Kesihatan mental

9 Faedah Kesihatan Memainkan Alat Muzik •

Memainkan muzik instrumental sebenarnya dapat memberikan faedah untuk tubuh dan minda. Tidak kira usia dan tahap kemahiran, bermain alat muzik adalah bentuk latihan kognitif. Makan makanan yang sihat dapat meningkatkan kesihatan anda, tetapi itu bukan satu-satunya pilihan anda.

Terdapat beberapa kaedah yang ditunjukkan untuk merangsang kesihatan fizikal dan mental, dan salah satunya adalah bermain muzik. Memainkan instrumen instrumental, seperti gitar, telah terbukti memberikan rasa bahagia, meningkatkan kreativiti, dan merangsang telinga dan otot, terutama otak. Oleh itu, mari kita lihat pelbagai kelebihan gitar dan instrumen instrumental lain di bawah.

Faedah bermain alat muzik instrumental (piano, gitar, dll.)

1. Menajamkan minda

Kajian di Pusat Perubatan Universiti Kansas menyimpulkan bahawa pemuzik menunjukkan prestasi yang lebih baik pada ujian kognitif daripada bukan pemuzik. Bermain muzik dengan kerap adalah satu bentuk latihan otak. Apa sahaja muzik yang anda mainkan akan mencetuskan beberapa bahagian otak untuk bertindak balas.

Terutama jika anda bermain gitar, anda akan meningkatkan fungsi otak dan merangsang fungsi kognitif. Ini kerana semasa anda bermain gitar, anda harus memberi tumpuan kepada beberapa perkara seperti belajar membaca kord, menyeimbangkan nota, dan bahkan menekan dan memetik tali. Menurut beberapa kajian, bermain gitar dapat mempertajam fungsi otak dan juga merangsang daya otak dengan cepat.

2. Meningkatkan koordinasi

Pemuzik biasanya mempunyai koordinasi yang baik. Peranan bermain alat memerlukan anda mempunyai koordinasi tangan-mata yang tajam. Ini bahkan memberi manfaat kepada anda dalam bermain bola keranjang, atau sukan apa pun yang memerlukan koordinasi tangan dan mata yang baik.

3. Tetapkan mood

Penyelidikan menunjukkan bahawa bermain muzik dapat mengurangkan tekanan dengan menurunkan kadar kortisol. Memainkan muzik dengan kelajuan yang berbeza dapat meningkatkan faedah ini. Selain itu, aktiviti ini juga dapat bertindak sebagai jalan keluar emosi. Membuat muzik anda sendiri membolehkan anda menyatakan kesedihan, kegembiraan, atau ketegangan sebagai karya seni.

4. Memudahkan latihan

Kecergasan fizikal sangat penting untuk kesihatan, dan untuk mencapainya anda mesti melakukan senaman secara teratur. Oleh itu, banyak orang menghabiskan masa dan wang untuk menyertai kelab kecergasan. Namun, beberapa kajian menunjukkan bahawa kita tidak perlu mengeluarkan wang untuk melakukan senaman biasa, kerana ada cara yang lebih berkesan untuk melakukannya, seperti bermain gitar.

Terdapat beberapa sebab mengapa bermain gitar boleh menjadi kaedah latihan yang berkesan. Ini kerana semasa bermain gitar kita akan duduk lama menyesuaikan suara atau bermain gitar padang , dengan duduk dan memegang gitar, kita dapat mengimbangkan badan dengan baik.

5. Memperbaiki sistem pernafasan

Ini berlaku untuk alat muzik yang ditiup, seperti seruling, klarinet, dan lain-lain. Perkara pertama yang harus anda ketahui ialah cara bernafas dengan betul. Instrumen ini bergantung pada getaran udara yang dihasilkan oleh pemuzik. Ini bermaksud bahawa bernafas dengan berkesan dan cekap adalah sifat kedua bagi pemuzik.

6. Meningkatkan daya tumpuan

Terdapat banyak elemen muzik yang tidak boleh dilupakan semasa memainkan alat muzik. Sebagai pemuzik, anda mesti dapat mendengar pukul , irama, tekstur, timbre, dan sebagainya. Satu-satunya perkara yang lebih bermanfaat daripada mendengar suara muzik anda sendiri ialah mendengar suara muzik dalam kumpulan. Berada dalam kumpulan dapat meningkatkan kemahiran berkonsentrasi, dengan membuat anda fokus pada keseluruhan keharmonian kumpulan.

7. Mengurangkan kesakitan

Beberapa kajian mengenai kesihatan mental menunjukkan bahawa bermain gitar dapat mengurangkan, atau bahkan menyembuhkan, kesakitan. Ini berkaitan dengan mendengar muzik sebagai penghilang rasa sakit. Bermain gitar bukan sekadar hobi, tetapi juga boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk menyembuhkan kesakitan pada semua orang.

8. Menjaga kesihatan jantung

Beberapa penyelidik perubatan telah membuktikan bahawa bermain gitar dapat menjaga kesihatan jantung. Semasa orang bermain gitar, fungsi otak mereka pasti dapat mempengaruhi perasaan sedih atau patah hati, sehingga dapat memberi kesan positif pada hati dan juga perasaan. Menurut beberapa kajian, muzik itu sendiri dapat menyembuhkan serangan jantung atau strok.

9. Bantu merawat Alzheimer

Rangsangan mental yang terlibat dalam bermain dan mendengar muzik dapat meningkatkan ingatan yang lebih baik pada pesakit dengan penyakit Alzheimer. Dalam sebuah kajian yang dilakukan pada pesakit Alzheimer, disimpulkan bahawa memori muzik dapat diserap jauh lebih baik daripada kata-kata yang diucapkan. Ini terutama disebabkan oleh rangsangan tinggi yang dihasilkan oleh muzik, sehingga dapat meningkatkan perhatian dan ingatan.

BACA JUGA:

  • Terapi Muzik untuk Kesihatan
  • Bagaimana Muzik Membantu Kanak-kanak Belajar Bercakap
  • Menonton Konsert Muzik? Jangan Berdiri berdekatan Pembesar suara!