Kesihatan Otak dan Saraf

Akibat strok, otak boleh rosak. Ini Berlaku untuk Otak

Strok menyebabkan pelbagai kesan serius terhadap kesihatan, salah satunya otak. Kerosakan otak akibat strok berlaku kerana gangguan bekalan darah dan tidak lancar. Kesan strok pada otak adalah bahawa ia boleh menyebabkan kerosakan pada sel di otak yang menyebabkan gangguan dalam deria, kemahiran motorik, tingkah laku, kemahiran berbahasa, ingatan, dan kecepatan rangsangan dalam bertindak balas terhadap sesuatu. Jadi, apa yang berlaku pada otak apabila seseorang mengalami strok?

Mengapa strok boleh menyebabkan kerosakan otak?

Otak memerlukan bekalan darah untuk memastikannya berfungsi dengan baik. Nah, jika aliran darah tidak mencukupi maka keadaan dan kerja otak berubah. Berikut adalah beberapa perkara yang menyebabkan kerosakan otak akibat strok.

1. Keradangan

Apabila toksin menyerang otak semasa strok, organ ini secara semula jadi cuba memperbaiki dirinya sendiri. Namun, tidak jarang usaha ini sebenarnya dapat menyebabkan keradangan yang berlebihan.

Akibatnya, tisu otak akan dibanjiri dengan sel darah cairan dan putih yang melawan jangkitan. Nah, keadaan ini boleh menyebabkan pembengkakan (edema) yang boleh merosakkan fungsi otak yang normal.

2. Kekurangan kalsium dan natrium yang berlebihan

Apabila otak rosak akibat strok, kalsium dalam badan dapat bocor dan memasuki sel otak. Apabila bekalan darah ke otak tidak mencukupi, ini bermakna pengambilan oksigen berkurang.

Akibatnya, kadar kalsium menjadi tidak seimbang. Sementara itu, sel otak dirancang untuk tidak bertindak balas terhadap sejumlah besar kalsium. Akibatnya, kerosakan otak tidak dapat dielakkan.

Selain itu, sodium juga berfungsi untuk mengekalkan fungsi otak yang normal. Tetapi apabila strok menyerang, natrium di otak menjadi tidak seimbang sehingga dapat mengubah isi sel otak dan menjadikannya rosak.

3. Pembentukan radikal bebas

Sementara itu, faktor lain yang menyumbang kepada kerosakan otak semasa strok adalah radikal bebas. Radikal bebas yang dihasilkan semasa strok dapat merosakkan tisu berdekatan dengan cepat. Sekiranya itu berlaku, malah sel otak yang sihat akan terjejas dan tidak berfungsi.

4. pH tidak seimbang

Sel otak yang tidak mendapat bekalan darah yang membuat otak mengalami kekurangan tenaga untuk menjalankan fungsinya. Akibatnya, ini akan mencetuskan pembentukan molekul asid kuat yang dapat mempengaruhi pH otak. Molekul asid yang berlebihan boleh membahayakan dan boleh menyebabkan kecederaan otak.

Pelbagai perubahan yang berlaku akibat kerosakan otak pasca strok

Secara amnya, strok hanya mempengaruhi satu bahagian otak. Ini bermaksud jika strok menyerang bahagian kiri otak, maka anda akan mengalami pelbagai masalah dengan bahagian kanan badan anda dan sebaliknya.

Namun, tidak jarang strok juga boleh mempengaruhi kedua-dua belah otak. Kesan strok pada otak biasanya akan menyebabkan kehilangan fungsi normal di beberapa bahagian badan. Kesan yang dihasilkan akan berbeza-beza sesuai dengan area otak yang terpengaruh, baik di otak (otak kanan dan kiri), otak kecil (otak atas dan depan), dan batang otak (batang otak).

Dipetik dari Hopkinsmedicine.org, berikut adalah berbagai perubahan yang berlaku akibat kerosakan otak pasca strok mengikut bahagian yang terkena.

Cerebrum (otak kanan dan kiri)

Berikut adalah kesan strok pada otak kanan dan kiri, termasuk:

 • Mempunyai masalah menggerakkan badan.

 • Gangguan kognitif seperti dalam proses pemikiran dan ingatan.

 • Mempunyai masalah dengan kemahiran berbahasa.
 • Kesukaran makan dan menelan.
 • Gangguan visual.
 • Gangguan keupayaan seksual.
 • Masalah dengan kawalan usus dan pundi kencing.

Cerebellum (otak atas dan depan)

Berikut adalah kesan strok pada otak atas dan depan, termasuk:

 • Masalah penyelarasan dan keseimbangan.
 • Pening
 • Sakit kepala
 • Pening dan muntah

Sistem otak (batang otak)

Berikut adalah kesan strok pada batang otak, termasuk:

 • Masalah dengan fungsi pernafasan dan jantung.
 • Ketidakupayaan badan mengawal suhu.
 • Masalah dengan keseimbangan dan koordinasi.
 • Kesukaran mengunyah, menelan, dan bercakap.
 • Gangguan visual.