Kesihatan kulit

Masa yang tepat untuk menggunakan pelindung matahari untuk perlindungan maksimum

Pelindung matahari adalah sesuatu yang cukup penting ketika anda keluar di siang hari kerana ia dapat melindungi kulit anda dari sinaran UV yang berbahaya. Namun, masih ada beberapa orang yang tidak begitu memahami kapan harus menggunakan pelindung matahari.

Lihat ulasan di bawah untuk mengetahui jawapannya.

Bilakah masa yang tepat untuk menggunakan pelindung matahari?

Pelindung matahari atau pelindung matahari adalah losyen cair yang mengandungi sebatian kimia dan berfungsi untuk melindungi kulit dari sinar matahari. Semasa anda menggunakannya, cecair akan diserap oleh kulit dan menyerap sinaran UV sebelum sampai ke lapisan kulit dan merosakkannya.

Setiap orang perlu menggunakan pelindung matahari kerana bahaya pendedahan cahaya matahari boleh merosakkan kulit anda seumur hidup, sama ada kulit terbakar atau tidak.

Menurut American Academy of Dermatology, perlu menggunakan pelindung matahari setiap hari ketika anda ingin melakukan aktiviti luar. Apatah lagi ketika anda berada di luar dari pukul 10 pagi hingga 3 petang kerana sinaran UV pada waktu itu sangat kuat.

Ini kerana matahari memancarkan sinar UV yang boleh membahayakan kesihatan anda pada hari-hari mendung. Oleh itu, walaupun pada hari yang mendung, pendedahan UV dapat menembusi hingga 80% kulit anda.

Sebenarnya, ketika anda berada di kawasan bersalji, berpasir, dan dekat dengan air, risikonya jauh lebih besar kerana unsur-unsurnya memantulkan cahaya matahari.

Oleh itu, penggunaan pelindung matahari adalah sangat penting dalam kesihatan kulit anda untuk mengurangkan masalah kulit yang berpotensi.

Namun, perlu diingat bahawa sebotol pelindung matahari umumnya berkualiti sehingga tiga tahun. Sekiranya pelindung matahari yang anda beli tidak mempunyai tarikh luput, cuba catat tarikh ketika anda membeli produk.

Anda juga dapat mengetahui sama ada produk yang anda beli masih boleh digunakan atau tidak dengan melihat perubahan warna atau konsistensi pelindung matahari.

Petua untuk menyesuaikan masa penggunaan pelindung matahari

Agar anda dapat memperoleh manfaat maksimum dari pelindung matahari, tentu ada beberapa petua yang boleh anda cuba.

Selain bertujuan untuk mendapatkan perlindungan yang tepat, kaedah ini setidaknya dapat membantu Anda menyesuaikan waktu menggunakan pelindung matahari ketika Anda berada di luar.

  • Gunakan pelindung matahari sekurang-kurangnya 20-30 minit sebelum keluar.
  • Gunakan semula pelindung matahari setiap 2 jam, terutamanya ketika anda berada di luar.
  • Bagi anda yang mempunyai kulit kering, sapukan 15 minit sebelum keluar.

Selain itu, penggunaan pelindung matahari juga wajib dilakukan ketika anda berenang. Air sememangnya akan membersihkan pelindung matahari dan kesan dari air juga akan membuat anda berfikir bahawa kulit anda tidak terbakar.

Malah, air juga dapat memantulkan sinar UV. Oleh itu, cubalah menggunakan pelindung matahari yang kalis air. Selepas itu, anda boleh mengemukakannya semula setelah keluar dari kolam.

Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan perlindungan maksimum dari pelindung matahari dengan menyesuaikan waktu penggunaan.

Jangan lupa bahawa waktu pelindung matahari yang sepadan tidak cukup untuk melindungi kulit anda. Sekiranya boleh, cari tempat teduh, pakai pakaian yang selamat dari sinar matahari dan topi serta cermin mata hitam yang mengurangkan pendedahan UV.