Penyakit berjangkit

COVID-19 Adakah Penyakit yang Mengehadkan Sendiri, Apa Artinya?

Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Menteri Kesihatan Indonesia, Terawan Agus Putranto, pada awal Maret mengatakan bahawa COVID-19 adalah penyakit yang penyakit mengehadkan diri . Dia menyatakannya segera setelah Indonesia mengumumkan kes COVID-19 pertamanya. Kes itu berlaku pada dua wanita dari Depok yang kini pulih setelah menjalani rawatan intensif.

Menurut Terawan, penyakit mengehadkan diri adalah penyakit yang mengehadkan diri. Seperti penyakit virus lain, penyakit mengehadkan diri Umumnya dapat disembuhkan sekiranya pesakit mempunyai sistem ketahanan badan yang baik. Dia juga meminta masyarakat agar sentiasa menjaga kesihatan agar dapat menguatkan sistem imun.

Apa itu penyakit mengehadkan diri ?

Sebelum meneroka penyakit mengehadkan diri Pertama sekali, anda perlu memahami bagaimana virus menyebabkan penyakit. Virus adalah agen berjangkit yang terdiri daripada rantai kod genetik, baik rantai tunggal (RNA) dan rangkap ganda (DNA).

Virus tidak dapat membiak tanpa host, jadi mereka "merampas" sel hidup dan menggunakan kandungannya untuk menghasilkan virus baru. Proses ini boleh merosakkan, memusnahkan, atau mengubah sel-sel badan sehingga anda menjadi sakit.

Setiap virus menyerang sel yang berbeza. Terdapat virus yang menyerang darah, hati, otak, atau dalam kes COVID-19, sistem pernafasan. Sekiranya sistem imun anda cukup kuat, jangkitan virus tidak selalu menyebabkan penyakit.

Walau bagaimanapun, jika sistem imun anda lemah atau anda terdedah kepada sejumlah besar virus, anda cenderung mendapat penyakit ini. Anda mungkin tidak langsung mengalami gejala ketika anda dijangkiti, tetapi anda boleh menjangkiti orang yang sihat sekarang.

Walaupun penyakit virus sangat biasa, rawatan biasanya hanya tertumpu pada melegakan gejala dan menguatkan sistem imun. Kemudian, sel-sel imun anda akan membunuh virus sehingga anda pulih dengan perlahan.

Sebilangan besar penyakit virus adalah penyakit mengehadkan diri , atau penyakit yang mengehadkan diri. Dalam bidang biologi, mengehadkan diri adalah mekanisme yang digunakan oleh organisma atau jajahannya untuk membatasi pertumbuhannya sendiri.

Makhluk hidup dan virus secara semula jadi terus berkembang biak untuk mengekalkan bilangannya. Walau bagaimanapun, bilangan spesies yang terlalu banyak di jajahan kadang-kadang malah membahayakan spesies itu sendiri. Mekanisme mengehadkan diri berguna agar bilangan spesies tetap stabil sehingga koloni dapat bertahan lebih lama.

Dalam kajian di perpustakaan dalam talian Universiti Negeri Utah, menyebut bahawa mekanisme itu mengehadkan diri dapat mengekalkan spesies yang jarang berlaku. Dengan begitu, spesies ini lebih unggul daripada spesies lain yang menjadi pesaing.

Mekanisme yang serupa nampaknya dikongsi oleh coronavirus yang menyebabkan COVID-19. Virus ini terus membiak di dalam tubuh manusia, tetapi kemudian melambatkan atau berhenti pada titik tertentu. Pada ketika itulah sistem imun melawannya.

Sekiranya COVID-19 adalah penyakit mengehadkan diri, mengapa anda mesti berjaga-jaga?

Penyakit mengehadkan diri ternyata sering dijumpai dalam kehidupan. Salah satu contohnya adalah selesema. Penyakit ini boleh disebabkan oleh pelbagai virus, tetapi yang paling umum adalah virus rhinovirus, coronavirus, dan parainfluenza.

Ya, coronavirus boleh menyebabkan selesema, dalam kes lain juga dapat menyebabkan radang paru-paru, tetapi jenisnya berbeza dengan SARS-CoV-2 yang merupakan penyebab COVID-19. Kedua-dua virus ini menyerang sistem pernafasan manusia, cuma gejala dan kesannya berbeza.

Coronavirus yang menyebabkan selesema mencetuskan gejala seperti bersin, batuk, dan hidung berair dan tersumbat. Kerana sifatnya yang penyakit mengehadkan diri , selsema akan hilang sendiri setelah anda berehat, cukup tidur, dan makan makanan berkhasiat.

COVID-19 juga menyebabkan gejala serupa dengan selesema biasa, seperti batuk kering, bersin, dan gangguan pernafasan umum. Walau bagaimanapun, COVID-19 boleh menyebabkan radang paru-paru yang mengancam nyawa, terutamanya pada kumpulan yang mudah terdedah.

COVID-19 juga merupakan penyakit baru yang tidak ada vaksin atau penawarnya. Penyakit ini juga merebak dengan cepat dan meliputi kawasan yang luas. Walaupun COVID-19 adalah penyakit mengehadkan diri , kita tahu sedikit tentang penyakit ini.

Kes COVID-19 di seluruh dunia kini menyentuh 246,006 orang. Sebanyak 7,388 pesakit berada dalam keadaan kritikal dan 10,048 pesakit dilaporkan telah meninggal dunia. Sementara itu, sebanyak 88.471 telah dinyatakan sembuh dari penyakit ini.

Pandemik COVID-19 adalah masalah yang tidak boleh diabaikan, dan setiap orang perlu memainkan peranan aktif dalam melakukan usaha pencegahan. Buat masa ini, perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah berlatih jarak jauh sosial, atau menjauhkan diri dari orang lain.

Sekiranya anda harus meninggalkan rumah, jaga kebersihan diri dengan kerap mencuci tangan dengan sabun dan air selama 20 saat. Pakai topeng ketika anda sakit, dan kuatkan sistem imun anda dengan cukup tidur dan makan makanan berkhasiat.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌