Kesihatan Otak dan Saraf

Penyakit serebrovaskular boleh menyebabkan strok •

Penyakit serebrovaskular adalah penyakit saluran darah di otak, terutama arteri otak. Arteri di otak menghantar darah yang membekalkan nutrien penting dan oksigen ke tisu otak. Penyakit serebrovaskular timbul dari masa ke masa kerana saluran darah di otak rentan terhadap kerusakan yang disebabkan oleh tekanan darah tinggi atau tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, diabetes, penyakit vaskular keturunan, atau merokok.

Kecederaan pada lapisan dalam saluran darah menyebabkan saluran darah menjadi sempit, kaku, dan kadang-kadang menjadi bentuk yang tidak teratur. Selalunya saluran darah yang tidak sihat digambarkan mempunyai aterosklerosis, yang mengeras lapisan dalam, biasanya dikaitkan dengan peningkatan kolesterol.

Bagaimana penyakit serebrovaskular menyebabkan strok?

Pembuluh darah di otak yang telah mengalami penyakit serebrovaskular rentan terhadap pembekuan darah. Gumpalan darah mula terbentuk di arteri apabila arteri menyempit atau cacat. Gumpalan darah yang tumbuh di dalam saluran darah disebut trombus. Trombus yang bergerak melalui saluran darah ke lokasi badan yang lain dipanggil embolus. Trombus atau embolus dapat terperangkap dalam saluran darah yang sempit di otak, terutama yang telah rosak oleh penyakit serebrovaskular, menyebabkan gangguan dalam bekalan darah yang disebut iskemia. Keabnormalan akibat penyakit serebrovaskular juga menyebabkan saluran darah terkoyak dengan lebih mudah, meningkatkan risiko pendarahan.

Dalam strok yang disebabkan oleh kerosakan tisu pendarahan, kerosakan tisu otak akibat pendarahan adalah sama dengan kerosakan tisu otak akibat iskemia, kedua-duanya berlaku secara serentak.

Apabila penyakit serebrovaskular berkembang, ia menyebabkan penyakit jantung dan penyakit vaskular juga muncul di dalam badan. Penyebab penyakit serebrovaskular serupa dengan penyebab penyakit vaskular lain. Sebilangan orang lebih terdedah kepada penyakit vaskular.

Terdapat beberapa keadaan genetik yang menyebabkan penyakit serebrovaskular mempengaruhi saluran darah di bahagian lain badan.

Apakah akibat penyakit serebrovaskular?

Kehadiran penyakit serebrovaskular boleh menyebabkan strok kecil dari masa ke masa. Kerana otak mempunyai kemampuan untuk mengimbangi beberapa kecederaan, banyak orang mengalami strok ringan dan tidak mengalami gejala kerana kawasan tisu otak tidak terjejas. Selalunya, orang yang mengalami strok kecil, yang disebabkan oleh penyakit serebrovaskular terkejut apabila mereka diberitahu bahawa MRI atau CT scan otak menunjukkan bukti strok sebelumnya. Dalam keadaan ini, imbasan CT atau laporan MRI akan menyebutnya 'penyakit saluran kecil', 'strok lakunar' atau 'penyakit bahan putih'. Lama kelamaan, jika berlaku beberapa stroke kecil, ambang kritikal mungkin tercapai. Pada ketika ini, gejala tiba-tiba dapat menjadi nyata jika kemampuan pampasan otak sudah berlebihan.

Penyakit serebrovaskular boleh memburukkan lagi gejala demensia. Sebilangan orang dengan penyakit serebrovaskular yang berterusan tidak menunjukkan gejala stereotaip seperti keletihan, kesukaran bercakap, atau kehilangan penglihatan, sebaliknya menunjukkan tanda-tanda demensia. Ini disebabkan oleh kesukaran otak untuk menyatukan fikiran dan ingatan akibat dari pelbagai pukulan ringan dari masa ke masa.

Apa yang mencetuskan penyakit serebrovaskular?

Penyakit serebrovaskular jangka panjang boleh menyebabkan strok secara tiba-tiba. Trombus menyebabkan darah beku mengalir dari jantung atau arteri karotid ke otak yang merupakan pencetus biasa. Pencetus yang mungkin berlaku ialah hipertensi yang melampau secara tiba-tiba. Pencetus lain yang dapat menyebabkan penyakit serebrovaskular dan kemudian stroke tiba-tiba adalah kekejangan saluran darah, yang disebabkan oleh ubat-ubatan atau perubahan tekanan darah secara tiba-tiba.

Bagaimana doktor mendiagnosis penyakit serebrovaskular?

Biasanya tidak ada ujian saringan penyakit serebrovaskular, walaupun kadang-kadang tanda dapat dikesan pada kajian otak. Ketiadaan penyakit serebrovaskular yang ditunjukkan oleh CT atau MRI tidak semestinya tepat. Pantau faktor risiko yang menyebabkan perkembangan penyakit serebrovaskular bertambah buruk. Sebilangan penyakit serebrovaskular setidaknya dapat dikurangi dengan menurunkan kolesterol, mengawal tekanan darah dan diabetes, dan berhenti merokok.