Kanser

Kanser Kelenjar Air liur: Punca, Gejala dan Rawatan

Definisi barah kelenjar air liur

Apa itu barah kelenjar air liur?

Kanser kelenjar air liur adalah sejenis barah yang berlaku di kelenjar air liur. Kelenjar air liur bertanggungjawab untuk menghasilkan air liur, yang merupakan cecair pelincir di mulut dan tekak. Air liur mengandungi enzim yang kemudiannya membantu tubuh menguraikan nutrien makanan.

Bukan hanya itu, air liur juga berguna sebagai antibodi untuk mencegah jangkitan pada mulut dan tekak.

Kelenjar air liur terdiri daripada 3 kelenjar utama, termasuk:

  • Kelenjar parotid. Kelenjar air liur terbesar berada di depan telinga. Sebilangan besar kes barah berasal dari kelenjar ini.
  • Kelenjar submandibular. Kelenjar lebih kecil daripada parotid di bawah rahang. Ini adalah kawasan kedua paling umum di mana barah bermula.
  • Kelenjar subingual. Kelenjar kecil yang berada di bawah lidah. Kedua-dua tumor dan barah jarang berlaku di kelenjar ini.

Terdapat juga banyak kelenjar air liur kecil yang terletak di bawah lapisan bibir, lidah, atap mulut, atau bahagian dalam pipi. Tumor atau barah sangat jarang muncul di kelenjar ini. Namun, apabila sel-sel yang tidak normal muncul, sel-sel tersebut cenderung berkembang menjadi barah di kemudian hari.

Seberapa biasa penyakit ini?

Kanser kelenjar air liur adalah sejenis barah yang agak jarang berlaku, berbanding dengan jenis barah lain, seperti barah payudara, barah paru-paru, atau barah serviks. Walaupun begitu, sebilangan orang dengan keadaan tertentu atau mempunyai faktor tertentu mungkin berisiko tinggi untuk menghidap penyakit ini.