Kesihatan mental

Fahami Sebab dan Cara Menghilangkan Fikiran Negatif •

Setiap orang mesti mempunyai pemikiran negatif, termasuk anda. Walau bagaimanapun, ada orang dengan keadaan tertentu lebih mudah mempunyai pemikiran ini. Sekiranya diabaikan, pemikiran negatif mencetuskan gangguan kesihatan mental, dan akhirnya mengurangkan keseluruhan kualiti hidup. Jadi, apa sebenarnya penyebab pemikiran ini dan bagaimana menyingkirkan pemikiran negatif?

Mengapa pemikiran negatif timbul?

Sebelum membincangkan bagaimana anda dapat menghilangkan pemikiran negatif, adalah lebih baik jika anda terlebih dahulu memahami proses pembentukan pemikiran negatif di otak.

Seperti magnet, pemikiran di otak anda boleh membawa kepada perkara positif dan negatif. Sebilangan besar pemikiran ini adalah refleksi dari pelbagai jenis emosi yang anda rasakan.

Contohnya, semasa anda gembira, anda cenderung berfikir positif. Sebaliknya, jika anda takut dan cemas, pemikiran negatif biasanya lebih dominan. Kenapa begitu?

Pada dasarnya, manusia adalah makhluk sosial yang mempunyai keinginan kuat untuk melindungi diri mereka dari pelbagai perkara berbahaya. Untuk mengelakkan pelbagai ancaman atau perkara yang berbahaya, emosi pada manusia akan membina tindak balas dalam bentuk pemikiran negatif sehingga mereka menjadi lebih waspada.

Oleh itu, anda dapat menyimpulkan bahawa anda memerlukan pemikiran negatif untuk mengekalkan kelangsungan hidup dan kesejahteraan anda. Namun, anda tidak boleh terlalu negatif.

Memetik dari laman University of Minesota, mempunyai kebiasaan berfikiran negatif dapat menyebabkan tekanan kronik yang mengganggu keseimbangan hormon tubuh dan merosakkan sistem imun.

Ini dapat meningkatkan pelbagai masalah kesihatan, seperti tekanan darah tinggi (hipertensi), penyakit jantung, gangguan pencernaan, dan jangkitan. Oleh itu, anda perlu mengetahui cara menghilangkan fikiran negatif agar tubuh dan jiwa anda tetap sihat.

Siapa yang cenderung mempunyai pemikiran negatif?

Sesiapa sahaja boleh berfikir secara negatif. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan seseorang cenderung untuk berfikir perkara negatif.

Penting bagi anda untuk mengetahui keadaan asas yang membuat seseorang terdedah kepada pemikiran negatif, kerana ini boleh menjadi cara untuk menyingkirkan tabiat buruk ini.

Berikut adalah keadaan yang cenderung menyebabkan seseorang terus berfikir negatif.

Gangguan kegelisahan

Perasaan cemas dan ketakutan yang berlebihan adalah salah satu pencetus timbulnya pemikiran buruk. Orang dengan keadaan ini didiagnosis dengan gangguan kecemasan, iaitu kegelisahan berlebihan, termasuk perkara remeh, yang sebenarnya tidak perlu dibimbangkan.

Sebilangan orang dengan gangguan kecemasan juga mungkin mengalami serangan panik, yang merupakan perasaan kegelisahan berlebihan yang muncul secara tiba-tiba. Orang yang menderita penyakit mental ini sering mempunyai pemikiran negatif mengenai diri mereka, terutamanya ketakutan untuk melakukan perkara yang salah dan memalukan diri mereka di sekitar orang lain.

Kemurungan

Depresi adalah gangguan mood yang membuat seseorang merasa sedih dan kehilangan minat sentiasa. Perasaan sedih yang menyelubungi penderitanya membuatkan dia mempunyai pemikiran negatif tentang dirinya. Mungkin mereka menganggap mereka lemah, tidak berharga, dan terus merasa bersalah atas penderitaan masa lalu.

Gangguan obsesif-kompulsif (OCD)

Gangguan kompulsif obsesif adalah gangguan kecemasan kronik yang menyebabkan seseorang mempunyai pemikiran yang tidak terkawal dan tingkah laku berulang. Orang yang menghidap OCD sering mempunyai ketakutan yang berlebihan terhadap sesuatu yang spesifik, misalnya ketakutan terhadap kuman.

Apabila penghidap menyentuh objek kotor atau berada di persekitaran yang kotor, pemikiran mereka akan segera membawa kepada perkara-perkara yang cenderung negatif, seperti kuman yang sangat mengancam nyawa dan mesti dibersihkan dengan segera.

Oleh kerana itu, mereka akan mencuci tangan berkali-kali sehingga kulit di tangan mereka terasa sakit dan retak, kerana mereka takut kuman masih melekat.

Cara menghilangkan pemikiran negatif

Walaupun anda memerlukannya, anda seharusnya dapat mengawal pemikiran negatif agar tidak keterlaluan. Berikut adalah beberapa muslihat untuk mengurangkan kebiasaan berfikir negatif.

1. Amalkan kesedaran

Scot Bea, ahli psikologi dari Cleveland Clinic mengungkapkan satu langkah untuk mengatasi pemikiran negatif, iaitu dengan mempraktikkan perhatian.

Kesedaran adalah kemampuan untuk hadir sepenuhnya pada masa sekarang. Iaitu, pada saat itu, anda menyedari apa yang anda lakukan dan apa yang anda hadapi. Anda juga tidak merasa terbebani dengan perasaan, pemikiran, dan persekitaran.

Dengan cara itu, anda dapat sedar untuk mengambil tindakan, berkelakuan, dan bersedia ketika sesuatu berlaku. Langkah-langkah untuk menerapkan cara menyingkirkan pemikiran negatif ini, yaitu:

 • Cuba tenangkan diri anda.
 • Kemudian, perhatikan nafas atau langkah anda selama 5-10 saat.
 • Perhatikan semua yang ada di sekitar anda, sama ada suara yang anda dengar, bau yang anda bau, pemandangan yang anda lihat, atau sentuhan yang anda rasakan.
 • Kemudian perhatikan lagi nafas atau jejak anda.

Kesedaran membina ketenangan dalam fikiran anda dan kemungkinan besar akan menjauhkan perkara negatif yang sebelumnya anda bimbangkan.

2. Kenali tanda dan membina fikiran positif

Cara paling berkesan untuk menyingkirkan pemikiran negatif adalah membina pemikiran positif. Walau bagaimanapun, pertama anda perlu mengetahui bagaimana pemikiran negatif. Biasanya kehadiran pemikiran negatif muncul dengan percakapan diri, seperti contoh berikut.

 • "Ini itu sahaja ia sangat sukar, dan saya tidak tidak pernah melakukan ini sebelum ini. " Ini adalah peluang anda untuk mempelajari sesuatu yang baru dan mungkin anda dapat mengatasinya dari perspektif yang berbeza.
 • "Sepertinya begini tidak akan bekerja baik."Anda boleh mencuba teknik baru dan mengembangkannya, bahkan mencubanya lagi.

Sekiranya anda pernah bercakap sendiri seperti itu, ini bermakna anda berfikiran negatif. Nah, untuk mengubah pemikiran ini menjadi lebih positif, anda boleh mencuba langkah-langkah berikut.

 • Pilih bidang fikiran anda yang ingin anda ubah, mungkin itu adalah pekerjaan, hubungan dengan pasangan dan keluarga, atau pencapaian sekolah / kolej.
 • Sekiranya anda sudah tahu, cubalah berhenti memikirkan perkara buruk. Caranya adalah dengan ketawa memikirkan perkara-perkara lucu agar anda tidak terlalu tertekan.
 • Mengamalkan gaya hidup sihat, seperti bersenam selama 30 minit setiap hari. Bersenam dapat meningkatkan mood anda dengan merangsang pengeluaran endorfin, sehingga mengurangkan tekanan.
 • Bergaul dengan orang yang berfikiran positif, terutamanya mereka yang menyokong anda untuk membuat perubahan menjadi lebih baik.
 • Cuba bersemangat dan tingkatkan rasa syukur dengan apa yang anda miliki dan rasakan.

Mengubah pemikiran negatif menjadi positif bukanlah tugas yang mudah. Prosesnya mudah, tetapi anda memerlukan latihan berterusan untuk mewujudkan tabiat baru ini dan memerlukan masa. Jadi, jangan mudah berputus asa, okey?

3. Berunding dengan ahli psikologi

Sekiranya kaedah di atas tidak cukup berkesan untuk menghilangkan pemikiran negatif, sudah tiba masanya anda memerlukan bantuan ahli psikologi.

Terutama jika pemikiran negatif yang anda rasakan muncul dengan gejala yang membawa kepada masalah mental. Penjagaan doktor, sama ada ubat atau terapi, anda semestinya bebas dari pemikiran buruk yang menghantui anda.