Keibubapaan

Untuk Kulit Bayi Putih, Perlukah Wanita Hamil Minum Susu Kedelai Setiap Hari?

Adakah anda salah seorang wanita hamil yang selalu minum susu kedelai semasa mengandung, agar kulit bayi menjadi putih semasa dia dilahirkan? Anda mungkin mendapat maklumat ini dari ibu mengandung atau nasihat daripada ibu bapa anda sendiri. Jadi, adakah ini terbukti betul dari segi perubatan?

Apa yang menentukan warna kulit manusia?

Warna kulit manusia boleh berbeza-beza dari sangat pucat hingga sangat gelap. Kepelbagaian warna kulit manusia yang berbeza antara satu sama lain ditentukan oleh jumlah melanin (agen pewarna kulit). Semakin melanin pada kulit anda, semakin gelap warna kulit anda.

Itulah sebabnya kulit bangsa Kaukasia, atau yang sering kita ketahui sebagai "Bule", mempunyai warna kulit yang lebih ringan. Sementara itu, orang-orang dari Asia cenderung mempunyai kulit kekuningan hingga coklat kerana mereka mempunyai lebih banyak melanin.

Berapa banyak melanin yang anda miliki dikendalikan oleh genetik ibu bapa anda. Sekiranya anda dan pasangan anda mempunyai warna kulit yang berbeza, bayi anda akan mewarisi susunan genetik pigmen kulit yang paling dominan dari keduanya.

Minum susu kedelai secara berkala semasa mengandung sehingga kulit bayi berwarna putih, mitos atau fakta?

Nasihat agar ibu hamil rajin meminum susu kedelai hanya agar kulit bayi berwarna putih, tidak betul kewujudan. Kacang soya, seperti makanan lain, tidak berperanan dalam menentukan warna kulit seseorang ketika dia dilahirkan ke dunia. Sehingga kini tidak ada penyelidikan perubatan yang dapat menyokong nasihat keturunan ini.

Seperti yang dijelaskan di atas, faktor utama yang menentukan warna gelap-terang kulit seseorang adalah pewarisan genetik dari kedua ibu bapa. Hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda juga boleh mempengaruhi warna kulit anda, dengan mempengaruhi pengeluaran melanosit kulit. Selain itu, faktor lain dari persekitaran juga menentukan warna kulit. Contohnya, pendedahan cahaya matahari, pendedahan kepada bahan kimia tertentu, kerosakan kulit, dan lain-lain. Semua ini boleh mempengaruhi pengeluaran melanin sehingga mempengaruhi warna kulit anda.

Namun, itu tidak bermakna anda harus berhenti minum susu kedelai. Sebenarnya, susu soya yang anda minum mungkin sangat bermanfaat untuk kesihatan anda dan bayi dalam kandungan.

Kebaikan minum susu soya semasa mengandung

Soya mengandungi antioksidan dan fitonutrien yang telah dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan. Soya adalah salah satu sumber protein tumbuhan terbaik. Setiap hidangan 100 gram kacang soya mengandungi sekitar 36 gram protein. Penggunaan protein soya dikaitkan dengan penurunan kadar kolesterol.

Kedelai juga mengandungi protein bioaktif, seperti lektin dan lunasin, yang mungkin mempunyai sifat anti-barah. Lebih-lebih lagi, kacang soya adalah sumber folat yang baik yang juga dikenali sebagai vitamin B9 atau asid folik. Pengambilan asid folik sangat penting semasa mengandung untuk mengelakkan risiko penyakit kongenital seperti spina bifida dan anencephaly.

Kacang soya juga dapat memenuhi hingga 27% keperluan kalsium harian ibu hamil. Keperluan kalsium semasa kehamilan adalah penting untuk membantu bayi dalam kandungan membentuk tulang dan gigi yang kuat, dan mengembangkan jantung, saraf dan otot yang kuat. Selain itu, kalsium juga menurunkan risiko anda mengalami hipertensi semasa hamil dan menurunkan risiko preeklamsia. Susu kedelai juga dapat memenuhi keperluan vitamin D untuk wanita hamil yang kekurangan vitamin D

Bahagian selamat minum susu kedelai semasa mengandung adalah 3-4 gelas sehari. Lebih daripada itu, susu kedelai boleh berubah-ubah sehingga mengganggu kesihatan anda.

Masalah yang mungkin berlaku sekiranya anda minum susu soya terlalu banyak

Kacang soya adalah sumber protein nabati yang baik. Walau bagaimanapun, protein dalam soya (glisinin dan kongildinin) boleh mencetuskan reaksi alergi pada sesetengah orang yang mengalami alahan makanan. Sekiranya anda salah satu daripadanya, adalah mustahak untuk mengelakkan memakan kacang soya sama sekali dalam bentuk apa pun.

Selain itu, kacang soya mengandungi serat yang cukup banyak. Pengambilan serat yang tinggi boleh menyebabkan kembung dan cirit-birit pada beberapa orang yang perutnya sensitif, dan juga dapat memburukkan lagi gejala sindrom iritasi usus (IBS).

Terdapat juga kebimbangan bahawa pengambilan produk makanan soya yang tinggi, termasuk susu kedelai, boleh menekan fungsi tiroid dan menyebabkan hipotiroidisme pada individu yang sensitif atau yang mempunyai tiroid yang tidak aktif sejak awal. Satu kajian dari Jepun pada 37 orang dewasa melaporkan gejala yang berkaitan dengan hipotiroidisme setelah memakan 30 gram soya setiap hari selama 3 bulan. Gejala termasuk rasa tidak sihat, cepat letih, mudah mengantuk, sembelit, dan pembengkakan tiroid.

Untuk sentiasa selamat, berunding terlebih dahulu dengan pakar obstetrik anda sebelum memutuskan untuk makan atau minum apa sahaja semasa mengandung.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌