Ubat dan Makanan Tambahan

Hydralazine •

Hydralazine Apa Ubat?

Untuk apa Hydralazine?

Hydralazine adalah ubat yang digunakan dengan atau tanpa ubat lain untuk merawat tekanan darah tinggi. Menurunkan tekanan darah tinggi membantu mencegah strok, serangan jantung, dan masalah buah pinggang. Hydralazine dipanggil vasodilator. Ubat ini berfungsi dengan melonggarkan saluran darah, sehingga darah dapat mengalir ke seluruh badan dengan lebih mudah.

KEGUNAAN LAIN: Bahagian ini menyenaraikan penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan pada label yang diluluskan, tetapi yang mungkin ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Gunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan di bawah hanya jika ia telah ditetapkan oleh doktor dan profesional penjagaan kesihatan anda.

Hydralazine juga dapat digunakan dengan ubat lain untuk mengobati kegagalan jantung.

Bagaimana menggunakan Hydralazine?

Ambil ubat ini dari mulut ke mulut dengan atau tanpa makanan, biasanya 2-4 kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Dos adalah berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap rawatan ini. Doktor anda boleh memberi anda dos yang rendah dan meningkatkan dos secara beransur-ansur. Ikut arahan doktor anda dengan teliti.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk mendapatkan faedah terbaik. Untuk membantu anda mengingati, minum ubat ini pada masa yang sama setiap hari. Penting untuk terus menggunakan ubat ini walaupun anda semakin sihat. Ramai orang dengan tekanan darah tinggi tidak merasa sakit. Ubat ini mungkin mengambil masa beberapa minggu sebelum anda mendapat manfaat sepenuhnya dari ubat ini.

Jangan berhenti menggunakan ubat ini tanpa berunding dengan doktor anda. Beberapa keadaan boleh menjadi lebih teruk apabila ubat ini dihentikan secara tiba-tiba. Dos anda mungkin perlu dikurangkan secara beransur-ansur.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda bertambah buruk (contohnya, ketika tekanan darah anda meningkat secara berkala).

Bagaimana Hydralazine disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.