Pemakanan

Manfaat Minyak Almond untuk Tubuh (Ini Boleh Membantu Diet Terlalu, Anda Tahu!)

Tidak syak lagi bahawa minyak badam sangat bermanfaat untuk penjagaan kulit dan rambut. Namun, tidak ramai yang menyedari bahawa minyak badam juga memberikan khasiat yang luar biasa untuk tubuh. Jadi, apa faedah kesihatan minyak badam? Inilah penjelasan lengkapnya.

Apa itu minyak badam?

Minyak badam adalah ekstrak biji badam yang mengandungi banyak lemak sihat. Terdapat dua jenis minyak badam, iaitu minyak badam halus dan minyak badam tidak halus.

Untuk mendapatkan minyak badam tulen, kacang almond pertama kali dikeringkan dan diekstrak melalui pemprosesan dan bahan kimia tertentu. Malangnya, proses ini mempengaruhi nilai pemakanan minyak. Ya, banyak nutrien badam juga habis kerana panas dan bahan kimia yang tinggi semasa pemprosesan.

Walaupun minyak almond yang tidak disuling, minyak badam diperoleh dengan menekan badam mentah sehingga minyak keluar, tanpa menggunakan haba atau bahan kimia. Kelebihan kaedah ini ialah sebahagian besar kandungan nutrien badam tidak akan hilang atau berkurang. Inilah sebabnya mengapa minyak badam yang tidak ditapis digunakan lebih banyak untuk tujuan memasak.

Kandungan nutrien minyak badam

Walaupun kandungan nutrien minyak badam tidak sebanyak kacang almond, minyak badam masih mengandungi nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh. Dilaporkan dari Healthline, setiap 14 gram atau bersamaan satu sudu besar, minyak badam mengandungi nutrien berikut:

  • Kalori: 119
  • Jumlah lemak: 13.5 gram
  • Lemak tepu: 1.1 gram (10%)
  • Lemak tak jenuh tunggal: 9.4 gram (70%)
  • Lemak tak jenuh ganda: 2.3 gram (20%)
  • Vitamin E: 26% daripada keperluan harian
  • Phytosterols: 35.9 miligram

Berdasarkan kandungan nutrien, jelas bahawa minyak badam adalah sumber vitamin E yang sangat baik. Minyak badam juga mengandungi lemak tak jenuh (lemak sihat) yang cukup tinggi untuk berguna untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, dan kegemukan.

Berbagai minyak almond memberi manfaat untuk kesihatan

1. Menjaga kesihatan jantung

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, minyak badam terdiri daripada 70 peratus lemak tak jenuh tunggal. Kandungan lemak jenis ini terbukti memberi kesan positif terhadap kesihatan jantung, yaitu dengan meningkatkan kadar kolesterol HDL atau kolesterol baik.

Lipoprotein Berkepadatan Tinggi (HDL) adalah sejenis protein yang membawa kolesterol dari arteri jantung ke hati. Hati adalah tempat kolesterol dipecah dan dikeluarkan dari badan. Ini bermakna bahawa semakin tinggi HDL, semakin melindungi organ jantung dari pelbagai penyakit, terutamanya penyakit jantung.

Lipoprotein Berkepadatan Rendah (LDL), kebalikan dari HDL, adalah sejenis kolesterol jahat yang merupakan faktor risiko penyakit jantung. Dengan memakan minyak badam, anda juga menurunkan LDL dan membantu menjaga jantung yang sihat. Sebenarnya, satu kajian mendapati bahawa diet tinggi minyak almond mampu menurunkan kadar kolesterol LDL dan kolesterol secara signifikan, sambil meningkatkan kolesterol HDL sebanyak 6 peratus.

2. Pemulih radikal bebas

Salah satu faedah luar biasa dari minyak badam adalah fungsi antioksidannya. Sebabnya, minyak badam mengandungi vitamin E yang cukup tinggi. Hanya satu sudu minyak badam memenuhi 26 peratus daripada pengambilan harian yang disyorkan.

Vitamin E berguna untuk melindungi sel tubuh dari radikal bebas. Walaupun tubuh benar-benar memerlukannya, radikal bebas boleh membahayakan tubuh jika terdapat terlalu banyak. Sebabnya, radikal bebas yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan oksidatif yang membawa kepada barah dan penyakit jantung.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan vitamin E yang tinggi dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, degenerasi makula yang berkaitan dengan usia, dan penurunan kognitif pada orang tua.

3. Mengawal gula darah

Sekiranya anda menghidap diabetes, tidak ada salahnya mencuba khasiat minyak badam. Minyak badam dapat membantu anda menjaga gula darah anda stabil. Ini kerana kandungan lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda dalam minyak badam terbukti menurunkan gula darah pada pesakit diabetes.

Satu kajian menunjukkan bahawa peserta yang makan menu sarapan dengan minyak almond mempunyai gula darah yang lebih rendah, baik setelah makan dan sepanjang hari, berbanding dengan peserta yang tidak mendapat minyak badam tambahan.

Manfaat minyak badam bukan hanya itu, peserta yang mendapat tambahan minyak badam merasa lebih kenyang setelah makan. Kesannya, pola makan dapat dikawal dengan baik.

4. Membantu menurunkan berat badan

Manfaat minyak almond yang satu ini sesuai untuk anda yang ingin menurunkan berat badan, tetapi tidak berjaya. Ramai orang mengelakkan lemak ketika berusaha menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, lemak baik dalam minyak badam sebenarnya dapat membantu anda mencapai berat badan ideal.

Diet makan badam telah terbukti dapat membantu mengurangkan berat badan. Nah, ini juga berlaku untuk minyak badam, anda tahu! Badam dan minyaknya dapat membantu menumpahkan timbunan lemak di badan anda.

Satu kajian menunjukkan bahawa diet tinggi lemak tak jenuh tunggal dapat meningkatkan penurunan berat badan dan komposisi badan pada wanita gemuk. Sebenarnya, diet tinggi lemak tak jenuh tunggal dilaporkan lebih berkesan daripada diet tinggi karbohidrat dalam menurunkan berat badan.

Namun, itu tidak bermakna anda boleh mengambil minyak badam sebanyak mungkin. Namun, penggunaannya perlu dihadkan. Anda boleh menggunakan minyak badam ketika menumis sayur dan perasa atau sebagai pembalut salad sedap.