Pemakanan

Margarin dan Mentega: Mana Yang Lebih Sihat? -

Secara umum, masyarakat Indonesia masih sukar untuk membezakan antara marjerin dan mentega. Sekiranya anda salah satu daripada mereka yang masih bingung tentang mana yang lebih baik untuk dimakan antara mentega dan marjerin, pertimbangkan penjelasan berikut.

Apakah perbezaan antara marjerin dan mentega?

Mentega adalah produk tenusu yang dibuat dengan memisahkan komponen pepejal dari komponen cecair. Secara amnya, mentega digunakan untuk memasak atau membuat roti. Berdasarkan teksturnya, mentega lembut dan mudah cair jika tidak disimpan di dalam peti sejuk. Dari segi rasa, mentega lebih sedap dan lazat daripada marjerin.

Walaupun marjerin dikembangkan sebagai pengganti mentega, ia dibuat dari minyak sayuran seperti minyak canola, minyak sawit, dan minyak kacang soya. Dalam proses pembuatan marjerin, garam dan bahan-bahan lain seperti maltodextrin, kedelai lesitin dan mono atau digliserida juga ditambahkan sehingga teksturnya lebih padat dan tidak cepat cair daripada mentega. Margarin biasanya digunakan untuk membuat kuih basah, dan sering digunakan untuk menggoreng atau menumis makanan.

Kandungan lemak dan kolesterol dalam mentega dan marjerin

  • Lemak trans: Lemak trans meningkatkan kolesterol jahat dengan ketara, sambil menurunkan kadar kolesterol baik. Lemak trans dapat mengeras pada suhu bilik. Oleh itu, semakin sukar tekstur marjerin, semakin tinggi kandungan lemak trans.
  • Lemak jenuh: Lemak jenuh juga dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat, tetapi tidak sebanyak lemak trans. Mentega mengandungi sejumlah besar lemak tepu, tetapi sedikit lemak trans.
  • Kolesterol: Kolesterol hanya terdapat pada produk haiwan, kelapa dan minyak sawit. Sebilangan besar marjerin mengandungi sedikit atau tanpa kolesterol. Mentega mengandungi sejumlah besar kolesterol.

Kandungan nutrien mentega

Satu sudu mentega mengandungi 100 kalori, 12 gram lemak, 7 gram lemak tepu, 0,5 gram lemak trans, 31 mg kolesterol, 0 gram karbohidrat, dan 0 gram gula. Mentega dibuat dari krim susu pasteur (dipanaskan). Kadang-kadang, ada juga pengeluar yang menambahkan garam ke dalamnya.

Sekiranya pengeluar mentega mengambil susu dari lembu yang diberi rumput berkualiti atau makan langsung dari rumput segar, maka mentega yang dihasilkan juga berkualiti. Ini kerana produk tenusu dari lembu mengandungi vitamin K2 dan asid lemak omega-3 yang tinggi. Kedua-dua nutrien ini penting untuk kesihatan jantung.

Bukan hanya mentega, ini berlaku untuk semua produk lain yang berasal dari lembu seperti daging, keju, atau susu. Produk tenusu dari jenis lembu ini kaya akan vitamin K2 dan asid lemak omega-3.

Kandungan pemakanan marjerin

Satu sudu besar marjerin biasa yang dijual di pasaran, mengandungi sekitar 80-100 kalori, 9-11 gram lemak, 2 gram lemak tepu, 1,5-2,5 gram lemak trans, karbohidrat sifar gram, kolesterol sifar gram, dan sifar gram lemak. gram gula. Ini bermakna bahawa secara purata marjerin mengandungi lebih sedikit kalori daripada mentega. Tetapi malangnya, marjerin mengandungi lemak trans.

Sementara itu, marjerin tanpa lemak mengandungi peratusan air yang lebih tinggi daripada marjerin biasa, sehingga menurunkan kandungan kalori dan lemak. Secara amnya, jenis marjerin ini mengandungi 40 kalori, 5 gram lemak, 1 - 1.5 gram lemak tepu, sifar gram lemak trans, kolesterol, karbohidrat, dan gula setiap satu sudu besar. Ini bermaksud bahawa marjerin cair mengandungi lemak jenuh dan lemak trans yang kurang ketara

Jadi, mana yang lebih baik: mentega atau marjerin?

Jika dilihat dari bahan asasnya, marjerin cenderung lebih selamat untuk kesihatan. Kerana marjerin tidak mengandungi lemak haiwan sehingga kolesterol dan lemak yang terkandung dalam marjerin tidak sebanyak mentega.

Perkara yang mesti dipertimbangkan semasa membeli produk makanan yang diproses adalah memastikan anda tidak hanya memperhatikan label kandungan nutrisi, tetapi juga membaca label bahan-bahan lain dengan teliti. Sekiranya label marjerin mengandungi minyak hidrogenasi separa, ini bermaksud produk tersebut mengandungi lemak trans walaupun label pemakanan mengatakan lemak trans sifar.

Tetapi keputusan untuk memilih marjerin dan mentega bergantung pada setiap individu dan keperluan makanan tertentu yang sedang dijalani.