Kesihatan

5 Perkara Yang Menyebabkan Keracunan Merkuri, dan Cara Mengatasinya

Merkuri, juga dikenali sebagai merkuri, adalah logam berat yang sangat toksik dan berbahaya bagi kesihatan dan alam sekitar. Ini kerana merkuri tidak dapat dihancurkan, beracun (beracun), menyebabkan fungsi tubuh yang tidak normal, dan dapat bergerak jarak jauh di atmosfera.

Merkuri boleh menyebabkan masalah bagi manusia bergantung pada jumlahnya, cara pencemarannya (sama ada melalui mulut, sentuhan kulit, atau penyedutan), dan jangka waktu pendedahan. Sekiranya manusia terkena merkuri secara berterusan, ini disebut keracunan merkuri.

Dari mana kita boleh mendapat keracunan merkuri?

Terdapat banyak item yang mengandungi merkuri dalam pelbagai bentuk yang boleh menyebabkan pendedahan kepada toksin yang membahayakan kesihatan. Mereka ada di banyak tempat kerja dan di rumah.

1. Kosmetik

Beberapa produk pemutih kulit dalam bentuk sabun dan krim mengandungi merkuri. Produk kosmetik lain yang mengandungi merkuri adalah penghilang solek mata dan maskara.

2. Ubat-ubatan

Merkuri digunakan secara perubatan, biasanya dalam jumlah yang sangat kecil sebagai pengawet atau agen antibakteria. Merkuri sering dijumpai dalam antibiotik, manset tekanan darah, kanta lekap, amalgam gigi, titisan telinga dan mata, salap mata, salep buasir, titisan merah, nebuliser, dan termometer.

3. Makanan Laut

Hampir semua makanan laut atau makanan laut rentan terhadap merkuri, contohnya kerang dan jenis ikan tertentu (tuna, marlin, hiu, ikan tenggiri, ikan todak dan banyak lagi). Ikan yang lebih besar cenderung mengandungi lebih banyak metil-merkuri daripada ikan kecil. Ini kerana ikan mempunyai masa yang lebih lama untuk mengumpulkan merkuri.

4. Barang elektronik

Beberapa objek elektronik dan objek pepejal yang biasa ditemui dalam kehidupan seharian sebenarnya mengandungi merkuri. Seperti bateri, lampu neon, barang antik, bahagian motosikal atau kereta, skrin TV LCD dan komputer riba, dan lain-lain.

5. Udara

Merkuri juga boleh disedut oleh manusia. Ini berlaku apabila bahan yang mengandungi merkuri menjalani proses pemisahan, biasanya di dunia perindustrian. Sebagai contoh, asap dari loji tenaga arang batu mengeluarkan merkuri yang merupakan sumber merkuri tertinggi di udara.

Apa bahaya kesihatan keracunan merkuri?

Tinjauan baru dalam jurnal Current Opinions in Pediatrics, menunjukkan bahawa tingkah laku impulsif dan masalah kognitif yang berkaitan dengan pendedahan plumbum mungkin dipengaruhi oleh keracunan merkuri.

Selain itu, jika tubuh terkena unsur merkuri dalam jangka panjang, ia boleh menyebabkan gegaran, kelemahan otot, sakit kepala, insomnia, sesak nafas, kerosakan buah pinggang, dan bahkan kematian.

Bagaimana merawat keracunan merkuri?

Beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk merawat keracunan merkuri, iaitu:

1. Detoksifikasi logam berat

Untuk membantu badan anda membuang merkuri, anda dapat menyahtoksin logam berat dengan meningkatkan pengambilan vitamin C, sayur-sayuran berdaun hijau, dan ketumbar. Ketumbar adalah salah satu pilihan ramuan terbaik untuk detoksifikasi logam berat.

2. Terapi khelasi

Terapi khelasi adalah satu bentuk kaedah lain untuk merawat keracunan logam berat seperti merkuri. Terapi khelasi melibatkan larutan kimia yang disebut EDTA, yang diberikan ke dalam badan - biasanya disuntik secara langsung ke dalam aliran darah sehingga dapat mengikat mineral berlebihan.

3. Susu thistle

Ramuan yang disebut milk thistle telah terbukti berkesan dalam menyokong detoksifikasi logam berat badan. Bahan aktif di dalamnya disebut silymarin, yang mempunyai kesan pembersihan yang luar biasa pada hati dan pundi hempedu. Ini membantu badan anda sembuh dengan lebih berkesan daripada keracunan merkuri.

6. Penggunaan probiotik

Menurut penyelidikan, spesies bakteria baik yang dikenal sebagai Lactobacillus, yang dapat dijumpai di mulut manusia, usus, dan makanan fermentasi, memiliki kemampuan untuk mengikat dan mendetoksifikasi beberapa logam berat. Anda boleh makan yogurt, kefir, dan sayur-sayuran seperti kimchi. Dengan minum minuman probiotik secara berkala, anda dapat meningkatkan kesihatan usus dan membantu merawat tubuh daripada keracunan merkuri.