Pemakanan

Cara mengecilkan perut tanpa perlu melakukan senaman yang berat

Perut yang buncit dan kendur adalah musuh utama setiap orang, terutama wanita. Anda, yang seharusnya dapat mengenakan pakaian bergaya untuk memperlihatkan perut yang cantik dan rata, harus menutupinya dengan gaya pakaian bersaiz besar. Biasanya anda memerlukan usaha yang besar untuk menghilangkan lemak perut, misalnya dengan bersenam duduk, atau menyertai latihan menari perut. Tetapi tidak semua orang dapat melakukan ini secara berterusan. Lalu, adakah cara untuk mengecilkan perut tanpa perlu bersenam? Sudah tentu ada, berikut adalah beberapa cara untuk melakukannya tanpa perlu berpeluh keras untuk perut yang cantik dan rata. Mari lihat beberapa cara di bawah.

Cara menurunkan lemak perut tanpa bersenam

1. Memperbaiki postur

Postur yang baik adalah langkah pertama bagaimana mengecilkan perut tanpa bersenam. Selalunya duduk dalam keadaan berpusing dan bersendawa akan menonjolkan lemak di perut anda. Anda dapat membayangkan sebatang tali menarik anda, dan anda akan merasakan bahu anda tersentak ke belakang. Selepas itu, untuk memperbaiki postur anda semasa duduk, pastikan kaki anda menyentuh lantai.

Anda juga boleh meletakkan bantal di punggung untuk memberi ruang di perut agar lemak tidak terkumpul di sana sepanjang hari.

2. Minum banyak air

Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari, bukan sahaja menghilangkan toksin di saluran pencernaan, tetapi juga menjadi cara mengecilkan perut tanpa perlu bersenam. Pada dasarnya, perut adalah gudang untuk menyimpan lemak yang tidak dibazirkan oleh tubuh, lemak tidak dibazirkan kerana kekurangan cecair yang membawa lemak ini ke sistem perkumuhan badan. Jadi, minum air secukupnya akan mengeluarkan lemak ini dari perut anda lebih cepat.

Sebaiknya jangan minum air selepas makan tengah hari atau makan malam, tunggu 10-15 minit setelah selesai makan dan kemudian minum air.

3. Ubah cara anda makan dan memenuhi pengambilan berkhasiat

Makan dengan betul merangkumi banyak perkara, dan apa yang harus anda perhatikan?

  • Pertama, anda harus mengurangkan makanan segera dan makanan segera. Bahan pengawet dan kandungan garam yang tinggi di dalamnya menyebabkan perut kembung seketika.
  • Kedua, anda harus memasukkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya serat dan juga mempunyai kandungan air yang tinggi. Kandungan air dalam buah akan mengurangkan kembung, dan serat akan menyebabkan pencernaan yang membuat anda membuang air besar dengan lebih lancar sehingga tidak perlu lemak menetap di perut dan organ pencernaan lain.
  • Ketiga, gunakan pinggan yang lebih kecil atau mangkuk bersaiz sederhana untuk menjadikan saiz bahagian kecil kelihatan besar. Ia juga bertujuan untuk menjaga corak pemikiran rasa kenyang ketika makan tidak harus diperoleh dalam jumlah yang banyak.
  • Keempat, mengunyah makanan juga sangat penting untuk mengecilkan perut tanpa perlu bersusah payah. Anda mesti mengunyah makanan anda sekurang-kurangnya 10 kali sebelum menelannya. Sekiranya anda tidak mengunyah dengan baik, badan anda perlu bekerja lebih banyak untuk memecah makanan di perut anda. Ini menyebabkan gas, kembung, dan gangguan pencernaan. Terakhir, apabila anda makan dengan cepat, anda cenderung untuk menelan udara dan gas, dan ini akan menumpuk di perut anda, menyebabkan perut anda melipat.

4. Malas, bosan dengan sukan? 30 minit berjalan kaki sudah cukup, bukan?

Di sinilah kaedah terbaik untuk menghilangkan perut buncit tanpa bersenam. Berjalan santai selama 30 minit juga merupakan idea yang baik untuk meningkatkan metabolisme dan membakar pinggang dan perut beberapa inci. Anda boleh berjalan santai ini dengan haiwan kesayangan anda atau berjalan-jalan dalam perjalanan ke tempat kerja.

5. Elakkan sebilangan besar yang mengandungi gula sebanyak mungkin

Sekiranya anda ingin mengecilkan perut, maka anda perlu mengurangkan pengambilan gula anda. Pastikan bahawa anda makan dan minum dengan 0 gram gula, atau serendah mungkin. Dengan menghilangkan pengambilan gula, ia akan membantu anda menjaga kadar insulin dalam badan rendah. Ia juga akan membantu anda meningkatkan kadar glukagon dalam badan anda, iaitu hormon yang akan membantu menjaga perut anda rata.

6. Dapatkan tidur yang cukup

Cara mengecilkan perut yang satu ini bukan hanya berbaring sambil menonton televisyen atau menatap skrin telefon bimbit. Tidur yang dimaksudkan adalah tidur berkualiti yang dapat melepaskan tekanan dan hormon keletihan anda. Sel-sel lemak yang dihasilkan selepas tidur di dalam badan anda menghasilkan hormon yang disebut hormon leptin, yang mengawal rasa lapar dan perasaan kenyang. Hormon ini hanya dihasilkan semasa tidur dengan kualiti yang baik, dan masa yang mencukupi.

Jika kualiti tidur anda kurang, ia akan mengganggu tahap hormon leptin yang membingungkan badan. Akibatnya, isyarat tubuh anda akan kacau, dan hormon leptin sebenarnya menyimpan lebih banyak kalori di dalam perut.