Pemakanan

4 Cara Sihat untuk Makan Makanan Ringan yang Dibungkus •

Makanan ringan Makanan ringan atau makanan ringan masin yang biasanya digeneralisasi sebagai "Chiki" adalah salah satu makanan ringan yang murah, enak, dan tersedia di banyak tempat. Rasa gurih memang membuatkan ramai orang ketagih, tetapi memakannya makanan ringan Terlalu banyak boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Kenapa makan makanan ringan buruk untuk kesihatan?

Tidak ada yang salah dengan kebiasaan makanan ringan. Sebenarnya, penggunaan makanan ringan Diet yang sihat dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan anda sepanjang hari. Walau bagaimanapun, masalah biasanya timbul semasa anda makan makanan ringan pembungkusan berlebihan.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa makanan ringan pembungkusan tidak baik untuk kesihatan.

1. Menyebabkan kenaikan berat badan

Paling makanan ringan Pembungkusan adalah makanan berkalori tinggi yang rendah kandungan nutriennya. Kandungan protein dan serat sangat rendah sehingga anda tidak akan merasa kenyang. Sebaliknya, anda cenderung untuk mengambil makanan ringan secara berlebihan.

Ini ditunjukkan oleh beberapa kajian, salah satunya di England pada tahun 2011. Dalam kajian itu, pengambilan 1 ons kerepek kentang sehari mampu menyebabkan kenaikan berat badan rata-rata 0.8 kg dalam jangka masa empat tahun.

2. Meningkatkan risiko hipertensi dan penyakit jantung

Pengambilan natrium harian yang disyorkan untuk orang dewasa tidak lebih daripada 2.300 miligram sehari. Pengambilan melebihi jumlah ini dapat meningkatkan risiko tekanan darah tinggi dan pelbagai komplikasi, seperti strok, kegagalan jantung, dan penyakit jantung.

Makanan ringan bungkusan boleh mengandungi 300-600 mg natrium dalam setiap bungkusan. Angka ini bersamaan dengan 13% - 25% daripada pengambilan harian yang disyorkan. Sebenarnya, anda mungkin masih mendapat lebih banyak pengambilan natrium dari makanan lain.

3. Tinggi lemak dan kolesterol

Makan makanan ringan Ia juga dapat meningkatkan kadar kolesterol anda. Ini adalah kerana makanan ringan Pakej biasanya melalui proses pemprosesan yang menghasilkan lemak trans. Jenis minyak yang digunakan biasanya juga mengandungi banyak lemak tepu.

Menurut kajian di Jurnal Sains dan Teknologi Makanan , diet tinggi lemak trans terbukti meningkatkan risiko kegemukan dan sejumlah penyakit. Penyakit ini termasuk strok, penyakit jantung, diabetes, dan barah payudara.

4. Berpotensi menyebabkan kekurangan zat makanan

Tabiat makan makanan ringan boleh mempengaruhi diet anda secara tidak langsung. Sekiranya anda terlalu kerap makan makanan ringan dengan kandungan nutrien minimum, anda hanya akan mendapat pengambilan kalori tanpa nutrien berguna.

Pelbagai makanan ringan ini boleh menghalang anda daripada makan makanan ruji, sumber protein, atau sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin. Lama kelamaan, kebiasaan ini dapat membuat anda rentan terhadap kekurangan satu atau lebih jenis nutrien.

Cara makan makanan ringan yang sihat

Makanan ringan yang enak ini memang sangat enak untuk dinikmati dan membuatkan ramai orang ketagih. Namun, di sebalik rasa yang sedap, makanan ringan dalam pembungkusan mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan.

Untuk mengurangkan risiko kesihatan akibat pengambilan makanan ringan , berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

1. Baca kandungan nutrien pada bungkusan

Semasa membeli makanan ringan , perhatikan label maklumat pemakanan pada bungkusan. Makanan ringan dalam pakej besar biasanya mempunyai lebih daripada satu ukuran hidangan. Ini bermaksud jumlah kalori dan kandungan nutrien dalam sesuatu produk makanan ringan mesti didarabkan dengan ukuran hidangan.

Sebagai contoh, produk cip kentang mengandungi 110 kalori, 6 gram lemak, dan 100 miligram natrium setiap hidangan. Sekiranya ukuran hidangan adalah tiga, anda akan mendapat 330 kalori, 18 gram lemak, dan 300 miligram natrium dari sebungkus kerepek.

2. Jangan makan berlebihan

Kadang-kadang anda mungkin tidak menyedari bahawa anda telah makan makanan ringan pembungkusan dengan kalori, lemak, dan natrium yang tinggi. Untuk mengelakkan kesan negatif dari penggunaan makanan ringan pembungkusan, hadkan penggunaannya setiap hari.

Anda boleh mengehadkan pengambilan anda makanan ringan setiap hari tidak lebih daripada 200 kalori. Jumlah pengambilan lemak tidak boleh melebihi 35% daripada keperluan kalori harian anda. Hadkan juga pengambilan natrium tidak lebih dari 230 miligram untuk mencegah risiko penyakit.

3. Jangan habiskan sekaligus

Makan makanan ringan pembungkusan cenderung membuatkan anda ingin makan berlebihan. Kerana, makanan ringan Pembungkusannya mempunyai rasa yang enak dan enak, tetapi kandungan protein dan serat di dalamnya sangat rendah sehingga anda tidak merasa kenyang.

Supaya anda tidak makan berlebihan, kongsi makanan ringan menjadi 2-3 hidangan atau mengikut ukuran hidangan. Anda juga boleh membaginya dengan rakan atau saudara sehingga anda tidak membelanjakannya sendiri.

4. Imbangan dengan makanan ringan yang lain

Hadkan pengambilan makanan ringan yang tinggi tenaga, lemak, dan natrium. Di samping itu, seimbangkan dengan makanan ringan sihat lain yang kaya dengan nutrien. Makanan ringan semestinya dapat menahan perut anda sehingga makan seterusnya.

Terdapat pelbagai pilihan makanan ringan yang boleh anda cuba, seperti buah, yogurt biasa, atau kacang. Makanan ringan ini mengandungi banyak protein dan serat yang dapat membuat anda kenyang lebih lama.

Makanan ringan pembungkusan adalah praktikal, tetapi ada bahaya yang menyakitkan jika anda makan terlalu banyak. Dengan pelbagai petua di atas, anda dapat menikmati yang lazat makanan ringan sambil mengekalkan pengambilan nutrien yang seimbang.