Pemakanan

Fungsi Vitamin B17 untuk Tubuh, Dapat Membantu Melawan Sel Kanser

Vitamin B adalah satu-satunya vitamin yang mempunyai banyak jenis. Selain vitamin B1, B2, dan B12 yang lebih umum diketahui, terdapat juga vitamin B17 aka amygdalin yang dilaporkan berpotensi untuk merawat beberapa jenis penyakit.

Uniknya, anda mungkin tidak akan sering mendapat vitamin ini dalam diet harian anda. Sebenarnya, apa itu vitamin B17 dan apa yang dilakukannya untuk badan anda? Lihat jawapannya dalam ulasan berikut.

Apa itu vitamin B17?

Vitamin B17 adalah sebatian (zat) yang sering dijumpai dalam biji-bijian, kacang mentah, dan beberapa sayur-sayuran. Sebatian ini juga dikenali sebagai amygdalin dan bukan secara teknikal merupakan bahagian kompleks vitamin B.

Amygdalin digunakan untuk membuat ubat yang disebut laetrile, tetapi keduanya tidak sama. Laetrile adalah ubat yang dibuat dari amigdalin yang disucikan. Oleh itu, amigdalin dan laetrile bukanlah vitamin B yang benar.

Tidak seperti vitamin B lain yang keperluannya termasuk dalam Nutritional Adequacy Ratio, vitamin B17 tidak mempunyai standard ini. Walau bagaimanapun, anda masih perlu makan sumber makanan vitamin B17 untuk mendapatkan faedahnya.

Khasiat vitamin B17 dalam merawat barah

Ramai pakar mendakwa bahawa produk laetrile adalah komponen ubat untuk melawan barah. Walaupun menjanjikan, ini belum disetujui oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA), yang mengawasi makanan dan ubat-ubatan di Amerika Syarikat.

Jadi, bagaimana amigdalin berfungsi dalam rawatan barah? Bahan ini nampaknya membunuh sel barah melalui mekanisme apoptosis, iaitu ketika sel berbahaya memusnahkan diri untuk mencegah penyebaran penyakit atau jangkitan.

Apabila anda mengambil vitamin B17 dalam bentuk laetrile, tubuh anda memecahnya menjadi hidrogen sianida, benzaldehid, dan prunacin. Pakar mengesyaki bahawa sianida mencetuskan apoptosis pada sel barah tanpa membahayakan sel yang sihat.

Beberapa enzim dalam badan anda akan menukar hidrogen sianida menjadi tiosianat. Bahan ini dapat mengubah persekitaran sel menjadi lebih berasid sehingga tidak menyokong pertumbuhan sel barah. Dengan cara itu, sel barah akan mati lebih cepat.

Tuntutan ini telah disahkan oleh beberapa hasil penyelidikan. Contohnya, kajian dalam jurnal Farmakologi Molekul Semasa menunjukkan bahawa amigdalin mampu membunuh sel barah payudara dan mencegah penyebarannya.

Kajian lain pada tahun yang sama juga membuktikan manfaat vitamin B17 dalam membunuh sel barah prostat tanpa menyebabkan kerosakan organ. Berkat faedah ini, amigdalin boleh menjadi ubat barah pelbagai fungsi pada masa akan datang.

Manfaat amigdalin lain untuk kesihatan

Sebilangan besar penyelidikan yang ada menumpukan pada manfaat amigdalin dalam rawatan barah. Walau bagaimanapun, sebatian ini sebenarnya mempunyai sejumlah potensi lain untuk kesihatan.

Berikut adalah beberapa contoh.

1. Menurunkan tekanan darah

Menurut kajian 2011, penggunaan amigdalin membantu menurunkan tekanan darah sistolik sebanyak 8.5% dan tekanan diastolik sebanyak 25%. Manfaat ini lebih besar apabila anda mengambil amigdalin dengan vitamin C.

2. Membantu mengurangkan sakit sendi

Satu kajian pada haiwan menunjukkan bahawa vitamin B17 dapat menghilangkan rasa sakit akibat arthritis (artritis). Walau bagaimanapun, kajian lama ini belum dikemas kini dan hasilnya masih perlu dikaji pada manusia.

3. Meningkatkan imuniti

Amygdalin digunakan untuk meningkatkan kemampuan sel imun untuk melekat pada sel lain yang diserang oleh patogen. Ia juga dapat membantu tubuh melawan sel barah.

Kebaikan vitamin B17 masih perlu dikaji lebih lanjut

Terdapat banyak kajian yang menunjukkan faedah amigdalin untuk kesihatan, terutama untuk melawan barah. Walau bagaimanapun, penyelidikan yang ada tidak cukup untuk membuktikan bahawa sebatian ini benar-benar mampu merawat barah.

Sebabnya, kebanyakan penyelidikan dilakukan pada haiwan atau sel dalam piring petri. Walaupun amigdalin dapat membunuh sampel sel, ia tidak semestinya mempunyai kesan yang sama pada tubuh manusia.

Tubuh manusia sangat rumit. Untuk digelar sebagai ubat barah, laetrile atau amygdalin tidak hanya dapat membunuh sel barah. Bahan ini juga mesti memenuhi kriteria lain, misalnya, boleh bertahan dalam sistem pencernaan atau aliran darah.

Bukan hanya itu, pengambilan amigdalin dalam jumlah besar juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti keracunan sianida. Walaupun tidak selalu berbahaya, keadaan ini boleh menyebabkan:

  • pening dan muntah,
  • sakit kepala,
  • kerosakan jantung,
  • tekanan darah rendah, dan
  • kulit kebiruan kerana kekurangan oksigen.

Vitamin B17 adalah sebatian yang terdapat dalam banyak kacang dan biji. Sebatian ini berpotensi dalam rawatan barah, tetapi ingat untuk mengambilnya secara sederhana sehingga anda dapat memperoleh manfaatnya.