Kesihatan kulit

Topeng Lembaran Tidak Sesuai Untuk Semua Orang? Boleh digunakan setiap hari?

Trend penjagaan kulit ala Korea menjadi topik hangat. Keinginan untuk memiliki kulit yang cantik bersinar menjadikan produk kecantikan Korea sangat popular. Salah satu produk penjagaan kulit yang semakin meningkat adalah topeng lembaran. Penggunaan praktikalnya disertakan dengan pelbagai varian kandungan, sehingga mudah digunakan topeng lembaran salah satu produk andalan yang banyak dimasukkan dalam rutin penjagaan kulit harian.

Lebih khusus lagi, saya akan mengkaji beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebelum merawat kulit anda dengan kerap dengan produk yang satu ini.

Sebenarnya topeng lembaran apa itu?

Topeng helaian adalah topeng muka dalam bentuk kepingan dan biasanya terbuat dari serat semula jadi seperti kertas, kapas, selulosa, atau pulpa kelapa. Lembaran ini biasanya melalui proses kimia yang diperkaya dengan serum dan air sebagai bahan utama. Secara amnya, topeng ini dibuat dengan pelbagai vitamin, mineral, dan protein tertentu mengikut jenis dan faedah yang ditawarkan.

Berbanding topeng biasa, topeng lembaran hanya boleh digunakan sekali. Setelah dilekatkan pada wajah, helaian itu dapat dibuang dengan segera. Selebihnya serum yang melekat pada wajah dibiarkan menyerap tanpa perlu mencuci muka. Manakala topeng topikal biasa boleh digunakan berulang kali dan perlu dibilas dengan air hingga bersih setelah digunakan.

Topeng ini juga dapat digunakan oleh siapa saja dari muda hingga tua, baik wanita maupun lelaki, asalkan disesuaikan dengan keperluan kulit anda. Untuk penggunaan terbaik, anda harus menggunakan topeng ini pada waktu malam kerana sifatnya yang padat dapat menjadikan wajah kelihatan berkilat dan berminyak jika digunakan pada waktu pagi sebelum anda keluar.

Manfaat topeng lembaran untuk kesihatan kulit wajah

Secara umum, faedahnya topeng lembaran Perkara utama adalah memberi kelembapan pada wajah secara intensif. Muka juga terasa lebih kenyal dan terlindung dari kekeringan. Penambahan vitamin, mineral, dan protein dalam produk ini juga akan memberikan nilai lebih.

Contohnya, pada kulit kusam, topeng lembaran yang mengandungi vitamin C dan Niacinamide dapat memberikan kesan glowing pada kulit. Kandungan minyak pokok teh dan ekstrak lemon dapat membantu melegakan kulit yang berjerawat. Sementara produk yang mengandungi asid hyaluronik dapat membantu memperbaiki kedutan halus di wajah.

Lain daripada itu, topeng lembaran berguna untuk menyegarkan dan melembapkan kulit secara praktikal. Terutama ketika anda melancong ke kawasan panas. Cukup sapukan topeng selama 10 hingga 15 minit, kulit kembali segar.

Boleh saya guna topeng lembaran setiap hari?

Pada dasarnya, tidak ada had maksimum penggunaan produk penjagaan kulit wajah ini. Ini kerana pada umumnya jenis produk ini direka untuk selamat untuk penggunaan harian. Namun, saya fikir anda harus menggunakannya sekali atau dua kali seminggu. Kenapa? Kerana kandungannya agak pelbagai dan kadang-kadang terlalu tersekat atau dapat menghalang penyejatan air di permukaan kulit.

Jadi jika anda menggunakannya setiap hari kulit anda akan sukar bernafas. Jadi, lebih baik digunakan setiap hari untuk melembapkan kulit, pelembap dalam bentuk krim, gel, atau losyen sudah mencukupi.

Anda juga boleh menggunakan produk tersebut topeng lembaran berbeza, selagi anda tidak alah kepada ramuan produk. Oleh itu, penting untuk membaca bahan aktif yang tertera di dalamnya sebelum memutuskan untuk membelinya. Jangan biarkan anda membeli hanya kerana anda tergoda dengan tuntutan produk tanpa memikirkan sama ada ia sesuai untuk kulit wajah anda.

Apa yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli topeng lembaran

Sumber: Ze Square

Perkara paling penting untuk dipertimbangkan sebelum membeli topeng lembaran adalah jenis kulit wajah anda. Sama ada termasuk kering, berminyak, atau gabungan. Sekiranya anda mempunyai kulit wajah yang kering, maka pilihlah jenis topeng yang mengandungi vitamin E dan asid hyaluronik. Sementara itu, bagi anda yang mempunyai kulit berminyak, pilih topeng dengan bahan asas minyak pokok teh dan lemon.

Namun, jika anda mempunyai kulit wajah berminyak, saya cadangkan anda tidak menggunakan produk ini kerana boleh menutup liang pori di wajah anda dan menjadikan kulit anda lebih berminyak. Sekali lagi, lebih baik menggunakan pelembap berasaskan gel atau losyen yang lebih ringan pada kulit.