Kanser

Sebab-sebab Kanser Prostat pada Wanita Mungkin Berlaku -

Kanser prostat adalah sejenis barah yang serupa dengan lelaki. Sebabnya, kelenjar prostat hanya terdapat pada anatomi badan lelaki. Tetapi sebenarnya, barah prostat juga boleh terjadi pada wanita. Mengapa begitu? Lihat ulasan berikut.

Adakah wanita mempunyai kelenjar prostat?

Prostat adalah kelenjar kecil bersaiz walnut yang terletak di bawah pundi kencing dan mengelilingi uretra. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair atau air mani yang melindungi dan mengangkut sperma. Otot-otot pada kelenjar prostat berperanan mendorong pembebasan air mani semasa ejakulasi.

Kelenjar prostat hanya terdapat pada anatomi lelaki. Bagi wanita tidak mempunyai kelenjar prostat kerana sistem pembiakannya berbeza.

Namun, menurut pusat maklumat kesihatan awam Universiti California, Berkeley (UC Berkeley), wanita mempunyai dua kelenjar yang fungsinya dan anatomi serupa dengan kelenjar prostat lelaki. Kelenjar ini kemudian sering disebut sebagai prostat wanita kerana kesamaan fungsinya.

Kedua-dua kelenjar ini, yang kelihatan seperti prostat lelaki, sebenarnya disebut kelenjar Skene. Ia terletak di sekitar saluran uretra atau saluran kencing wanita, kira-kira 5-8 sentimeter berhampiran dinding faraj. Prostat wanita ini juga akan menghasilkan cecair pelincir yang berguna untuk membasahi vagina ketika dirangsang.

Selain fungsi dan anatomi, prostat lelaki dan wanita kedua-duanya mempunyai zat antigen khas (perangsang tindak balas imun) yang disebut PSA. (khusus prostatantigen) dan PSAP (fosfatase asid khusus prostat). Jadi dapat disimpulkan, kelenjar prostat pada lelaki dan wanita mempunyai struktur yang serupa, tetapi tidak sama persis.

Bagaimana wanita boleh mendapat barah prostat?

Keseluruhan sistem organ anda terdiri daripada berbilion sel. Kelainan atau kelainan pada sel boleh menjadi barah. Jadi, seperti bahagian tubuh anda yang lain, sel-sel di kelenjar prostat wanita juga mempunyai kemungkinan berkembang menjadi barah.

Walau bagaimanapun, barah prostat pada wanita sangat jarang berlaku. Menurut pakar barah yang merupakan anggota Persatuan Onkologi Ginekologi, kes barah kelenjar Skene pada wanita hanya menyumbang 0,003% daripada semua barah yang menyerang sistem pembiakan wanita dan saluran kencing.

Walaupun jarang berlaku, kista, radang, dan jangkitan kadang-kadang muncul di kelenjar Skene dan tisu sekitarnya. Walau bagaimanapun, keadaan ini sering disalah anggap sebagai penyakit yang berkaitan dengan saluran kencing atau saluran kencing.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Medical Case Reports pada 2018 melaporkan kes barah kelenjar Skene yang jarang berlaku. Tumor di uretra yang terdapat pada pesakit wanita ternyata berasal dari kelenjar Skene. Ini umumnya diakui setelah mengesan tahap PSA yang tinggi pada pesakit ini.

Namun, penyebab barah prostat yang dialami oleh wanita ini tidak diketahui dengan pasti. Penyelidikan yang berkaitan dengan penyakit ini masih sangat terhad.

Apa simptom barah prostat pada wanita?

Penyelidikan mengenai kanser prostat pada wanita masih sangat terhad, sehingga gejala penyakit ini belum dapat dikenal pasti. Oleh itu, jika anda merasakan perubahan tabiat buang air kecil atau gejala kanser prostat yang lain, anda harus segera berjumpa doktor.

Di samping itu, anda juga perlu mengetahui gejala lain yang cenderung berlaku secara berterusan dan tidak mempunyai sebab yang jelas, seperti:

  • Kencing berdarah.
  • Sakit ketika membuang air kecil.
  • Sakit di saluran kencing bawah.
  • Sakit faraj.
  • Sakit di belakang tulang selangka.
  • Sakit semasa hubungan seks.
  • Disfungsi seksual.
  • Kitaran haid yang tidak teratur.

Gejala pada wanita ini tidak semestinya berkaitan dengan barah prostat. Namun, tidak ada salahnya berjumpa doktor untuk mengetahui punca sebenar gejala yang anda alami.

Doktor boleh melakukan beberapa siri ujian kanser prostat untuk mengesahkan keadaannya. Sekiranya positif untuk barah, doktor akan menentukan rawatan barah prostat yang sesuai dengan keadaan anda, baik itu terapi radiasi (radioterapi), pembedahan, atau jenis rawatan lain.

Sentiasa berjumpa dengan doktor anda mengenai kelebihan dan kekurangan setiap jenis rawatan yang akan anda lalui.