawan radikal bebas di dalam badan. Bukan hanya itu, aktiviti antioksidan sebatian ini 10 kali lebih kuat daripada antioksidan yang berasal dari sayur-sayuran.

Penuaan dalam badan itu sendiri akan mengurangkan fungsi beberapa bahagian badan, seperti otak, mata, dan kulit. Astaxanthin melindungi otak dari bahan berbahaya, seperti ubat kemoterapi pada pesakit barah dan asap rokok. Kemudian, pengambilan sebatian ini telah dikaitkan dengan penurunan gejala yang timbul akibat mata yang letih. Sementara itu, kulit juga dilindungi oleh sebatian ini dengan menghalang kerosakan sel akibat pendedahan cahaya matahari.

Minyak Krill dapat mengurangkan kadar lemak dalam darah

Dilaporkan dari Peace Health, penggunaan 1-3 gram minyak krill setiap hari selama 3 bulan pada orang dengan kadar lemak darah tinggi (kolesterol dan trigliserida) didapati dapat mengurangkan jumlah kolesterol dan LDL (kolesterol jahat), serta peningkatan dalam kolesterol HDL (kolesterol). baik).

Hasil ini baik, kerana kadar kolesterol HDL dalam tubuh semestinya lebih tinggi daripada kadar kolesterol LDL. Pemerhatian juga menyimpulkan bahawa minyak krill lebih sihat daripada minyak ikan, malah minyak ikan yang mengandungi 900 mg omega-3 sekalipun. Oleh itu, pembaca yang cenderung mempunyai kadar lemak darah tinggi sangat disyorkan untuk mengambilnya minyak krill setiap hari.

Itulah beberapa bahan yang menjadikan minyak krill memberikan banyak manfaat kesihatan untuk tubuh.

Manfaatnya juga mudah didapati dalam makanan tambahan minyak krill yang mengandungi 100% minyak krill tulen, dan dilengkapi dengan bahan penting lain seperti omega-3, EPA, dan DHA.

Memandangkan pelbagai faedah, tentu anda mahu keluarga anda merasakan manfaat kesihatan, bukan? Ternyata minyak krill juga dapat dimakan oleh anak-anak, wanita hamil dan menyusui, dan orang tua. Oleh itu, pastikan anda memilih minyak krill yang selamat untuk dimakan oleh keempat-empatnya.

Pastikan sebelum mengambil makanan tambahan, sila berjumpa doktor terlebih dahulu. Dengan cara itu, doktor dapat menilai keadaan kesihatan anda atau keadaan ahli keluarga terlebih dahulu.