Pemakanan

4 Cara Tidak Tertipu dengan Jus Jambu Batu Palsu. Inilah Cara Memilihnya.

Jus jambu bungkus sangat popular kerana bentuknya praktikal dan dianggap mengandungi vitamin yang tinggi. Tetapi, tahukah anda bahawa tidak semua produk jus yang dibungkus sihat dan berasal dari buah yang sebenarnya? Nampaknya, terdapat banyak produk jus bungkus yang hanya menggunakan perasa buah. Jadi bagaimana anda tahu jika jus jambu biji yang dipilih itu sihat dan selamat untuk dimakan?

Bagaimana memilih jus jambu biji yang asli di pasaran?

Jangan tertipu, sekarang ini banyak produk jus jambu bungkus yang sebenarnya tidak dibuat dari buah asli. Sebilangan besar produk jus yang dibungkus ini hanya menggunakan perasa dan tidak mengandungi banyak vitamin.

Lalu, bagaimana memilih jus jambu biji yang sihat?

1. Baca nilai pemakanan pada bungkusan jus jambu biji

Jus jambu biji yang terbuat dari jus buah asli, mesti mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang tinggi. Oleh itu, semasa membeli jus bungkus, periksa nilai pemakanan pada bungkusan. Jus jambu biji dari jus buah sebenar akan mengandungi 90% vitamin C dan 105% vitamin A, hampir sama dengan buah jambu asli.

2. Rasa itu semula jadi, bukan dari rasa tiruan

Sebelum membeli jus yang dibungkus, anda juga harus membaca komposisi produk. Jus bungkusan yang hanya bergantung pada perisa tiruan dalam produknya, biasanya dalam komposisi produk hanya sebilangan kecil buah yang digunakan

3. Jus jambu batu sebenar mempunyai tekstur yang lebih tebal

Sudah tentu, jus buah yang berasal dari buah asli akan berbeza dengan minuman berperisa buah yang bergantung pada rasa buah tiruan. Ini dapat dilihat dari tekstur minuman.

Jus jambu biji yang berasal dari buah asli akan mengandungi sekurang-kurangnya 35% jus buah, sehingga menjadikan teksturnya lebih tebal. Sementara itu, jus jambu biji yang menggunakan perisa tiruan mempunyai tekstur yang lebih cair, kerana hanya terdapat 10% jus buah di dalamnya.

4. Pilih jus jambu biji dengan bungkusan yang baik

Kebanyakan orang memilih untuk mengambil jus bungkus kerana produknya lebih praktikal dan ringkas. Oleh itu, bukan sahaja kandungan dan komposisi pemakanan, tetapi anda juga harus memperhatikan pembungkusan produk. Pilih produk jus dengan pembungkusan yang baik, tertutup rapat, dan tidak ada tanda-tanda bungkusan bocor.

Berapa banyak jus jambu biji yang harus dimakan dalam satu hari?

Ramai orang tidak menyedari bahawa keperluan vitamin mereka tidak dipenuhi dengan baik. Oleh itu, untuk menolong memenuhi keperluan vitamin, selain memakan buah-buahan dan sayur-sayuran, anda juga boleh bergantung pada jus buah yang dibungkus. Walau bagaimanapun, mesti dipastikan bahawa jus buah yang anda pilih berasal dari buah sebenar, misalnya Buavita.

Satu paket Buavita Guava (250 ml) mengandungi 100% vitamin A dan 90% vitamin C dari keperluan harian anda, yang dapat membantu memenuhi keperluan harian anda - tetapi keperluan harian setiap orang mungkin berbeza.

Bukan hanya vitamin A dan C, Buavita Guava juga mempunyai vitamin B1. Kerana berasal dari buah asli, tekstur Buavita Guava pastinya lebih tebal daripada minuman berperisa buah lain.

Selain itu, Buavita tidak mengandungi bahan pengawet. Pengambilan Buavita selamat untuk semua orang, bahkan kanak-kanak, wanita hamil, dan ibu yang menyusui. Buavita dapat bertahan lama kerana menggunakan teknologi UHT dan pembungkusan kadbod yang menjaga kualiti jus Buavita.

Jus buah boleh menjadi alternatif untuk pemenuhan vitamin bagi orang yang sibuk. Tetapi tetap seimbang pengambilan jus buah siap makan anda dengan senaman biasa dan diet yang sihat.