Keibubapaan

7 permainan ini untuk kanak-kanak dengan autisme dapat mendorong perkembangan mereka

Bermain bukan sahaja menyeronokkan untuk kanak-kanak, tetapi juga dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka. Pakar percaya bahawa permainan yang betul dapat membantu kanak-kanak berkeperluan khas untuk mengembangkan kemampuan mereka secara maksimum. Walau bagaimanapun, memilih permainan untuk kanak-kanak dengan autisme atau keperluan khas boleh dikatakan senang dan sukar. Ini tentunya akan menjadi cabaran bagi ibu bapa.

Walaupun begitu, anda tidak perlu risau. Ketahui pelbagai permainan untuk kanak-kanak dengan autisme dan keperluan khas dalam artikel ini.

Pilihan permainan untuk kanak-kanak dengan autisme

Semasa memilih mainan untuk kanak-kanak dengan autisme, padankan kemampuan perkembangan mereka daripada usia mereka. Contohnya, jika anak anda mengalami kelewatan dalam pertuturan atau kemahiran sosial yang lain, maka cari mainan yang dapat mendorong perkembangannya di kawasan ini.

Ini dilakukan untuk mendorong kanak-kanak meneroka dan mengurangkan risiko kekecewaan atau amukan semasa bermain. Sebabnya, kanak-kanak dengan gangguan spektrum autisme mengalami kesukaran dalam memberi perhatian, memahami konsep abstrak, dan belajar seperti kanak-kanak lain.

Berikut adalah beberapa pilihan permainan untuk kanak-kanak dengan autisme yang boleh anda tawarkan kepada si kecil.

  • Teka-teki. Bermain teka-teki adalah kaedah yang mudah dan menyeronokkan untuk melatih fungsi kognitif kanak-kanak. Bukan hanya itu, permainan ini juga dapat membantu otak anak anda untuk berfikir lebih keras dalam menyelesaikan masalah dan tidak mudah berputus asa.
  • Menyusun blok. Ini adalah permainan asas yang terkenal untuk merangsang pertumbuhan anak-anak, terutama kreativiti, kemampuan berfikir secara koheren, dan fleksibiliti untuk bersosial.
  • Melukis dan mewarna. Kedua-dua permainan ini adalah kaedah yang ampuh untuk memperkenalkan perbezaan warna kepada kanak-kanak dan melatih kemahiran motor halus mereka. Bukan hanya itu, melalui gambar mereka dapat mengekspresikan imaginasi, kreativiti, dan juga mood mereka.
  • kad gambar (kad imbasan). Permainan ini mempunyai faedah merangsang ingatan kanak-kanak untuk mengenali nombor, huruf, haiwan, bunga, bahagian badan atau perkara lain.
  • Lilin mainan / plasticine. Permainan ini merangkumi mainan pendidikan yang membantu pergerakan motor kanak-kanak berkembang dengan baik dan merangsang imaginasi dan kreativiti kanak-kanak. Pelbagai pilihan warna dan hati yang menarik membuatkan ramai kanak-kanak menyukai permainan ini.
  • Lego. Bermain lego akan mengajar anak-anak untuk kreatif membina bangunan dan bentuk. Bukan hanya itu, Lego juga membantu melatih koordinasi mata-tangan dan meningkatkan daya tumpuan kanak-kanak.
  • Anak patung atau bantal lembut. Kanak-kanak dengan autisme mungkin sukar untuk menenangkan diri apabila merasa tidak selesa. Oleh itu, boneka lembut dengan bulu yang sangat lembut dapat menemani dan membantu mengawal emosi anak kecil anda semasa bergelut. Sebabnya, kanak-kanak dengan autisme biasanya mempunyai deria sentuhan yang sangat sensitif. Boneka atau bantal dengan bentuk yang menarik seperti dinosaur, gajah, atau beruang juga dapat melatih anak-anak untuk berkhayal.

Apa yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli mainan kanak-kanak

Pada masa ini, banyak pengeluar mainan kanak-kanak memasarkan barang mereka dengan jargon mainan pendidikan tinggi dan seumpamanya. Pada pandangan pertama, ini memang menjanjikan. Lebih-lebih lagi, sebagai ibu bapa, sudah tentu anda ingin memberikan yang terbaik untuk anak anda.

Namun, anda mesti berwaspada. Ini kerana laporan tahun 2005 dari Yayasan Kaiser mendapati bahawa banyak tuntutan prosedur mainan hanyalah pembohongan untuk membuat keuntungan di pasaran. Sebilangan besar mainan yang ditawarkan sebenarnya menggunakan alat dengan teknologi yang benar-benar membunuh kreativiti kanak-kanak.

Jadi, sebelum anda membeli mainan untuk kanak-kanak, anda harus memastikan bahawa mainan itu adalah mainan yang disyorkan untuk kanak-kanak dengan autisme supaya selamat untuk mereka bermain.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌