Kesihatan mental

Pasangan Sibuk? Ini adalah cara untuk membuatnya lebih memperhatikan keluarganya

Pasangan sibuk bekerja dan merasa sukar untuk meluangkan masa bersama keluarga? Keadaan ini memang menjengkelkan kerana kedekatan antara anda dan pasangan anda dan dia dan anak semakin berkurang. Namun, tenang. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi rakan kerja yang sibuk, tanpa perlu beremosi semasa melakukannya.

Cara berurusan dengan rakan kerja yang sibuk

Perkara yang perlu difahami ialah pasangan anda bekerja untuk keperluan keluarga, yang tentunya merangkumi anda dan keluarga anda. Walau bagaimanapun, jika corak kerja anda tidak sihat, misalnya, anda sering bekerja lebih masa dan pergi pada awal pagi sehingga anda tidak dapat melihat anak-anak anda, anda perlu bertindak segera.

Berbual santai dengan pasangan tanpa emosi

Salah satu petua untuk menjaga hubungan perkahwinan anda dengan sihat adalah meluangkan masa untuk berbual santai dengan pasangan anda tanpa emosi.

Dilancarkan dari Verywellmind, sangat memenatkan untuk dijemput untuk berbincang ketika minda masih keliru dan beremosi. Daripada menyelesaikan masalah, masalah baru mungkin timbul dan boleh memberi kesan buruk kepada anak-anak.

Anda boleh berbual dengan pasangan anda ketika dia baru pulang dan menyediakan teh panas, agar pasangan anda lebih santai. Mulakan perbualan dengan bertanya bagaimana keadaannya hari ini dan bagaimana keadaannya. Makan tengah hari atau tanya perkara menarik yang sedang berlaku di pejabat.

Setelah suasana cair, anda boleh mula bertanya tentang dia yang terlalu sibuk bekerja sehingga jarang bermain dengan anak-anak. Terus gunakan nada suara yang santai agar emosi pasangan anda tidak terpancing.

Mengambil masa untuk melampiaskan

Setelah berbual dengan pasangan anda, langkah seterusnya untuk berurusan dengan rakan kerja yang sibuk adalah meluangkan masa untuk bercerita. Menurut Fokus pada keluarga, ketika anak-anak memasuki masa perkembangan, mereka memerlukan kehadiran tokoh ayah untuk bermain dan bercerita bersama.

Anda boleh meluangkan masa untuk anak anda bermain dengan pasangan anda, misalnya pada hujung minggu atau setiap malam sebelum anak tidur. Kanak-kanak memerlukan masa yang berkualiti dan kuantiti masa yang sama untuk perkembangan diri.

Beri kefahaman bahawa jika pasangan anda selalu sibuk bekerja, tabiatnya boleh mengganggu perkembangan anak kerana kurangnya kedekatan antara mereka.

Buat aktiviti yang boleh anda lakukan bersama

Ajak pasangan anda melakukan aktiviti yang dapat dilakukan bersama dengan anak kecil anda. Contohnya, bermain ayunan di taman, mengumpulkan teka-teki, atau bersembunyi dan mencari. Ketawa bersama dapat menjadikan anak-anak semakin dekat dan lupa sebentar sekiranya pasangan anda sibuk bekerja.

Setelah bermain dengan anak-anak, tidak ada salahnya berkencan dengan pasangan anda sehingga hubungan anda dengannya lebih erat. Hanya menonton filem bersama atau memintanya untuk melakukan hubungan seks dapat membantu pasangan menghilangkan tekanan dari kerja.

Sekiranya saya berjumpa dengan ahli psikologi keluarga?

Sekiranya masalah rakan kerja yang sibuk tidak dapat diselesaikan dan semakin rumit, tidak ada salahnya berjumpa dengan ahli psikologi keluarga atau seseorang yang pakar dalam bidang hubungan perkahwinan. Berunding dengan ahli psikologi dapat membuka ruang perbincangan antara anda dan pasangan, kemudian dimediasi oleh psikologi untuk mendapatkan hasil yang baik.

Dalam sesi perbincangan, sangat penting untuk membincangkan had yang dipersetujui bersama dari segi kesibukan di tempat kerja. Contohnya, jangan bawa kerja ke rumah atau jangan buka telefon ketika bermain dengan anak-anak. Ini boleh menjadi salah satu cara untuk berurusan dengan rakan kerja yang sibuk.