Pemakanan

3 Manfaat Mengejutkan dari Teh Rooibos untuk Kesihatan Tubuh

Bagi sebilangan orang, teh menjadi rutin harian untuk memulakan hari. Selain dari daun teh, terdapat pelbagai jenis teh yang dapat dinikmati, salah satunya adalah rooibos teh atau teh rooibos. Adakah anda fikir ada faedah untuk minum teh rooibos seperti jenis teh lain? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Seperti apa teh rooibos?

Seperti jenis teh herba lain, populariti teh rooibos mulai meroket.

Teh ini, yang dikenali sebagai teh merah atau teh belukar merah, mempunyai aroma khas dan lebih rendah kafein daripada teh hitam atau teh hijau.

Rooibos adalah daun semak Aspalathus linearis, yang tumbuh di daratan Afrika Selatan.

Teh ini dibuat melalui proses fermentasi daun sehingga warnanya menjadi merah kecoklatan. Teh rooibos hijau segar yang tidak ditanam juga terdapat di pasaran.

Walaupun tidak umum di Indonesia, Anda dapat dengan mudah mendapatkan dua teh ini di kedai yang mengkhususkan diri dalam teh herba atau dengan memesan di talian.

Selain dinikmati seperti teh manis hangat, anda boleh mengubah teh ini dengan rempah lain atau menambah susu dan sajikan dengan ketulan ais.

Kelebihan minum teh rooibos untuk kesihatan

Tidak seperti teh lain, teh rooibos mengandungi kafein yang sangat sedikit. Kafein adalah perangsang yang biasanya terdapat dalam teh hijau dan hitam.

Kafein memang dapat meningkatkan daya tumpuan dan mood. Namun, ia juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti berdebar-debar, kegelisahan, sakit kepala, dan sukar tidur.

Selain itu, teh ini juga rendah tanin dan tidak mengandungi asid oksalik.

Tanin adalah sebatian semula jadi pada tanaman tertentu yang boleh mengganggu penyerapan zat besi. Manakala asid oksalik dapat meningkatkan risiko batu ginjal jika dikonsumsi secara berlebihan.

Tahap rendah tanin, asid oksalik dan kafein inilah yang menjadikan rooibos teh selamat untuk dimakan oleh orang yang ingin mengurangkan pengambilan kafein, mengalami masalah buah pinggang, dan kekurangan zat besi.

Selain menjadi teh pilihan, rooibos teh Ia juga diketahui mempunyai pelbagai manfaat menurut beberapa kajian, termasuk:

1. Dapat meningkatkan tahap antioksidan dalam badan

Teh Rooibos mengandungi pelbagai sebatian antioksidan yang dapat melawan radikal bebas, yang merupakan molekul yang dapat merosakkan sel-sel tubuh. Antioksidan yang dimaksudkan adalah asphaltathin dan quercetin.

Kajian mengenai jurnal kimia makanan, mendapati peningkatan kadar antioksidan 2.9% pada orang yang minum teh rooibos.

Kesan ini dapat dilihat setelah peserta meminum 750 mg daun rooibos yang dijadikan teh.

Walaupun tidak besar, peningkatan antioksidan dalam darah dari teh rooibos dapat memberikan manfaat untuk tubuh. Terutama untuk melawan keradangan yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari, pencemaran, dan bahan kimia tertentu.

2. Berpotensi menjaga kesihatan jantung

Selain melawan radikal bebas, antioksidan yang terkandung dalam teh rooibos juga mempunyai manfaat untuk kesihatan jantung.

Kajian mengenai jurnal Jurnal Etnofarmakologimenunjukkan bahawa minum rooibos teh dapat meningkatkan kadar kolesterol baik.

Sebanyak 40 orang dewasa gemuk yang berisiko tinggi menderita penyakit jantung, diminta minum 6 cawan teh rooibos setiap hari selama 6 minggu.

Hasil penelitian menunjukkan bahawa kadar kolesterol jahat menurun dan kolesterol baik meningkat.

Kolesterol adalah lemak yang menetap di saluran darah. Sekiranya tahap kolesterol jahat tinggi, darah akan sukar mengalir melalui arteri.

Akibatnya, keadaan ini boleh menyebabkan jantung tidak mendapat darah kaya oksigen, yang meningkatkan risiko serangan jantung.

3. Berpotensi mengekalkan kadar gula dalam darah

Manfaat lain dari teh rooibos boleh diperolehi oleh pesakit diabetes. Teh ini diketahui mengandungi antioksidan asfaltatin yang mempunyai sifat antidiabetik, menurut sebuah kajian di jurnal tersebut. Cytotechnology.

Malangnya, kajian ini hanya melihat kesan ini pada rooibos hijau, yang tidak disukai. Di samping itu, ia masih memerlukan kajian lebih lanjut kerana hanya dilakukan pada haiwan.

Walau bagaimanapun, berhati-hati dengan kemungkinan kesan sampingan

Secara umum, menggunakan rooibos sebagai rempah untuk teh selamat. Namun, ada kemungkinan ia akan menyebabkan kesan sampingan jika dikonsumsi secara berlebihan.

Minum rooibos teh Terlalu banyak dapat meningkatkan enzim di hati sehingga boleh menyebabkan masalah hati. Di samping itu, terdapat sebatian tertentu yang dapat merangsang pengeluaran estrogen.

Jadi, pada orang yang mempunyai masalah hati atau gangguan hormon, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda ingin minum teh rooibos.