Kesihatan

Cara menghilangkan misai wanita adalah selamat dan berkesan

Bukan hanya lelaki yang mempunyai rambut di atas bibir. Wanita juga sering memilikinya. Tetapi tidak seperti lelaki, misai wanita biasanya lebih halus dan kurus. Tidak seperti lelaki yang menganggap misai sebagai tanda kejantanan, wanita sebenarnya menganggap penampilannya sangat mengganggu. Maka tidak hairanlah ramai wanita mencari 1001 cara menghilangkan misai di wajah mereka.

Cara menghilangkan misai wanita adalah selamat dan berkesan

Menghilangkan misai pada wanita sebenarnya adalah prinsip yang sama dengan lelaki. Namun, wanita perlu lebih berhati-hati kerana misai cenderung lebih kurus.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda cuba di rumah:

1. Gunakan pisau cukur

Mencukur adalah cara termudah dan paling berpatutan untuk menghilangkan rambut di bibir atas. Anda boleh menggunakan pisau cukur biasa atau yang elektrik.

Sebelum mencukur misai, basahkan kulit terlebih dahulu dengan sabun atau krim pencukur. Jangan lupa membersihkan pisau cukur sebelum digunakan. Jangan gunakan pisau cukur yang kusam atau berkarat.

Setelah menggunakan krim ke kawasan misai, cukur ke arah pertumbuhan rambut. Jangan gunakan gerakan menggosok, tetapi tarik perlahan dan kemudian angkat kemudian ulangi dari arah pertumbuhan rambut.

Jangan lupa untuk menarik sedikit bibir atas ke bawah untuk menegangkan kulit. Ini akan menjadikan proses pencukuran lebih mudah dan hasilnya akan lebih bersih.

2. Sapukan krim penyingkiran rambut

Produk krim penyingkiran rambut (krim penyingkiran rambut) biasanya selamat digunakan untuk kulit wajah yang sensitif, termasuk bibir atas.

Krim ini adalah larutan yang sangat beralkali dan mampu memecahkan ikatan protein di rambut sehingga larut. Dengan cara itu, rambut di kawasan di atas bibir menjadi lebih mudah gugur.

Sapukan krim pada kulit bibir atas mengikut arahan penggunaan. Kemudian, biarkan selama beberapa minit dan bilas selepas itu.

Menggunakan krim adalah cara mudah untuk menghilangkan misai pada wanita tetapi kesannya tidak lama. Sebabnya, krim tidak menarik rambut hingga ke akar sehingga mudah tumbuh semula.

Untuk mengelakkan kerengsaan kulit, pastikan anda melakukan ujian alergi terlebih dahulu. Sapukan krim ini ke kawasan kulit yang lain sebelum mengoleskannya ke bahagian bibir atas.

3. Memetik dengan pinset

Menggunakan pinset juga boleh menjadi kaedah yang sangat berkesan untuk menghilangkan misai pada wanita.

Pinset adalah penjepit kecil untuk mencabut rambut halus yang tumbuh di kulit dan sukar dicukur oleh pisau cukur. Dengan menggunakan pinset, rambut biasanya akan tercabut oleh akarnya.

Kaedah ini sesuai untuk menghilangkan rambut di kawasan yang tidak terlalu besar.

Sebelum mengeluarkan misai, bersihkan kulit terlebih dahulu. Kemudian, gunakan pinset bersih untuk mengeluarkan helai rambut dari bibir atas dengan:

  1. Pegang kulit dengan menarik bibir atas ke bawah
  2. Jepit rambut dengan pinset dan tarik ke arah pertumbuhan rambut
  3. Bilas kawasan kulit di mana rambut dicabut dengan air sejuk

4. Elektrolisis

Elektrolisis adalah cara menghilangkan misai wanita dengan menggunakan arus elektrik. Kaedah ini dilakukan dengan meletakkan jarum kecil di folikel rambut untuk menghancurkan akar rambut dengan bantuan arus elektrik.

Kerosakan ini membantu mengelakkan rambut tumbuh semula. Oleh itu, prosedur yang satu ini disarankan bagi anda yang ingin menghilangkan rambut secara kekal.

Elektrolisis sesuai digunakan di kawasan sensitif pada kulit seperti bibir atas. Biasanya rawatan tersebut perlu diulang beberapa kali sehingga rambut hilang sepenuhnya.

5. Pembuangan rambut laser

Penyingkiran rambut laser adalah kaedah yang berkesan untuk menghilangkan misai atau rambut di atas bibir. Semasa prosedur ini, doktor akan menggunakan sinar laser yang tertumpu pada folikel untuk merosakkan rambut.

Pembuangan rambut laserIni bukan kaedah tetap tetapi hasilnya dapat bertahan selama beberapa bulan. Biasanya anda 2-6 kali rawatan untuk membuang misai. Pastikan melakukan prosedur ini di klinik dengan ahli terapi yang dipercayai untuk mengelakkan risiko kerosakan kulit.