Pemakanan

5 Makanan Tidak Manis Tetapi Tinggi Gula |

Adakah anda tahu bahawa beberapa makanan mengandungi banyak gula tanpa anda menyedarinya dan ada juga yang mempunyai rasa tidak manis? Lihat senarai makanan ini (yang sebahagiannya tidak manis) yang secara diam-diam tinggi gula.

Makanan tinggi gula yang mungkin tidak manis

Hari ini, ramai yang mungkin cuba mengelakkan makanan manis dan tinggi gula. Sudah tentu, ini bertujuan untuk mencegah risiko penyakit kronik, terutama diabetes mellitus.

Menurut Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, penggunaan gula lebih dari 50 gram sehari akan meningkatkan risiko diabetes, strok, penyakit jantung koroner, dan penyakit kronik lainnya.

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan makan gula sebaiknya tidak lebih daripada 25 gram atau 6 sudu teh untuk wanita setiap hari. Sementara untuk lelaki, cadangan untuk makan gula hanya 38 gram atau bersamaan dengan 9 sudu teh.

Selama ini, anda mungkin berfikir bahawa gula hanya terdapat dalam makanan manis seperti coklat, pastri, gula-gula, dan makanan manis lain. Dan anda telah berusaha untuk menahan diri dari semua perkara manis itu.

Tetapi, tahukah anda bahawa kandungan gula tinggi juga terdapat dalam makanan tanpa gula atau minuman sihat?

Anda mungkin tidak menyangka makanan atau minuman di bawah ini sebenarnya berisiko menghidap penyakit kronik kerana kandungan gula.

1. Yogurt tidak berlabelkosong"

Mungkin anda berpendapat bahawa yogurt adalah makanan ringan yang sihat. Tiada siapa, yogurt dapat membantu melancarkan pencernaan anda. Namun, berhati-hatilah dengan kandungan gula di dalamnya.

Dalam produk yogurt yang dilabel rendah lemak dan tidak manis, terdapat 17-33 gram gula. Sekiranya anda ingin makan yogurt, anda harus memilih yang sedap kosong kerana kandungan gula cenderung lebih rendah.

2. Sos

Rasanya pedas dan tidak manis, tetapi kuahnya boleh merosakkan diet anda kerana kandungan gula yang tinggi. Semasa mengambil ini, anda mungkin tidak menyedari bahawa anda telah menghabiskan banyak gula.

Jangan percaya? Dalam satu sudu sos terdapat gula sebanyak 4 gram. Bayangkan berapa banyak sos yang anda gunakan untuk menemani makanan ringan diet anda dalam sehari.

3. Berpakaian salad

Banyak yang bergantung pada salad sebagai menu makanan mereka ketika mereka menjalani diet yang sihat. Ia sihat, tetapi perhatikan nilai pemakanan pada bungkusan salad dressing yang anda gunakan.

Semasa menggunakan dua sudu besar pembalut salad sebagai campuran salad, anda telah mengambil kira-kira 7-10 gram gula. Cuba kira berapa pembalut salad Apa yang anda gunakan dan kandungan gula yang telah anda habiskan?

4. Buah tin atau buah kering

Sekiranya anda sering makan buah kering atau buah tin atau buah kering, anda mungkin mempunyai risiko lebih tinggi terkena penyakit kronik.

Dalam satu buah kalengan sahaja terdapat 39 gram gula. Walaupun pada 400 gram buah kering terdapat 25 gram gula yang tidak anda ketahui. Walaupun kadang-kadang tidak manis, produk makanan dalam tin seperti buah masih tinggi gula.

5. Jus buah yang dibungkus

Siapa yang tidak suka jus buah? Jus buah boleh menjadi sumber alternatif serat harian anda. Walau bagaimanapun, ia tidak setara dengan kandungan gula di dalamnya.

Dalam 35 ml jus epal misalnya, terdapat sekurang-kurangnya 39 gram gula atau sama dengan 10 sudu teh.

Bagaimana untuk mengelakkan makanan tanpa gula yang tinggi gula?

Anda bukan sahaja harus menghindari makanan manis, tetapi mulai sekarang, biasakan membaca label maklumat mengenai nilai pemakanan bungkusan makanan atau minuman yang akan anda beli.

Perhatikan berapa banyak gula yang terkandung dalam produk makanan atau minuman. Anda juga boleh membandingkan kandungan gula dari produk yang sama.

Gula pada bungkusan makanan kadang-kadang tidak ditulis sebagai 'gula', tetapi dengan nama lain seperti:

  • sukrosa,
  • fruktosa,
  • sirap jagung,
  • dekstrosa, atau
  • maltosa.

Sekiranya anda melihat kandungan pada bungkusan makanan, itu bermaksud makanan mengandungi gula tinggi dan rendah walaupun tidak manis. Jadi, produk ini berpotensi untuk meningkatkan jumlah penggunaan gula harian anda.