Keibubapaan

Sesak nafas pada bayi, mengenali jenis dan bahayanya terhadap kesihatan

Semasa bernafas, sistem pernafasan akan membekalkan oksigen ke darah untuk diedarkan ke seluruh bahagian badan. Itulah sebabnya sesak nafas pada bayi tidak dapat dipandang rendah. Dalam beberapa kes, ini boleh menjadi tanda bahawa anak anda mempunyai penyakit tertentu yang memerlukan rawatan segera. Namun, ada juga masalah pernafasan bayi yang tidak perlu anda bimbangkan.

Bunyi nafas tidak semestinya menjadi tanda sesak nafas pada bayi

Bagi bayi yang baru lahir, adalah normal baginya untuk sesekali mengeluarkan suara ketika bernafas. Ini tidak bermaksud si kecil anda mengalami sesak nafas, jadi anda tidak perlu risau. Paru-paru dan hidung bayi masih menyesuaikan diri dengan persekitaran baru yang berbeza daripada rahim.

Organ pernafasan mesti mula terbiasa dengan persekitaran yang kering dan menghirup udara. Bunyi nafas bayi yang kelihatan serupa dengan sesak nafas pada bayi ini kemungkinan akan berlangsung selama beberapa minggu dan tidak perlu dibimbangkan.

Namun, ada juga suara nafas bayi yang menunjukkan jika anak anda menderita penyakit tertentu. Berikut adalah beberapa jenis bunyi nafas bayi dan penyebabnya. Dengan ini, anda dapat mengetahui sama ada bunyi nafas bayi anda berbahaya atau tidak.

 • Mengi (pernafasan terdengar seperti bersiul lembut atau mengi) berderit-derit) . Nafas bayi terdengar seperti ini disebabkan oleh penyumbatan kecil di lubang pernafasan, ia mungkin disebabkan oleh saluran udara yang menyempit. Suara bersiul juga boleh menjadi tanda mengi, yang disebabkan oleh penyumbatan saluran udara bawah yang mengeluarkan bunyi bersiul ketika bayi menghembus nafas. Mengi boleh menjadi gejala biasa asma atau jangkitan saluran pernafasan bawah. Ini boleh menyebabkan sesak nafas pada bayi.
 • Suara bernada tinggi, bernada tinggi, aka stridor atau laringomalasia . Suara ini biasanya didengar ketika bayi menyedut. Bunyi nafas bayi disebabkan oleh keadaan saluran udara bayi menjadi lebih sempit dan lebih lembut. Ini biasanya tidak berbahaya dan boleh hilang pada masa anak kecil anda berumur dua tahun.
 • Suara serak ketika menangis dan batuk . Nafas bayi terdengar seperti ini disebabkan oleh penyumbatan lendir di laring. Ini boleh menjadi gejala croup, yang merupakan jangkitan pada laring, trakea, dan saluran bronkus.
 • Pneumonia . Pernafasan bayi anda cepat dan pendek, biasanya disebabkan oleh radang paru-paru, yang bermula dengan kehadiran cecair di saluran udara terkecil atau alveoli. Pneumonia menjadikan si kecil anda sesak nafas dan cepat, batuk selalu, dan mengeluarkan suara yang serak ketika didengarkan dengan stetoskop. Punca sesak nafas pada bayi ini yang perlu anda bimbangkan

Segera pergi ke pakar pediatrik atau ke ER jika anak kecil anda mengalami perkara ini

Seperti yang disebutkan di atas, adalah normal bagi bayi untuk mengi. Walau bagaimanapun, segera hubungi pakar pediatrik atau segera ke Unit Kecemasan sekiranya bunyi pernafasan disertakan dengan tanda-tanda berikut seperti yang dilaporkan oleh WebMD:

 • Anak kecil anda bernafas lebih dari 60 atau 70 kali seminit.
 • Bayi anda menggerutu secara berterusan, lubang hidung bayi melebar, dan mengalami kesukaran pada setiap nafas. Ini bermaksud dia cuba membuka jalan udara yang tersekat.
 • Si kecil mengeluarkan suara serak yang bernada tinggi dan terbatuk-batuk.
 • Retraksi, apabila otot-otot di dada dan leher anak kelihatan naik dan turun dengan lebih kuat daripada biasa ketika bayi bernafas. Dada mungkin kelihatan tenggelam.
 • Nafasnya berhenti selama lebih dari 10 saat.
 • Bibir si kecil kelihatan kebiruan. Ini bermaksud darah di tubuhnya tidak mendapat cukup oksigen dari paru-paru.
 • Tiada selera.
 • Nampak lembap.
 • Demam.

Sekiranya anda keliru sama ada bunyi nafas bayi yang dialami oleh anak kecil anda boleh menyebabkan sesak nafas pada bayi atau tidak, disarankan segera berjumpa doktor pakar untuk mendapatkan rawatan yang terbaik.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌