Kesihatan mental

Jangan Meremehkan Kesan Kecemasan Berlebihan pada Hubungan Anda

Orang yang mengalami gangguan kebimbangan (GAD atau gangguan kecemasan umum) cenderung menghadapi masa-masa sukar semasa hidupnya. Sebabnya, hati dan fikirannya selalu dipenuhi kegelisahan sehingga dia merasa tidak selesa. Walaupun semua yang ada di fikirannya tidak semestinya benar atau akan berlaku. Kesan kegelisahan yang berlebihan bukan sahaja untuk penghidap, tetapi juga untuk pasangan. Jadi, bagaimana kegelisahan yang berlebihan mempengaruhi hubungan romantis dengan pasangan? Inilah penjelasannya.

Orang yang dilanda kegelisahan cenderung bergantung pada pasangannya

Sebilangan orang dengan GAD merasakan bahawa mereka memerlukan pasangan atau rakan baik mereka. Sebabnya, mereka percaya bahawa pasangan mereka dan orang di sekeliling mereka akan menyokong mereka. Oleh kerana itu, orang dengan GAD boleh menjadi sangat bergantung atau bergantung pada pasangannya.

Walau bagaimanapun, kesan kegelisahan yang berlebihan dapat menimbulkan kecurigaan atau paranoia yang tidak tepat. Contohnya, merasa curiga apabila pasangan anda tidak bertindak balas berbual dengan cepat, rasa takut terhadap pasangan tiba-tiba menjadi tidak setia, dan pelbagai kerisauan lain. Dalam persahabatan, orang dengan GAD mungkin menganggap rakan baik mereka bercakap di belakang mereka.

Orang yang mengalami kegelisahan berlebihan juga lebih mudah diprovokasi oleh emosi negatif. Suasana yang tidak stabil ini menjadikan mereka sering marah kepada pasangan mereka tanpa sebab. Jadi, jangan terkejut jika lama kelamaan pasangan anda merasa terganggu dan merendahkan kepercayaannya kepada anda. Akibatnya, hubungan cinta anda berada dalam bahaya goyah.

Sekiranya anda salah seorang dari mereka, cubalah mengingatkan diri anda bahawa kecurigaan anda hanyalah buah fikiran anda. Luangkan sedikit masa untuk mempertimbangkan perkara-perkara yang membuat anda cemas dan bimbang. Adakah kerana kesan keletihan, beban kerja, atau mood yang tidak baik.

Tidak ada salahnya meminta nasihat ahli terapi mengenai terapi kognitif dan tingkah laku. Terapi ini dapat membantu anda mengurangkan kesan kegelisahan berlebihan yang memberi kesan kepada pasangan anda. Anda dan pasangan anda boleh saling berkongsi masalah dan memutuskan tindakan terbaik untuk menyelesaikannya.

Sebaliknya, mereka boleh mengelakkan pasangan mereka

Sementara itu, sebilangan orang yang mempunyai GAD boleh berdikari dan mempunyai hobi sendirian. Maksudnya, mereka lebih suka menghindari orang lain. Ini mungkin kerana mereka berusaha mengawal emosi negatif mereka sehingga tidak memberi kesan kepada orang lain.

Orang dengan kegelisahan yang berlebihan mungkin menjadi lebih introvert dan jarang meluahkan perasaan mereka. Ini sebenarnya menjadikan mereka kelihatan kurang empati dan bersikap dingin kepada orang lain.

Sekiranya anda salah seorang daripada mereka, anda mungkin merasa tidak selesa dengan keakraban hubungan romantis. Atau mungkin tidak mempercayai apa sahaja yang dikatakan atau dilakukan oleh pasangan anda. Walaupun anda berada dalam kesusahan, anda mungkin sukar untuk terus mengeluarkan pendapat anda.

Untuk mengatasinya, cubalah menjalani terapi kognitif-tingkah laku dan terapi proses interpersonal-emosi. Kedua-dua terapi dapat membantu anda meneroka hubungan masa lalu, masa kini, dan emosi. Tujuannya adalah agar anda dapat mencari punca kegelisahan anda yang berlebihan dan mempercayai kehadiran pasangan anda.

Petua untuk mengatasi kesan kegelisahan yang berlebihan untuk mengekalkan hubungan yang harmoni

Dalam keadaan tertekan atau tidak menentu, kegelisahan adalah perkara biasa. Namun, bagi orang yang mengalami GAD atau gangguan kecemasan, anda mungkin memerlukan pertolongan orang lain untuk mengawal kegelisahan anda. Contohnya, ahli terapi atau pakar kesihatan mental (psikiatri).

Ubat-ubatan yang boleh diresepkan untuk menenangkan kegelisahan anda termasuk perencat pengambilan serotonin terpilih (SSRI) dan perencat pengambilan serotonin-norepinefrin (SNRI). Kesan menenangkan ubat dapat membantu anda berfikir dengan lebih jelas dan mantap.

Perkara yang paling penting adalah sokongan daripada keluarga dan orang terdekat, terutama pasangan anda sendiri. Orang yang mengalami kegelisahan berlebihan memerlukan motivasi daripada pasangan. Lakukan petua ini dengan pasangan anda agar lebih mudah bagi anda untuk mengurangkan kesan kegelisahan yang berlebihan, termasuk:

1. Cari punca kegelisahan

Keresahan boleh disebabkan oleh pengalaman masa lalu, ramalan masa depan, atau kebimbangan semasa. Baiklah, cuba cari punca kegelisahan anda. Contohnya, apa yang anda mahukan atau perlukan daripada pasangan anda sekarang dan apa jenis penyelesaian yang anda dan pasangan mahukan.

2. Berlatih mendengar

Kaedah ini dapat membantu anda memperbaiki corak komunikasi yang pasif atau agresif dalam hubungan anda selama ini. Berkomunikasi dan berbincang dari hati ke hati sehingga anda dan pasangan berkongsi masalah yang mereka alami.

3. Fikirkan perkara positif sahaja

Apabila dilanda kebimbangan, menjadi sangat mudah bagi anda untuk mengabaikan perkara positif di sekeliling anda. Oleh itu, cubalah membawa fikiran positif kepada pasangan anda dengan mempercayainya sepenuh hati.