Kesihatan kulit

Pelembap untuk Kulit Berminyak, Inilah Cara Memilihnya

Walaupun kulit anda berminyak, itu tidak bermaksud anda tidak boleh menggunakan pelembap.pelembap). Pelembap kulit yang betul juga bermanfaat untuk kulit berminyak kerana dapat mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan dan masalah kulit yang timbul.

Namun, kulit berminyak memang memerlukan perhatian khusus dalam memilih pelembap agar tidak memburukkan lagi keadaan. Jadi, apa yang harus dipertimbangkan ketika memilih pelembap untuk kulit berminyak? Lihat petua berikut.

Petua memilih pelembap untuk kulit berminyak

Setelah mencuci muka, lapisan sebum pada kulit akan dihanyutkan. Sebum adalah produk kelenjar minyak yang melapisi kulit. Kehilangan sebum dari permukaan kulit adalah sebab mengapa kulit terasa kering dan kasar setelah mencuci muka.

Keadaan permukaan pada jenis kulit kering kemudian mencetuskan kelenjar minyak untuk menghasilkan lebih banyak sebum. Ini adalah mekanisme yang digunakan badan untuk mengembalikan keadaan asalnya.

Produk penjagaan kulit pelembap yang baik akan membantu mengawal pengeluaran minyak yang berlebihan sambil memastikan kelembapan kulit tetap terjaga. Berikut adalah pelbagai perkara yang perlu anda perhatikan semasa memilih: pelembap untuk kulit berminyak.

1. Periksa tekstur pelembap untuk kulit berminyak

Pada pandangan pertama, kulit berminyak sememangnya lebih lembap daripada kulit kering, normal, atau kombinasi. Walau bagaimanapun, kelembapan ini hanya terdapat pada permukaan kulit. Lapisan bawah kulit masih memerlukan kelembapan dari pelembap.

Inilah sebabnya mengapa kulit berminyak cenderung menghadapi masalah jerawat dan pelarian (berlubang). Walaupun anda menggunakan perawatan kulit secara rutin untuk kulit berminyak, kulit yang kekurangan kelembapan tidak dapat menyerap ramuan produk ini dengan betul.

Oleh itu, pemilik kulit berminyak disarankan untuk memilih produk tersebut pelembap berasaskan air atau gel yang mampu melembapkan dan menembusi lapisan kulit yang dalam. Pilih produk yang terasa ringan dan sejuk ketika disapukan pada kulit anda.

2. Cari keperluan anda pada label pembungkusan

Pelembap untuk kulit berminyak idealnya bebas minyak (bebas minyak) dan tidak komedogenik. Walaupun tidak dirancang khusus untuk menghilangkan jerawat, produk seperti ini dapat mengurangkan risiko jerawat kerana tidak menyumbat liang.

Bahan-bahan dalam pelembap yang diketahui bukan komedogenik termasuk minyak kelapa, mentega koko, dan Jeli petroleum. Sekiranya kulit anda berminyak dan rawan jerawat, anda harus mengelakkan bahan-bahan ini untuk mengelakkan masalah kulit menjadi lebih teruk.

Sementara itu, jika anda memerlukan pelembap yang dapat mencegah dan melawan jerawat, cari produk yang merangkumi bahan aktif antibakteria. Setiap maklumat yang tertera pada label pembungkusan dapat membantu anda dalam memilih produk terbaik.

3. Memeriksa kandungan lembapan

Setelah memeriksa tekstur dan formula, perhatikan juga label komposisi produk yang akan anda pilih. Bahan-bahan pelembap untuk kulit berminyak harus mengandungi asid alfa-hidroksi (AHA) atau turunannya seperti asid laktik yang tidak menyumbat liang.

Ia membantu kulit menyerap dan mengekalkan air tanpa menambahkan minyak tambahan. Oleh itu, penting bagi anda untuk selalu membaca komposisi ramuan pada bungkusan dengan teliti sebelum anda membeli pelembap.

Pelembap untuk mengelakkan kulit berminyak

Pelembap berasaskan minyak tidak digalakkan untuk kulit berminyak. Jauhi pelembap yang mengandungi lanolin, minyak mineral, atau vitamin E. Ini hanya akan meningkatkan jumlah minyak di kulit anda.

Anda juga harus mengelakkan pelembap yang mempunyai ramuan berat dalam formula. Cari nama seperti petrolatum, parafin, atau kolagen pada label. Bahan-bahan ini tidak membantu melembapkan kulit berminyak.

Sangat penting untuk merawat kulit berminyak anda dengan lembut. Itulah sebabnya, jangan menggosok muka atau menggunakan rawatan yang berlebihan. Asid salisilik, alkohol, dan benzoil peroksida terlalu kuat untuk digunakan lebih dari sekali sehari.

Di samping itu, elakkan menggunakan pelembap yang mengandungi gosok seperti garam semula jadi kasar sebagai pengelupas untuk mengelupas sel kulit mati. Rawatan yang kasar akan menyebabkan kulit anda meradang dan boleh mencetuskan jerawat.

Bagi mereka yang mempunyai kulit berminyak, pelembap bukan sekadar produk untuk memastikan kulit sentiasa kenyal dan tegang. Produk ini juga bertindak sebagai pelindung yang melindungi kulit dari jerawat, bintik hitam, dan masalah jerawat pelarian. Sekiranya ragu-ragu, berjumpa dengan pakar dermatologi mengenai perkara ini.