Kesihatan Pencernaan

Adakah benar bahawa keupayaan perut menurun ketika anda makan sedikit?

Ketika anda mengikuti program diet, dari waktu ke waktu, perut terbiasa memakan makanan dalam jumlah kecil, sehingga akhirnya ukuran perut mengecil. Berapakah keupayaan sebenar perut manusia?

Perut anjal, boleh mengecut dan membesar

Pada dasarnya, organ perut mempunyai sifat elastik sehingga saiznya dapat mengecil dan membesar. Oleh itu, dapat dikatakan bahawa keupayaan perut sangat mudah disesuaikan.

Apabila kosong, ukuran perut pada amnya mencapai 12 inci (kira-kira 30 cm). Pada titik terlebar, perut boleh tumbuh hingga 6 inci (lebih kurang 15 cm) lebih lebar. Dianggarkan bahawa perut dapat menampung hingga satu liter makanan.

Harap maklum bahawa peningkatan keupayaan perut juga akan memberi kesan pada badan anda. Apabila anda terus makan sebahagian besar, perut akan meregang.

Apabila makanan yang masuk melebihi kemampuan, anda akan merasa perut kembung. Perut kelihatan lebih besar dan seluar terasa sesak.

Nasib baik, ukuran perut akan kembali ke ukuran normal setelah proses pencernaan berlangsung.

Adakah benar bahawa keupayaan perut menurun ketika berdiet?

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, kapasiti perut bersifat adaptif sehingga jumlah makanan yang masuk ke dalam tubuh akan mempengaruhi kemampuan perut untuk menampung makanan.

Apabila seseorang sedang menjalani diet, kurang makanan memasuki perut. Sekiranya diet berlangsung lama, ini boleh menjadikan ukuran perut mengecil.

Sebaliknya. Sekiranya anda makan bahagian yang banyak, ukuran perut anda akan membesar kerana anda terbiasa menerima makanan yang banyak.

Walau bagaimanapun, ukuran yang lebih kecil tidak bermaksud bahawa badan tidak lapar. Sebabnya, hormon leptin dan ghrelin yang bertanggungjawab mengawal selera makan akan meningkat pada orang yang sedang menjalani diet atau yang berusaha menahan rasa lapar.

Ini sebenarnya membuatkan perut akan merasa lapar lebih kerap kerana mendapat tekanan dari hormon leptin dan gherlin. Oleh itu, jika anda memanjakan selera makan, rancangan diet anda mungkin akan hancur.

Bagaimana untuk menjaga kapasiti perut yang kecil tanpa cepat lapar?

Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan keupayaan perut tanpa membuat anda cepat lapar. Berikut adalah pelbagai cara.

1. Mengawal pengambilan makanan

Kunci untuk mengecilkan perut adalah dengan makan secara teratur dan makan bahagian sederhana. Ini menyebabkan anda merasa kenyang dengan cepat dan anda cenderung untuk mengelakkan makan berlebihan.

2. Makan lebih banyak makanan yang mengandungi serat

Makan makanan kaya serat untuk pencernaan dan protein sama pentingnya. Sebabnya, makanan serat dapat membuat anda merasa kenyang selama berjam-jam setelah selesai makan.

Serat makanan juga dapat membantu menurunkan kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit jantung koronari, diabetes jenis 2, dan beberapa barah.

Jangan lupa untuk mengimbangkannya dengan mengambil banyak air dan makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan kacang-kacangan. Dengan cara itu, walaupun kapasiti perut berubah, selera makan anda akan tetap terjaga.

3. Lakukan pembedahan pintasan gastrik

Gastrik bypass adalah operasi yang dirancang khusus untuk mengurangkan ukuran perut dan merombak aliran sistem pencernaan di dalam perut.

Dalam operasi ini, perut dibahagikan kepada dua bahagian oleh pakar bedah, iaitu bahagian atas yang lebih kecil dan bahagian bawah yang lebih besar. Bahagian bawah tidak digunakan, sementara bahagian atas yang lebih kecil dibuat saluran langsung ( jalan pintas ) ke usus kecil.

Operasi ini dianggap berkesan untuk mengecilkan perut anda selain dapat mengawal makanan dan menurunkan berat badan bagi penghidap diabetes atau obesiti.