Ubat dan Makanan Tambahan

Tiamina •

Apa ubat Thiamine?

Untuk apa Thiamine?

Tiamin adalah vitamin B1. Tiamin terdapat dalam makanan seperti bijirin, biji-bijian, daging, kacang-kacangan, biji-bijian, dan kekacang. Tiamin memainkan peranan penting dalam pencernaan karbohidrat dari makanan hingga produk yang diperlukan oleh badan.

Thiamine digunakan untuk merawat atau mencegah kekurangan vitamin B1. Suntikan tiamin biasanya digunakan untuk merawat beriberi, keadaan serius yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B1 yang berpanjangan.

Tiamin yang diminum (secara lisan) boleh didapati tanpa preskripsi. Suntikan tiamin mesti diberikan oleh penyedia perkhidmatan kesihatan.

Thiamine juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak termasuk dalam panduan ubat ini.

Bagaimana menggunakan Thiamine?

Gunakan seperti yang tertera pada label, atau seperti yang ditentukan oleh doktor anda. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar, lebih kecil, atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Suntikan tiamin disuntik ke dalam otot. Anda mungkin ditunjukkan cara menggunakan suntikan untuk dilakukan di rumah. Jangan menyuntik diri sendiri jika anda tidak memahami cara melakukannya, dan buang jarum dan suntikan dengan betul.

Jangan gunakan ubat suntikan jika ia telah berubah warna atau mempunyai zarah di dalamnya. Hubungi doktor anda untuk mendapatkan preskripsi baru.

Dos tiamin yang disyorkan meningkat seiring bertambahnya usia. Ikuti arahan dari penyedia penjagaan kesihatan anda. Anda mungkin juga dapat melihat senarai “pengambilan rujukan makanan"Dari Akademi Sains Nasional atau"pengambilan rujukan makanan"Dari A.S. Jabatan Pertanian untuk maklumat lebih lanjut.

Thiamine hanyalah sebahagian daripada program rawatan yang mungkin termasuk diet khas. Penting untuk mengikuti rancangan diet yang telah dibuat oleh doktor atau pakar pemakanan anda untuk anda. Anda juga harus mengetahui senarai makanan yang harus anda makan atau elakkan untuk membantu mengawal keadaan anda.

Bagaimana Thiamine disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.