Pemakanan

Perbezaan Antara Teh Hijau dan Teh Hitam, Mana Yang Lebih Sihat?

Teh mempunyai pelbagai jenis yang memperkaya pilihan. Ini termasuk teh hijau dan teh hitam. Betul, apa perbezaan antara kedua varian teh ini? Adakah terdapat faedah khusus untuk kesihatan?

Apakah perbezaan antara teh hijau dan teh hitam?

Kedua-dua teh ini berasal dari daun tanaman Camellia sinensis. Perbezaan utama adalah dalam proses pembuatan.

Teh hitam diproses sedemikian rupa melalui penapaian. Sementara itu, teh hijau hanya melalui satu proses penapisan. Oleh kerana perbezaan dalam pemprosesan, kandungan kedua teh juga berbeza.

Teh hijau

Teh hijau dikenali sebagai sumber antioksidan polifenol yang kuat, khususnya epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Itulah sebabnya teh hijau dipercayai mempunyai banyak khasiat yang baik untuk menyokong kesihatan tubuh.

Sifatnya berkisar dari menghambat pengembangan sel-sel barah, mengurangi penumpukan plak beta-amiloid di otak pada penderita Alzheimer, memberikan kesan yang nyaman dan santai untuk tubuh, hingga bertindak sebagai anti-mikroba.

Sekiranya sebelumnya teh hitam dipanggil melalui proses fermentasi dalam pembuatannya, ia berbeza dengan teh hijau. Itulah sebabnya teh hijau mempunyai warna yang jauh lebih ringan daripada teh hitam.

Teh hitam

Sumber: Fakta Organik

Teh hitam juga mempunyai antioksidan polifenol yang disebut theaflavin. Sebatian ini berlaku secara semula jadi semasa proses fermentasi dan menyumbang sebanyak tiga hingga enam peratus dari keseluruhan kandungan polifenol dalam teh hitam.

Faedah yang diberikan sangat luar biasa. Polifenol ini mampu menyokong pengeluaran antioksidan semula jadi dalam badan; melindungi sel-sel lemak dari kerosakan radikal bebas; menurunkan kolesterol dan kadar gula darah tinggi; dan melindungi fungsi jantung dan saluran darah.

Proses pembuatan teh hitam juga unik, daun teh mesti digiling terlebih dahulu sambil terkena udara untuk mengoptimumkan proses penapaian.

Pada tahap inilah komponen aktif theaflavin dihasilkan. Rangkaian proses fermentasi inilah yang menyebabkan daun teh berubah menjadi warna coklat gelap, disertai dengan perubahan rasa.

Teh hitam dan teh hijau mempunyai faedah yang sama

Di sebalik perbezaan antara teh hijau dan teh hitam, kedua-duanya mempunyai beberapa faedah yang sama, termasuk:

1. Meningkatkan fungsi otak

Teh mengandungi perangsang yang terkenal, iaitu kafein, yang tentunya juga terdapat dalam teh hitam dan teh hijau. Walaupun begitu, kandungan kafein dalam teh hijau lebih rendah daripada teh hitam. Kedua-dua jenis teh ini juga mengandungi asid amino L-theanine.

Interaksi antara kafein dan asid amino L-theanine dalam teh menyumbang kepada manfaatnya yang bermanfaat, kerana dapat membantu meningkatkan kadar hormon dopamin dan serotonin yang berkaitan dengan perubahan mood yang lebih baik.

Sebaliknya, kafein merangsang sistem saraf dan L-theanine, yang melepaskan neurotransmitter penghambat di otak.

Itulah sebabnya, interaksi kedua komponen ini akan menyebabkan peningkatan fungsi otak, kewaspadaan, reaksi, dan juga memori jangka panjang.

2. Melindungi jantung

Tidak dinafikan bahawa kedua-dua varian teh ini kaya dengan antioksidan polifenol. Lebih khusus lagi, kedua-duanya mengandungi flavonoid yang merupakan salah satu jenis antioksidan dalam kumpulan polifenol, walaupun dalam pelbagai jenis.

Walau bagaimanapun, pelbagai jenis flavonoid dalam teh hijau dan teh hitam dianggap baik dalam mengurangkan risiko penyakit jantung, serangan jantung, dan strok.

Sebenarnya, kedua-dua jenis teh tersebut dikatakan dapat menurunkan tekanan darah dan kadar kolesterol "buruk" atau LDL.

3. Menyokong fungsi tulang dan gigi

Kedua-dua jenis teh ini juga menyokong tulang dan gigi yang sihat berkat kandungan fluorida mereka. Walau bagaimanapun, teh hitam mengandungi sedikit lebih banyak fluorida daripada teh hijau.

Fluorida kemudiannya berperanan untuk mencegah rongga gigi dengan menguatkan strukturnya.

Jadi, mana yang lebih sihat?

Walaupun kedua-dua varian teh ini mengandungi pelbagai jenis antioksidan polifenol, manfaatnya sama baiknya untuk tubuh. Satu-satunya perbezaan sedikit terletak pada jumlah antioksidan, kandungan kafein, dan asid amino L-theanine.

Anda boleh menyesuaikannya sendiri mengikut keperluan pemakanan atau keadaan kesihatan anda. Sekiranya anda menghidap GERD atau refluks asid, teh hijau mungkin menjadi pilihan yang lebih baik kerana kurang kafein.

Selebihnya, kedua-dua jenis teh ini mempunyai khasiat yang serupa untuk kesihatan tubuh. Sebenarnya, kedua-duanya boleh menjadi pilihan yang tepat jika anda mencari minuman yang mengandungi kafein yang tidak sekuat kopi.

Oleh itu, tidak ada salahnya memasukkan secawan teh hijau atau teh hitam sebagai teman santai anda.