Pemakanan

5 Khasiat Ikan Air Tawar untuk Kesihatan |

Ikan adalah bahan makanan yang sangat bermanfaat untuk tubuh. Sebagai tambahan kepada ikan laut yang sangat terkenal seperti salmon dan tuna, anda juga boleh mendapatkan pengambilan dan faedah pemakanan yang tidak kurang hebatnya daripada ikan air tawar.

Indonesia mempunyai pelbagai jenis ikan air tawar, seperti ikan patin dan ikan mas. Ikan ini hidup di sungai, kolam, dan tasik dengan kandungan garam yang sangat rendah. Dengan habitat yang berbeza, kandungan nutrien ikan air tawar juga berbeza dengan ikan laut.

Manfaat kesihatan ikan air tawar

Ikan laut dan ikan air tawar hanya mempunyai sedikit perbezaan dalam kandungan nutrisi mereka. Walaupun keduanya kaya dengan protein, ikan air tawar mengandungi lebih banyak asid lemak omega-3, kalsium, vitamin A, dan folat daripada ikan laut.

Dengan pelbagai nutrien ini, berikut adalah faedah yang boleh anda perolehi dari pengambilan ikan air tawar.

1. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Ikan air tawar adalah sumber omega-3 yang hebat. Lemak tak jenuh ini mampu menyuburkan jantung dengan menurunkan tekanan darah, keradangan, dan trigliserida. Selain itu, omega-3 juga mengurangkan keradangan yang boleh merosakkan saluran darah.

Berbagai kajian menunjukkan bahawa orang yang makan ikan secara berkala mempunyai risiko penyakit jantung dan strok yang lebih rendah. Malah, ikan air tawar juga berpotensi untuk mengurangkan risiko kematian yang berkaitan dengan penyakit jantung.

2. Mencegah anemia

Ikan air tawar mempunyai manfaat bagi orang yang terdedah kepada anemia berkat kandungan vitamin B12 yang tinggi. Tidak yakin, kandungan vitamin B12 dalam makanan ini bahkan dapat memenuhi 121% keperluan harian.

Walaupun terdapat juga jenis ikan lain yang kaya dengan vitamin B12, ikan keli adalah salah satu kandungan tertinggi. Oleh itu, jangan lupa tambahkan ikan sedap ini ke menu mingguan anda.

3. Sumber protein berkualiti tinggi

Protein memainkan peranan penting dalam pembaikan otot dan tisu, pembentukan hormon dan enzim, dan pelbagai fungsi badan yang lain. Makan ikan air tawar adalah cara mudah untuk memenuhi keperluan protein harian anda.

Seratus gram ikan keli mengandungi 16 gram protein yang dapat memenuhi 32-39% keperluan protein harian. Kandungan protein dalam 100 gram ikan nila bahkan lebih tinggi, iaitu 26.2 gram, yang bersamaan dengan 46% daripada keperluan harian orang dewasa.

4. Sumber pelbagai vitamin dan mineral

Bukan hanya enak, ikan air tawar juga menyumbang vitamin dan mineral yang kaya dengan faedah. Tubuh anda memerlukannya untuk menjalankan pelbagai fungsi, dari menjaga jantung bekerja hingga menjaga otak yang sihat.

Ikan kakap putih adalah salah satu jenis ikan air tawar yang mengandungi paling banyak vitamin dan mineral. Dengan memakan ikan ini, anda boleh mendapatkan vitamin A, B1, dan C, serta pelbagai mineral seperti zat besi, kalsium, dan fosfor.

5. Menurunkan risiko gangguan autoimun

Gangguan autoimun berlaku apabila sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang tisu yang sihat, menyebabkan kerosakan. Menariknya, beberapa kajian telah menemui kaitan antara gangguan autoimun dan kekurangan pengambilan omega-3.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa pengambilan ikan dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit lain yang berkaitan dengan autoimun, seperti rheumatoid arthritis dan multiple sclerosis. . Walau bagaimanapun, penyelidikan ini belum terbukti kuat dan masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Cara sihat untuk makan ikan air tawar

Makanan yang anda makan setiap hari tidak bebas dari bahan pencemar, sama ada dari proses pengeluaran, pembungkusan, atau penghantaran. Perkara yang sama berlaku untuk ikan air tawar. Walaupun kaya dengan faedah, ikan air tawar juga mempunyai risikonya sendiri.

Ikan laut dan ikan air tawar sangat rentan terhadap pencemaran oleh bahan kimia seperti merkuri, bifenil poliklorin (PCB), dan dioksin. Pada dos yang tinggi, merkuri dapat merosakkan saraf orang dewasa dan mengganggu perkembangan janin.

Namun, itu tidak bermaksud anda tidak boleh makan ikan air tawar. Selagi anda berhati-hati dalam memilih jenis ikan yang anda ingin makan, anda tidak perlu risau.

Ikan yang sering dimakan setiap hari, seperti nila, sardin, kakap, pomfret, dan ikan keli umumnya rendah merkuri. Sebaliknya, kandungan merkuri lebih tinggi pada ikan besar seperti tuna, tuna, dan kerapu.

Anda juga dapat mengelakkan kesan merkuri dengan memakan ikan dalam jumlah yang berpatutan. Jadi, anda tidak perlu teragak-agak untuk makan ikan dengan kerap, baik ikan laut dan ikan air tawar.