Kesihatan Seksual

Seks untuk pertama kalinya tidak selalu menjadi risiko HIV / AIDS, selagi ...

HIV / AIDS adalah penyakit kronik yang melemahkan sistem imun. Memandangkan risiko terbesar penularan HIV adalah dengan melakukan hubungan seks, maka, adakah seks untuk pertama kalinya selalu berisiko menyebabkan HIV / AIDS? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Apakah kemungkinan mendapat HIV / AIDS jika saya melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya?

Sekiranya anda dan pasangan anda mempunyai hubungan cinta eksklusif (monogami), tentu risiko penularan HIV / AIDS akan sangat kecil, bahkan hampir mustahil.

Begitu juga, jika anda berdua akan melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya dan terbukti tidak menghidap HIV / AIDS atau penyakit berjangkit lain melalui ujian, risiko HIV agak kecil.

Sama ada seks dengan kondom atau tanpa kondom, anda tidak boleh menyebarkan HIV / AIDS atau penyakit kelamin lain jika kedua-dua pasangan benar-benar dijamin tidak mempunyai sejarah penyakit kelamin.

Risiko penularan HIV / AIDS dari seks baru akan wujud dan boleh menjadi sama besarnya dengan yang pertama atau kesekian kalinya, ketika hubungan seks dilakukan tanpa kondom dengan seseorang yang dijangkiti virus.

Ya, mungkin untuk melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya secara langsung dapat menyebarkan HIV jika anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan pasangan seks yang mempunyai sejarah penyakit kelamin tertentu.

Selain itu, didiagnosis positif HIV / AIDS atau melakukan hubungan seks dengan seseorang yang pernah mempunyai beberapa pasangan seks sebelumnya, membuat anda berisiko dijangkiti HIV / AIDS.

Risiko anda boleh menjadi sama besar sekiranya anda terlibat dalam perjumpaan satu malam dengan orang baru.

Sebenarnya, anda sebenarnya masih berisiko tinggi untuk menghidap penyakit kelamin seperti HIV / AIDS walaupun anda telah menggunakan kondom.

Sebabnya, kondom boleh terkoyak atau cara penggunaannya tidak betul semasa terbawa.

Tidak ada alasan, memakai kondom itu penting!

Menggunakan kondom adalah kaedah terbaik untuk memastikan seks selamat, sama ada pertama kali dan (idealnya) selepasnya.

Kerana, tidak kira sama ada anda berdua baru sahaja bertemu atau sudah lama menjalin hubungan, kemungkinan anda tidak mengetahui apa-apa mengenai keadaan kesihatan masing-masing.

Sebenarnya, mungkin perbincangan mengenai "sejarah pengembaraan" seksual masing-masing tidak pernah dibangkitkan dalam kehidupan seharian anda berdua.

Lebih-lebih lagi, banyak penyakit menular seksual tidak dapat menyebabkan gejala sama sekali pada penderita.

Itulah sebabnya selalu bersiap sedia untuk mencegah penyebaran penyakit.

Bukan hanya HIV / AIDS, tetapi juga risiko penyakit menular seksual lain yang tidak kurang berbahaya daripada HIV.

Perkara yang sama berlaku untuk ujian penyakit kelamin

Juga penting untuk bersikap terbuka dan saling membincangkan sejarah seks antara satu sama lain. Mengetahui dan memahami selok-belok antara satu sama lain dapat sangat membantu anda dan pasangan anda mencegah risiko penularan HIV dan penyakit kelamin lain.

Di samping itu, kedua-duanya menjalani ujian penyakit kelamin sebelum memutuskan untuk melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya sama pentingnya.

Ini bukan sekadar untuk menimbulkan rasa curiga dan rasa tidak percaya antara anda berdua. Mendapatkan ujian penyakit kelamin adalah menghormati satu sama lain.

Hasil ujian negatif membolehkan kedua-dua pihak terlibat sepenuhnya dalam hubungan dengan kepercayaan tegas mengenai status kesihatan pasangan mereka dan insurans kesihatan mereka sendiri.

Sebaliknya, jika keputusan ujian positif, ini dapat memberi anda masa untuk membincangkan kaedah pencegahan dan rawatan yang sesuai untuk masa depan sebelum memutuskan untuk melakukan hubungan seks.