Kehidupan yang sihat

Berapa kerapkah kita mesti menukar spons pencuci pinggan? •

Di antara banyak peralatan dapur yang biasa digunakan, span pencuci pinggan adalah salah satu peralatan yang anda gunakan setiap hari. Walaupun dalam sehari anda boleh menggunakan mesin basuh pinggan ini beberapa kali.

Malangnya, banyak suri rumah jarang menukar span dan lebih suka membasuhnya dengan bersih. Sebenarnya, berapa kerap anda harus menukar spons pencuci pinggan di dapur?

Bilakah untuk menggantikan span pencuci pinggan?

Membersihkan span pencuci pinggan sering diabaikan dalam pekerjaan rumah tangga.

Anda mesti berfikir bahawa kerana fungsinya adalah mencuci peralatan makan dan memasak yang kotor dan selalu terkena sabun setiap hari, span dianggap selamat dari kuman dan bakteria.

Percaya atau tidak, spons sebenarnya adalah salah satu objek paling kotor di dalam rumah selain keran, kain lap dan sink.

Sekiranya anda mempunyai kebiasaan buruk untuk jarang menukar spons pencuci pinggan di dapur, anda harus segera menghentikan tabiat ini.

Anda tidak boleh menggunakan span pencuci pinggan setelah seminggu digunakan. Ini bermaksud, anda harus menukar spons pencuci pinggan sekali seminggu.

Kenapa? Kerana ternyata objek yang berguna untuk membersihkan peralatan makan dan memasak adalah tempat kegemaran kuman berkembang biak.

Dalam penyelidikan yang telah diterbitkan dalam jurnal Laporan Ilmiah , penyelidik menganalisis 14 span dapur terpakai yang dikumpulkan.

Kajian ini mendapati bahawa alat pembersih di dapur ini menyimpan sebilangan besar bakteria.

Span pencuci pinggan adalah 'rumah' bagi triliunan bakteria

Span pencuci pinggan adalah tempat kegemaran mikroorganisma kerana mempunyai kawasan permukaan yang besar, basah, dan disimpan di persekitaran dapur yang hangat.

Kotoran dan kotoran makanan yang tersisa di span juga menjadi makanan bagi bakteria.

Masih dari penyelidikan yang sama, mendapati fakta bahawa span dapur yang digunakan, bahkan yang dalam keadaan baik, dapat menjadi 'rumah' bagi hampir lima trilion bakteria.

Sebilangan besar bakteria ini menjadikan spons pencuci pinggan lebih kotor daripada sampah tandas.

Setiap sentimeter padu tisu spongy mengandungi tujuh hingga lapan kali lebih banyak bakteria daripada jumlah manusia yang hidup di bumi.

Dari sekian banyak bakteria, para penyelidik menemui beberapa jenis yang boleh membahayakan anak-anak dan orang tua.

Oleh itu, penting bagi ibu-ibu yang mempunyai anak atau ibu bapa, terutama mereka yang sakit, untuk menukar spons secara berkala seminggu sekali.

Jika tidak, bakteria patogen seperti E coli dan Salmonella Apa yang ada di dalam span boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit, terutamanya jika bakteria tertinggal di mesin basuh pinggan mangkuk anda.

Adakah cara membersihkan span pencuci pinggan di dapur?

Bilas span dengan air bersih setelah digunakan, tidak cukup untuk menghilangkan kuman yang melekat pada rongga dan liang.

Apabila anda membersihkan sink atau bahagian dapur yang lain dengan span selepas mencuci pinggan, anda berpotensi memindahkan kuman dari satu permukaan ke permukaan yang lain. Ada kemungkinan besar bakteria juga akan menyebar ke kawasan tersebut.

Sekiranya membilas span hanya dengan air tidak mencukupi, maka apa yang harus dilakukan agar span bebas dari bakteria? Terdapat beberapa cara yang boleh anda cuba.

Untuk membunuh bakteria, panaskan span dalam ketuhar gelombang mikro selama satu atau dua minit. Kemudian keluarkan span dan biarkan sejuk, kemudian gunakan lagi untuk mencuci pinggan.

Cara kedua ialah rendam span ke dalam air yang telah diberi peluntur. Biarkan selama beberapa minit, kemudian angkat dan keringkan.

Untuk lebih memastikan kebersihan, anda juga boleh mencuci span di mesin basuh menggunakan produk pembersih seperti detergen.

Sekiranya anda tidak mempunyai banyak masa untuk melakukan dua kaedah di atas, anda boleh mencuba langkah yang lebih mudah.

Setelah digunakan, bilas span dengan air bersih dan kemudian peras untuk mengeluarkan air di dalam span. Kemudian keringkan span di bawah sinar matahari hingga kering.

Namun, perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah menukar spons pencuci pinggan anda seminggu sekali. Bagaimanapun, jangka hayat span pada dasarnya tidak terlalu lama.

Anda mesti menukar span setiap satu hingga tiga minggu. Sekiranya span berbau atau jatuh, itu adalah tanda bahawa ia perlu diganti walaupun sudah lama tidak digunakan kerana kemampuan membersihkannya tidak lagi optimum.