Kesihatan ENT

Petua membuang lendir dengan betul supaya hidung tidak tersumbat

Kesesakan hidung memang boleh mengganggu cara anda bernafas, sehingga mempengaruhi aktiviti harian anda. Kadang-kadang, keadaan ini berlaku kerana anda tidak meniup hidung dengan betul. Ayuh, kenal pasti cara meniup hidung dengan betul untuk menghilangkan hidung tersumbat.

Cara meniup hidung dengan betul

Memerhatikan cara meniup hidung dengan betul ketika anda demam sebenarnya lebih penting daripada menarik kembali lendir ke kepala anda.

Seperti yang dilaporkan oleh halaman University of Queensland, lendir yang kembali ke kepala dapat mempengaruhi kitaran kerengsaan yang dapat menyebabkan hidung tersumbat selama berminggu-minggu.

Ini mungkin kerana lendir atau lendir berfungsi sebagai 'rumah' bagi bakteria. Selain itu, rambut hidung yang tidak berfungsi dengan baik untuk membersihkan hidung dapat menyebabkan kerengsaan dan sisa bakteria di dalamnya.

Akibatnya, lendir menjadi lebih tebal dan merembes ke kerongkong yang dapat meningkatkan risiko kerengsaan dan menyebabkan batuk. Oleh itu, tidak meniup hidung menjadi penyebab biasa batuk setelah anda dijangkiti virus atau demam.

Agar ini tidak berlaku kepada anda, terdapat beberapa cara yang boleh anda cuba untuk meniup hidung.

Menggunakan bantuan dekongestan

Salah satu cara untuk meniup hidung dengan betul untuk menghilangkan hidung tersumbat adalah dengan menggunakan bantuan dekongestan atau antihistamin.

Kedua-dua ubat bebas ini membantu mengurangkan kesesakan hidung dan lendir.

Ini kerana dekongestan mengandung bahan dalam bentuk oxymetazoline dan phenylephrine yang dapat mengecilkan saluran darah yang melebar di lapisan hidung yang meradang. Penyempitan saluran darah ini mengurangkan jumlah lendir yang dihasilkan.

Selepas itu, anda boleh mengikuti kaedah di bawah ini untuk mengeluarkan lendir dengan betul.

  1. Mulakan dengan menekan satu lubang hidung
  2. Sementara itu, hembuskan nafas melalui lubang hidung yang lain untuk membiarkan lendir keluar

Membuat semburan garam

Selain daripada menghilangkan dekongestan, anda juga boleh meniup hidung dengan betul setelah menggunakan semburan garam.

Larutan garam sebenarnya boleh digunakan untuk meningkatkan tahap kelembapan hidung dan melonggarkan lendir. Walau bagaimanapun, semburan garam dianjurkan untuk tidak digunakan selama lebih dari tiga hari dan tidak digunakan bersama dengan ubat lain.

Cara membuat semburan garam :

  1. Mulakan dengan menyediakan bekas kedap udara
  2. Campurkan tiga sudu teh bebas idiode dengan satu sudu teh baking soda
  3. Tuangkan air rebusan yang telah disterilkan, bukan dari air paip atau air suling
  4. Pindahkan larutan garam ke dalam periuk neti

Selepas itu, anda boleh memiringkan kepala sedikit ke satu sisi dan meletakkan moncong periuk neti di satu lubang hidung. Kemudian, biarkan larutan garam memasuki satu lubang hidung dan keluar dari lubang hidung yang lain.

Kesannya terlalu ketat dan sering meniup hidung dari hidung

Kunci untuk meniup hidung dengan betul adalah melakukannya dengan perlahan. Menghembus hidung terlalu cepat tidak membuat anda pulih dengan cepat, tetapi menyebabkan masalah yang sebenarnya agak jarang berlaku.

Dalam beberapa kes, orang yang meniup hidung terlalu keras, ternyata menghasilkan tekanan yang cukup tinggi. Akibatnya, kecederaan pada soket mata boleh berlaku.

Ini mungkin kerana udara dipaksa masuk ke tisu antara kedua lobus paru-paru. Ketegangan ini menyebabkan sakit kepala dan meningkatkan risiko pecahnya esofagus.

Selain itu, mengeluarkan lendir yang terlalu ketat juga boleh memecahkan saluran darah kecil dan membuat anda mimisan.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan sama ada lendir yang berlebihan dapat memberi kesan kepada kesihatan telinga dan saluran darah.

Menghembuskan hidung dengan betul adalah mustahak sehingga anda dapat membuang hidung tersumbat dengan lebih cepat. Namun, jika hidung anda masih tidak selesa, lebih baik berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.