Kesihatan jantung

Pilihan Rawatan Penyakit Jantung Koronari •

Penyakit jantung koronari aka CHD adalah sejenis penyakit jantung kronik yang menyebabkan kadar kematian tertinggi di dunia. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud penyakit jantung koronari tidak dapat diubati. Sekiranya anda baru didiagnosis, ketahui rawatan atau rawatan mana yang berkesan dan sesuai untuk keadaan anda.

Penggunaan ubat untuk rawatan penyakit jantung koronari

Berikut adalah beberapa jenis ubat yang biasa digunakan untuk rawatan penyakit jantung koronari, termasuk:

1. Ubat penipisan darah

Ubat ini digunakan untuk mengencerkan darah, untuk mencegah pembekuan darah dari terbentuk. Kerana gumpalan darah yang terbentuk dapat menyumbat saluran darah dan menyebabkan serangan jantung.

Salah satu ubat penipisan darah yang paling biasa digunakan adalah aspirin dosis rendah. Doktor anda biasanya akan menasihati anda untuk mengambil ubat ini. Bukan hanya untuk merawat penyakit jantung koroner, aspirin juga dapat mencegah serangan jantung.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang harus mengambil aspirin. Ada kalanya anda mengambil ubat penipisan darah jenis lain, jadi doktor anda mungkin tidak mengesyorkan anda mengambil ubat ini. Selain itu, jika anda mempunyai masalah pendarahan, ubat ini juga tidak digalakkan untuk dimakan. Oleh itu, adalah penting untuk selalu berjumpa doktor mengenai penggunaan ubat-ubatan.

Selain aspirin, terdapat beberapa ubat penipisan darah lain, seperti:

  • clopidogrel
  • rivaroxaban
  • ticagrelor
  • prasugrel

2. Statin

Ubat penurun kolesterol juga dapat digunakan untuk rawatan penyakit jantung koroner. Salah satunya adalah ubat statin. Cara kerja statin adalah untuk mencegah pembentukan kolesterol dan meningkatkan jumlah reseptor kolesterol jahat (LDL) di hati.

Ini dapat membantu menghilangkan kadar kolesterol jahat dari darah, sehingga mengurangkan risiko serangan jantung. Walau bagaimanapun, tidak semua ubat statin sesuai untuk semua orang.

Oleh itu, anda mungkin perlu mencuba mengambil beberapa jenis atau jenis ubat statin sehingga anda benar-benar menemui yang betul.

3. Penyekat beta

Terdapat jenis ubat lain yang boleh menjadi kaedah yang tepat untuk merawat penyakit jantung koronari, iaitu beta blocker. Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan kelajuan degupan jantung dan mengurangkan tekanan darah. Kedua-duanya dapat mengurangkan keperluan oksigen pada jantung.

Selain itu, jika penyakit jantung koroner anda menyebabkan serangan jantung, penggunaan beta blocker juga dapat mengurangkan risiko anda terkena serangan jantung di masa depan.

Beberapa jenis penyekat beta yang sering digunakan ialah atenolol, bisoprolol, metoprolol, dan nebivolol. Ubat ini juga dapat digunakan untuk mengobati salah satu gejala penyakit jantung koronari, iaitu sakit angina atau dada.

4. Perencat ACE

Inhibitor ACE juga boleh digunakan untuk rawatan penyakit jantung koronari. Ubat ini berfungsi untuk menurunkan tekanan darah tinggi, salah satu faktor risiko yang boleh menyebabkan penyakit jantung koronari.

Ubat ini menyekat hormon yang disebut angiotensin-2 yang boleh menyebabkan saluran darah menjadi sempit. Selain mencegah jantung bekerja terlalu keras, ubat ini juga dapat meningkatkan aliran darah ke seluruh badan.

Walaupun begitu, adalah perlu untuk memeriksa tekanan darah secara berkala semasa menggunakan ubat ini. Di samping itu, anda akan diminta melakukan ujian darah secara berkala untuk memeriksa keadaan buah pinggang, sama ada ia masih berfungsi dengan baik.

5. Nitrat

Ubat nitrat berfungsi untuk melebarkan saluran darah. Ubat ini boleh menjadi rawatan yang berkesan untuk penyakit jantung koronari. Ubat ini boleh didapati dalam pelbagai persediaan, termasuk tablet, semburan, dan banyak persediaan lain.

Ubat ini berfungsi dengan membantu saluran darah untuk berehat, sehingga jumlah darah yang dapat masuk dan melewati saluran darah ini juga menjadi lebih banyak. Dengan cara itu, tekanan darah anda dapat menurun dan sakit dada yang mungkin anda rasakan juga perlahan-lahan mereda.

Rawatan penyakit jantung koronari dengan prosedur pembedahan

Selain penggunaan ubat-ubatan, anda juga dapat menjalani prosedur pembedahan sebagai cara untuk merawat penyakit jantung koronari. Beberapa prosedur perubatan yang boleh anda jalani termasuk:

1. Angioplasti dan penyisipan cincin jantung (stent)

Dalam prosedur tersebut, doktor akan memasukkan kateter atau tiub nipis panjang ke dalam arteri. Kemudian, wayar yang disertakan dengan belon khas dimasukkan ke dalam arteri yang menyempit melalui kateter. Belon kemudian melambung, menekan plak ke dinding arteri.

Biasanya, dari proses ini, doktor akan meletakkan cincin jantung kekal pada arteri yang menyempit untuk membantu membukanya. Selalunya, cincin jantung dilengkapi dengan ubat untuk membantu memaksimumkan fungsinya untuk menjaga pembukaan arteri.

2. Pembedahan pintasan jantung

Menurut artikel yang diterbitkan di Mayo Clinic, salah satu kaedah pembedahan yang juga dapat dilakukan sebagai rawatan untuk penyakit jantung koronari adalah pembedahan pintasan jantung.

Dalam operasi ini, doktor akan membuat 'jalan pintas' dengan memotong saluran darah di bahagian badan yang lain dan menjahitnya di antara aorta dan bahagian arteri koronari di atas saluran darah yang tersumbat.

Ini tentu dapat membantu mengembalikan aliran darah ke jantung, kerana aliran darah tidak perlu melalui saluran darah yang menyempit atau tersumbat.

Gaya hidup sihat untuk menyokong rawatan jantung koronari

Selain penggunaan ubat-ubatan, baik ubat-ubatan kimia dan ubat-ubatan herba untuk penyakit jantung koroner, dan prosedur perubatan yang dapat Anda lalui, ada beberapa perubahan gaya hidup dalam usaha menjaga kesihatan jantung sebagai perawatan semula jadi. Sekiranya anda baru sahaja didiagnosis menghidap CHD, pastikan anda melakukan perkara berikut:

1. Pemulihan jantung

Selepas pembedahan, doktor anda mungkin akan mencadangkan anda pergi ke pemulihan. Doktor juga akan memberi amaran kepada anda tentang beberapa perkara yang harus dilakukan dan tidak boleh dilakukan semasa proses ini untuk memaksimumkan penyembuhan.

Fungsi pemulihan adalah untuk membantu anda pulih dengan cepat dan meneruskan aktiviti normal yang mungkin. Selama ini anda juga akan belajar bagaimana menangani situasi kecemasan dalam pemulihan.

Tempoh pemulihan juga berguna bagi anda dan keluarga anda untuk mengetahui bagaimana menangani masalah fizikal, emosi, atau psikologi yang boleh berlaku setelah diagnosis PJK.

Setelah selesai menjalani pemulihan, penting untuk anda terus mengamalkan gaya hidup sihat jantung untuk membantu melindungi kesihatan anda dan mengurangkan risiko masalah jantung anda.

2. Corak pemakanan sihat

Salah satu rawatan jantung koronari yang dapat anda lakukan dari perubahan gaya hidup adalah dengan mengubah diet anda. Ya, supaya anda tidak mengalami masalah jantung yang lebih serius, lebih baik mula memilih makanan yang baik untuk jantung.

Selain makanan yang sihat, anda juga perlu memperhatikan cara memasak. Ya, amalkan memasak yang menyihatkan hati agar anda dapat menyajikan makanan yang menyihatkan hati kepada ahli keluarga yang lain juga.

Bukan hanya itu, elakkan juga makanan berkalori tinggi, makanan tinggi gula, dan makanan tinggi garam yang akan memperburuk penyumbatan saluran darah. Gantikan diet berkalori tinggi dengan makanan berserat tinggi.

Lebih berhati-hati dalam memilih makanan. Nama lain untuk garam sering disamarkan sebagai natrium alginat, natrium sulfit, natrium kaseinat, disodium fosfat, natrium benzoat, natrium hidroksida, monosodium glutamat (MSG), atau natrium sitrat.

Tidak hanya bahagian dan kandungan makanan, anda juga perlu memperhatikan jadual makan sehingga Anda tidak terbiasa makan berlebihan. Sesuaikan bahagian makanan mengikut keperluan kalori anda. Kami mengesyorkan agar anda berjumpa lebih lanjut dengan pakar pemakanan yang dipercayai.

3. Bersenam secara berkala

Bersenam adalah tabiat sihat yang mesti diamalkan oleh semua orang, termasuk anda yang baru saja didiagnosis dengan penyakit jantung koronari. Dengan melakukan senaman secara teratur, lemak yang sebelumnya disimpan di dalam badan dan menyebabkan pembuluh darah tersumbat dapat dibakar, risiko serangan jantung lebih rendah.

Sebelum melakukan senaman, anda harus terlebih dahulu membincangkan dengan doktor anda jenis senaman apa yang boleh anda lakukan dan intensiti senaman apa yang selamat. Pastikan anda memilih senaman yang baik untuk jantung dan cuba melakukan senaman setiap hari, walaupun tempohnya tidak terlalu lama.

4. Elakkan tekanan

Tekanan adalah salah satu faktor yang boleh menyebabkan saluran darah anda tersumbat dan oksigen tidak sampai ke jantung anda. Adalah wajar bagi seseorang untuk mengalami tekanan dan tekanan. Tetapi perkara yang paling penting adalah bagaimana menguruskan tekanan.

Menguruskan tekanan yang mungkin timbul juga termasuk ubat semula jadi yang boleh anda lakukan untuk mengatasi penyakit jantung koronari. Anda boleh melakukan aktiviti yang anda suka, untuk mengurangkan tahap tekanan yang anda alami.

5. Cukup rehat

Salah satu cara semula jadi untuk merawat penyakit jantung koronari adalah berehat dengan kerap. Sebabnya, kurang tidur boleh membahayakan penyakit jantung koronari. Oleh itu, jika anda sudah mengalami penyakit ini, tidur lewat hanya akan memburukkan lagi keadaan kesihatan anda.

Dalam pelbagai kajian diketahui bahawa orang yang durasinya tidur kurang dari 7 jam per malam mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih tinggi.

6. Dilarang merokok

Tabiat merokok mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan jantung. Oleh itu, setelah didiagnosis atau dirawat kerana penyakit jantung koronari, anda harus sama sekali menghindari merokok. Nikotin dalam rokok boleh menyekat saluran darah, yang membuat jantung bekerja lebih keras.

Selain itu, kandungan karbon monoksida dalam rokok dapat mengurangkan kadar oksigen dalam darah dan merosakkan lapisan saluran darah. Berhenti merokok adalah salah satu ubat semula jadi untuk penyakit jantung koronari. Sebabnya, jika tabiat ini diteruskan, risiko serangan jantung meningkat.

7. Periksa kadar kolesterol dengan kerap

Kolesterol tinggi adalah salah satu penyebab serangan jantung secara tiba-tiba. Bagi anda yang telah didiagnosis menghidap penyakit jantung koronari, ada baiknya anda mula memeriksa tahap kolesterol secara berkala.

Sebilangan besar orang dengan penyakit jantung koronari harus menetapkan had kolesterol LDL di bawah 130 miligram per desiliter (mg / dL), atau 3.4 milimol per liter (mmol / L).

Namun, jika jantung anda sihat dan anda tidak mempunyai faktor risiko lain untuk penyakit jantung, kolesterol LDL sasaran anda mungkin berada di bawah 100 mg / dL (2,6 mmol / L).

8. Jaga tekanan darah pada tahap normal

Jangan lupa untuk memastikan tekanan darah anda tetap normal. Secara amnya, diperlukan 1 tahun untuk memeriksa tekanan darah jika keadaan kesihatan anda normal.

Sekiranya anda telah didiagnosis dengan penyakit jantung koronari, doktor anda mungkin mencadangkan untuk memeriksa tekanan darah anda setiap 6 bulan. Tekanan darah normal biasanya 120 sistolik dan 80 diastolik, seperti yang diukur dalam milimeter merkuri (mm Hg).

9. Mengawal keadaan diabetes

Memelihara dan mencegah diabetes anda menjadi lebih teruk adalah sangat penting dalam rawatan penyakit jantung, terutamanya jika anda juga didiagnosis dengan penyakit jantung koronari.

Menurut American Heart Association, beberapa kajian menunjukkan bahawa ubat-ubatan seperti statin, aspirin, ACE-inhibitor dan beta-blocker untuk penyakit jantung mempunyai manfaat yang lebih besar pada orang yang menghidap diabetes.

Oleh itu, penting bagi anda untuk mula rajin menggunakan ubat-ubatan ini seperti yang ditetapkan. Ubat-ubatan ini juga akan membantu menurunkan kolesterol dan tekanan darah, yang akan mengurangi risiko serangan jantung, strok, dan penyakit ginjal.